«Ερωτικα Ονειρα στη Σκια του Ομηρου: Ομηρικες Απηχησεις και Ονειροκριτικη στον Ποσειδιππο»

Διάλεξη του Ανδρέα Φουντουλάκη στο επιστημονικό Colloquium του ΤΕΦ

Ο Ανδρέας Φουντουλάκης θα φιλοξενηθεί στην 3η Διαδικτυακή Διάλεξη του Επιστημονικού Colloquium 2021-2022 του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Το θέμα της διάλεξης του, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 18.00, είναι «Ερωτικά Όνειρα στη Σκιά του Ομήρου: Ομηρικές Απηχήσεις και Ονειροκριτική στον Ποσείδιππο (P. Mi l . Vogl . VIII 309 V 32-39 = 33AB)».

Το περιεχόμενο της διάλεξης 

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι τα επιγράμματα που αποδίδονται στον Ποσείδιππο από την Πέλλα και περιλαμβάνονται στον περίφημο Πάπυρο του Μιλάνου (P. Mil. Vogl. VIII 309) αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές της ποιητικής του δημιουργού τους. Σε μια απόπειρα προσέγγισης αυτής της ποιητικής, η διάλεξη επικεντρώνεται σε ένα από τα επιγράμματα αυτά (P. Mil. Vogl. VIII 309 V 32-39 =33AB), το οποίο ανήκει σε μια ενότητα δεκαπέντε επιγραμμάτων του παπύρου με τον τίτλο Oἰωνοσκοπικά. Κύριος χαρακτήρας του επιγράμματος είναι ο Αριστόξεινος, ένας στρατιώτης ο οποίος βλέπει σε ένα όνειρο ότι νυμφεύεται τη θεά Αθηνά και συνευρίσκεται ερωτικά μαζί της. Πηγαίνοντας στη μάχη την επόμενη ημέρα με την πεποίθηση ότι έχει μέσα του το πνεύμα της θεάς, τον βρίσκει ο θάνατος τιμωρημένο για τις ασεβείς σκέψεις του. Στο πλαίσιο της διάλεξης θα διερευνηθούν οι διακειμενικές σχέσεις του επιγράμματος με τα ομηρικά έπη, και ιδίως με τα αντιηρωικά στοιχεία ενός επικού παρελθόντος, οι οποίες αναπτύσσονται με έναν μη επικό τρόπο. Παρά τη σαφή σύνδεση του Αριστόξεινου με χαρακτήρες των ομηρικών επών, οι οποίοι διαθέτουν αντιηρωικά χαρακτηριστικά, ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο προδίδει τη χρήση υλικού που προέρχεται από το πεδίο της λαϊκής ονειροκριτικής της αρχαιότητας, όπως αυτό αποτυπώνεται στα Ὀνειροκριτικά του Αρτεμίδωρου. Η διερεύνηση του ιδιότυπου αυτού διαλόγου ανάμεσα σε ένα λογοτεχνικό παρελθόν υψηλού κύρους και σε στοιχεία προερχόμενα από την κοινωνία της εποχής του Ποσείδιππου, αποκαλύπτει μια ιδιάζουσα ποιητική, αρκετά διαφορετική από εκείνη του Καλλίμαχου, και διαφωτίζει την ποικιλία των διαδρομών που η ελληνιστική ποίηση ακολουθεί.

Ο Ανδρέας Φουντουλάκης

Ο Ανδρέας Φουντουλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας και Θεατρικής Παιδείας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Κλασικών Σπουδών (FIEC), Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεατρικής και Εικαστικής Παιδείας, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Τέχνη και Εκπαίδευση», και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τραγωδία και την κωμωδία των κλασικών και των μετακλασικών χρόνων, στο λαϊκό θέατρο της αρχαιότητας, στην ελληνιστική ποίηση, στους συγγραφείς της Δεύτερης Σοφιστικής και στην πρόσληψη της αρχαιότητας στη νεοελληνική λογοτεχνία. 

Είναι συγγραφέας του Violence and Theatricality: Studies on Violence as a Dramatic Element in Classical and Post-Classical Greek Tragedy (Manchester) και του Αναζητώντας τον Διδακτικό Μένανδρο: Μια Προσέγγιση της Κωμωδίας του Μενάνδρου και μια Διερεύνηση της Σαμίας (Αθήνα). Έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους Στοχαστικές Προσαρμογές: Διαπολιτισμικές και Διδακτικές Όψεις της Καβαφικής Ποίησης (Ρέθυμνο) και Theatre World: Critical Perspectives on Greek Tragedy and Comedy (Berlin and Boston). 

Είναι, επίσης, συγγραφέας πολλών άρθρων δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, ενώ τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του λογοτεχνικού είδους και του κοινωνικού φύλου στους Εταιρικούς Διαλόγους του Λουκιανού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.