«Η μαχη της Ζαμας στα Καρχηδονιακα του Σιλιου Ιταλικου: η ηττα της ιστοριας, ο θριαμβος του επους»

Διάλεξη από την Αγγελική Ρούμπου στο επιστημονικό Colloquium του ΤΕΦ ΔΠΘ

Η κ. Αγγελική Ρούμπου θα φιλοξενηθεί στην 6 Διάλεξη του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου και ώρα 18.00 και τίτλος της είναι «Η μάχη της Ζάμας στα Καρχηδονιακά του Σίλιου Ιταλικού: η ήττα της ιστορίας, ο θρίαμβος του έπους».

Το περιεχόμενο της διάλεξης

Όπως εξηγεί η κ. Ρούμπου για το περιεχόμενο της διάλεξης: «η ομιλία εστιάζει στο τελευταίο βιβλίο των Καρχηδονιακών (Punica) του Σίλιου Ιταλικού, όπου περιγράφεται η νίκη των Ρωμαίων κατά των Καρχηδονίων στη μάχη της Ζάμας, που τερματίζει τον δεύτερο Καρχηδονιακό πόλεμο το 202 π.Χ. Υποστηρίζω ότι, αν και η επική αφήγηση περιστρέφεται γύρω από μια ρωμαϊκή νίκη, ο Σίλιος μετατοπίζει το ενδιαφέρον σε μια ρωμαϊκή ήττα και μετατρέπει το τέλος του έπους σε έναν «τόπο» μνήμης, με στόχο να ανακαλέσει γεγονότα από τις πιο σκοτεινές εποχές του ρωμαϊκού παρελθόντος. Στο τέλος της αφήγησης ο αναγνώστης αμφιταλαντεύεται μεταξύ του αν το συγκεκριμένο έπος πανηγυρίζει μια ρωμαϊκή νίκη και του αν ανακαλεί ρωμαϊκές ήττες του παρελθόντος, ανεξίτηλες στη μνήμη των Ρωμαίων».

Η Αγγελική Ρούμπου

Η Αγγελική Ρούμπου έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας διδασκαλίας Λατινικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. Τίτλος διατριβής: Φιλολογικό υπόμνημα στο Punica 17 του Σίλιου Ιταλικού (επιβλέπουσα: Prof. Helen Lovatt). Πήρε υποτροφία της Ελβετικής Κυβέρνησης για μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Γενεύης. Τίτλος ερευνητικού προγράμματος: ʻRitual and the Poetics of Closure in Flavian Literatureʼ, που αφορά στη σύνδεση μεταξύ τελετουργικού και λογοτεχνικού τέλους στη Φλαβιανή λογοτεχνία (επιβλέπων: Prof. Damien Nelis). Έχει συμβόλαια με τους εκδοτικούς οίκους Oxford University Press για την έκδοση της σχολιασμένης έκδοσης στο βιβλίο 17 των Punica και De Gruyter στη σειρά Trends in Classics για την έκδοση συλλογικού τόμου με τίτλο Ritual and the Poetics of Closure in Flavian Literature.

Info

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_Njc3MDc2NjQtYTU5Ni00NGEwLWFkZmItOGExYzc5ZjYzZTIw%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%22b1ac39eb-d4ce-45fc-8cec-f39f337a11b4%22%7d

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.