«Η επιθεση στα συμφεροντα των φοιτητων απο την νεα κυβερνηση δεν θα περασει»

Προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής με την οποία καταθέτει ενστάσεις, φόβους και ανησυχίες για τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία. Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος κάνει λόγο για επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ζητήματα όπως η φοιτητική μέριμνα, αλλά και αλλαγές επί τα χείρω στις σπουδές μέσω της αξιολόγησης τμημάτων, των διαγραφών φοιτητών και την εξίσωση Πτυχίων Ιδιωτικών Κολλεγίων.
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 
«Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έθεσε και σε εφαρμογή τις προγραμματικές της δηλώσεις όσον αφορά την παιδεία, δίνοντας βαρύτητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρώτο βήμα της νέας κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τον Αύγουστο που μας πέρασε. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ενέργειά της αυτή, καθώς έρχεται σε ευθυγράμμιση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες καθώς και την παραπληροφόρηση που διέδιδε σε αυτό τον τομέα (περί ασύλου ανομίας και παραβατικότητας). Η επίθεση όμως στα φοιτητικά συμφέροντα συνεχίζεται αμείωτη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο, μέσα στις λοιπές διατάξεις, φέρνει και τη εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστήμιων. Για να δώσουμε μια πιο ευκρινή εικόνα της επικρατούσας κατάστασης. Το Υπουργείο Παιδείας έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για την αναδιάρθρωση του συστήματος εκπαίδευσης, τα οποία σαφέστατα έρχονται να συμπληρώσουν το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Στον εθνικό διάλογο που έχει ανοίξει το Υπουργείο για την παιδεία θέτονται 22 σημεία προς συζήτηση για μετατροπή. Στο παρόν κείμενο θα αναφερθούμε στις πιο επίμαχες από αυτές διατάξεις.
 
Ενισχυμένος ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τις Φοιτητικές Εστίες. Αυτό σημαίνει πως πλέον το Κράτος θα δίνει την δυνατότητα σε εργολάβους/ιδιώτες να αναλαμβάνουν το έργο της ανέγερσης ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, στις οποίες το κράτος δε θα έχει πλέον κανέναν εποπτικό ρόλο, από την στιγμή που ο ιδιώτης θα αναλαμβάνει την διαχείριση των εγκαταστάσεων. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε αυτές τις ιδιωτικές εστίες θα υπάρχει καταβολή ενοικίου καθώς και άλλα μέτρα, όπως έξωση σε περίπτωση μη συμπλήρωσης κατώτατου ορίου μαθημάτων κτλ. όπως γίνεται και σε άλλες φοιτητικές εστίες που διαχειρίζονται ιδιώτες (π.χ. Φ.Ε. Κοζάνης). Κατ' αυτόν τον τρόπο αίρεται άμεσα ο Δημόσιος και Δωρεάν χαρακτήρας της φοιτητικής στέγασης με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, που ίσχυε έως τώρα. Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση κανονικότητας ως προς τις Φοιτητικές Παροχές, στην οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μετακυλήσουν και οι ήδη υπάρχουσες δημόσιες εστίες. Κοντολογίς μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ιδιωτικοποιηθούν οι εστίες, κατά τον ίδιο τρόπο που το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ιδιωτικοποίησε πέρυσι τις λέσχες σίτισης πανελλαδικά. Να σημειώσουμε εδώ πως για το ΔΠΘ και την πόλη μας, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης, εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες, (στα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του ΔΠΘ) ότι στα άμεσα πλάνα της κυβέρνησης είναι η ανέγερση Εστιών με ΣΔΙΤ.
 
 Εξίσωση Πτυχίων Ιδιωτικών Κολλεγίων: Κατ αυτόν τον τρόπο, το πτυχίο των αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων θα έχει την ίδια βαρύτητα με αυτό των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων, δηλαδή στις αιτήσεις για εργασία θα μοριοδοτούνται με τους ίδιους βαθμούς. Με αυτόν τον τρόπο φυσικά παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ένα επιπλέον απότοκο της εξίσωση αυτής είναι πως τα πτυχία ιδιωτικών κολλεγίων είναι πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με των δημοσίων, εφόσον τα προγράμματα σπουδών τους είναι πιο εντατικά και εξειδικευμένα. Αυτό φυσικά θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την εργασιακή προοπτική και απορρόφηση των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων
 
Διαγραφές φοιτητών και επαναφορά του Ν+2, δηλαδή διαγραφή του φοιτητή σε περίπτωση συμπλήρωσης των προβλεπόμενων ετών σπουδών προσαυξημένων κατά δύο έτη: Ένα μέτρο το οποίο έχει στηριχθεί στο αφήγημα των αιωνίων Φοιτητών που καταχρώνται τις κρατικές παροχές. Να εξηγήσουμε εδώ πως αυτό το αφήγημα είναι εκ βάθρων αναληθές και έχει ξεκάθαρη στόχευση. Ένας φοιτητής/φοιτήτρια που έχει περάσει το ν+2 χρόνο σπουδών δεν κοστίζει απολύτως τίποτα στο ελληνικό δημόσιο, εφόσον δεν δικαιούται φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, μεταφορά, πάσο, συγγράμματα) και φοροελαφρύνσεων. Το μέτρο αυτό στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην πειθάρχηση της φοιτητικής νεολαίας. Όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και η Υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως, θέλει φοιτητές που θα ασχολούνται μόνο με τα των σπουδών τους, έχοντας μια αποστειρωμένη πραγματικότητα από άλλες πολιτιστικές, πολιτικές και εν γένει εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες.
 
Αξιολόγηση Τμημάτων: Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Υπουργού “ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας θα ορίζεται με βάση την αξιολόγηση των ιδρυμάτων”, καθώς από αυτήν θα εξαρτάται πλέον και η χρηματοδότηση αυτών. Ο στόχος των αξιολογήσεων είναι να δημιουργήσει βέλτιστα προγράμματα σπουδών, όχι όμως τέτοια που θα οδηγούν στην απόκτηση ενός ενιαίου και ισχυρού τίτλου σπουδών που θα κατοχυρώνεται στο χώρο εργασίας με συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα, άλλα τέτοιον που να είναι εντατικά και αποδοτικά ως προς την αγορά και το κεφάλαιο. Εδώ έρχεται και δένει η «εξωστρέφεια» των ιδρυμάτων τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουν πόρους πέραν της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό φυσικά ανοίγει την πόρτα στην εισχώρηση ιδιωτών στο κομμάτι της ακαδημαϊκής έρευνας.
 
Στα καθ’ ημάς τώρα: Η «Πάνω Λέσχη σίτισης», εδώ και ένα χρόνο έχει περάσει στα χέρια ιδιωτικής εταιρείας. Γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των γευμάτων. Μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια είναι οι λίστες σίτισης τις οποίες εφάρμοσε η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα η σύμβαση που έχει υπογράψει η εν λόγω εταιρία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ορίζει την παρασκευή 700 μερίδων (όσοι και οι οικότροφοι) σε κάθε γεύμα. Αντ’ αυτού η  εταιρεία μαγειρεύει μόνο 200 μερίδες χρησιμοποιώντας τις λίστες ως δικαιολογία ούτως ώστε να αισχροκερδεί στις πλάτες των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του ιδιοκτήτη πέρυσι απαντώντας σε μέλη του συλλόγου μας πως “η λέσχη είναι μαγαζάκι μου, αν θέλω την κλείνω κι αύριο”. Ως συνήθως η πρυτανεία του ΔΠΘ τηρεί σιγή ιχθύος ενώ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δηλώνει πως απλά τηρεί τους όρους της σύμβασης. Για εμάς το δικαίωμα στην σίτιση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο λίγων, γι’ αυτό το λόγο δεσμευόμαστε ως ΣΟΦΕΚ πως δεν θα αφήνουμε τον κάθε εργολάβο να αισχροκερδεί στις πλάτες μας ενώ θα υπερασπιστούμε το καθολικό δικαίωμα των φοιτητών στην Δημόσια Δωρεάν Σίτιση.
 
Η επίθεση στα συμφέροντα των φοιτητών από την νέα κυβέρνηση δεν θα περάσει. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, για ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν. Είχαμε και πάντα θα έχουμε τον πρώτο λόγο στις σπουδές μας, και καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.