Οι Χαραλαμπος Πουλοπουλος και Περικλης Πολυζωιδης, προεδρος και αντιπροεδρος του Τμηματος Κοινωνικης Εργασιας

Εκλέχτηκαν παμψηφεί στις πρώτες εκλογές του νεοϊδρυθέντος Τμήματος του ΔΠΘ

Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης που Δημοκριτείου Πανεπιστημίου  Θράκης, είναι ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ.
 
Η πρότερη ιδιότητά του έπαυσε να ισχύει μετά και την κατάτμηση του Τμήματος και την δημιουργία τριών νέων Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, οι εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του οποίου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, 23 Οκτωβρίου.
 
Ο κ. Πουλόπουλος στην ουσία «ανανέωσε» την θητεία του αυτή τη φορά στην προεδρεία του νέου Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και μάλιστα παμψηφεί, όπως αντίστοιχα έγινε και με την θέση του αντιπροέδρου στην οποία αναδείχθηκε επίσης παμψηφεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος κ.Περικλής Πολυζωίδης.


 

Χαράλαμπος Πουλόπουλος: «Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ένα από τα ελκυστικότερα του ΔΠΘ»

 
Η αυτονόμηση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας με σαφή πλέον ακαδημαϊκή ταυτότητα αποτελούσε χρόνιο στόχο των μελών του, καθώς πλέον καθίσταται ένα από τα ελκυστικότερα Τμήματα του ΔΠΘ.
 
Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων,  διαδικασία από την οποία το Τμήμα υποδέχθηκε 120 νέους φοιτητές, αριθμός η αύξηση του οποίου καθίσταται βασικός στόχος του Τμήματος για τα επόμενα χρόνια.
 
«Στο νέο μας ξεκίνημα μάς δόθηκε η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα ισχυρό διεπιστημονικό πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, το οποίο έχει αρχίζει να  εφαρμόζεται με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φοιτητών του παλαιού Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης που επέλεξαν να ενταχθούν στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας» εξήγησε ο κ. Πουλόπουλος  μιλώντας στον «ΠτΘ» για να επισημάνει πως στα επόμενα σχέδια του νέου Τμήματος είναι και η υλοποίηση νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στην Κοινωνική Εργασία με δια-τμηματικές  συνεργασίες στο ευρύτερο πεδίο της υγείας,  της εκπαίδευσης και της κοινωνικής φροντίδας.
 
Η διεπιστημονικότητα άλλωστε των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, σημείωσε ο ίδιος, «αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα, καθώς είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ουσιαστικές διδακτικές ανάγκες των φοιτητών και να παρέχουμε ένα ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών ανάλογο με αυτά που παρέχονται σε ισχυρά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού». Ωστόσο ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στάθηκε και στην  «απαραίτητη» όπως την χαρακτήρισε ενίσχυσης του Τμήματος και με άλλες ειδικότητες που θα επιτρέψει στα μέλη της να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας.
 
Ένα βασικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει το νέο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, όπως επεσήμανε ο ίδιος, αφορά την πρακτική άσκηση και την τοποθέτηση των φοιτητών σε δομές εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας που θα τους δώσουν τη δυνατότητα με την ολοκλήρωση των σπουδών τους να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας προσφέροντας υπηρεσίες στην κοινωνία. «Η συνθήκη αυτή οδηγεί σε αναδιάρθρωση του πλαισίου πρακτικής άσκησης και σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και πόρων σε συνεργασία με άλλους φορείς» εξήγησε υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής που θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή, με την υποστήριξη της Πρυτανείας, την επόμενη διετία και θα παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης αλλά και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στην τοπική κοινωνία για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «χρειάζεται να προγραμματιστεί η  συνέχιση της λειτουργίας μετά την διετία και η ανάπτυξη του και να μην αποτελέσει μία παρένθεση».
 

Το ζήτημα των υποδομών

 
Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου και στο ζήτημα των υποδομών του Τμήματος, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές θα καταστεί δυνατή η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, για να τονίσει ωστόσο πως«η ανέγερση του νέου κτιρίου στην πανεπιστημιούπολη αλλά η αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο κέντρο της πόλης όπου λειτουργούμε σήμερα θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στο επιστημονικό, διδακτικό και διοικητικό μας έργο καλύτερα.
 

Συνέδριο με θέμα «Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα»

 
Ο κ. Πουλόπουλος γνωστοποίησε και μία ιδιαίτερη σημαντική διοργάνωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το προσεχές τριήμερο 1 με 3 Νοεμβρίου με θέμα «Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Όπως σημείωσε το συνέδριο αυτό «αποτελεί ήδη το  πρώτο βήμα εξωστρέφειας του νέου Τμήματος καθώς στο συνέδριο θα συμμετέχουν 450 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.  Έτσι γίνεται άμεσα γνωστή σε φορείς και πρόσωπα της Ελλάδας και του εξωτερικού η λειτουργία του υπό τη νέα του μορφή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.