Διαλεξη της Μαρινας Λουκακη στο επιστημονικο Colloquium του ΤΕΦ ΔΠΘ

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου

Η κ. Μαρίνα Λουκάκη, καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ θα φιλοξενηθεί διαδικτυακό στο επιστημονικό Colloquium του ΤΕΦ ΔΠΘ. Στην πέμπτη διάλεξη της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 18.00 η κ. Λουκάκη θα αναπτύξει το θέμα «Σμιλεύοντας το πορτρέτο ενός επίδοξου αυτοκράτορα: Παρατηρήσεις στα κείμενα του Θεοδώρου Προδρόμου για τον Ισαάκιο Κομνηνό σεβαστοκράτορα».

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της διάλεξης

Ο Θεόδωρος Πρόδρομος είναι, αναμφίβολα, συγγραφέας ευφυής και ταλαντούχος, νεωτεριστής μέσα στο πλαίσιο των συμβάσεων, δεξιοτέχνης στην αμφοτερο-γλωσσία του ρητορικού λόγου. Με φράσεις ή ακόμα και μεμονωμένες λέξεις που ένας επιπόλαιος αναγνώστης θα τις εκτιμούσε ως συμβάσεις του λογοτεχνικού είδους και πιθανόν θα τις προσπερνούσε, ο Πρόδρομος υπαινικτικά προωθεί ιδεολογία, διατυπώνει φιλοσοφικές απόψεις και στάση ζωής, ή ακόμα εκφράζει τη δηκτική κριτική του. Με αφετηρία το εγκώμιο σε πεζό λόγο προς τον πορφυρογέννητο σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό, αδελφό του του αυτοκράτορα Ιωάννη Β΄ Κομνηνού. θα προσπαθήσω να δείξω ότι: 1. ο Πρόδρομος κατασκευάζει ιδεολογικά και προπαγανδίζει για τον Ισάακιο ένα πορτρέτο κατεξοχήν βασιλικό και μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, ανώτερο από εκείνο του βασιλεύοντος αυτοκράτορα Ιωάννη 2. πιθανόν το κείμενο όπως μας παραδίδεται έχει υποστεί μεταγενέστερη επεξεργασία/συμπλήρωση από τον συγγραφέα του· 3. δεν είναι το πρώτο έργο που συνθέτει για τον Ισαάκιο και εμμέσως του το υπενθυμίζει, ενδεχομένως για να διατηρήσει την εύνοια και τις «παραγγελίες του».

Η Μαρίνα Λουκάκη

Η Μαρίνα Λουκάκη, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I-Panthéon Sorbonne, είναι καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Ασχολείται με τη βυζαντινή ρητορική και την έκδοση κειμένων. Την ενδιαφέρουν επίσης θέματα βυζαντινής εκπαίδευσης, τελετουργίας και αυτοκρατορικής ιδεολογίας. Μεταξύ πολλών άλλων μελετών και μεταφράσεων, έχει δημοσιεύσει και τρεις μονογραφίες:

Grégoire Antiochos, Lʼéloge du patriarche Basile Kamatèros, Byzantina Sorbonensia 13, Paris 1996 

Discours annuels en lʼhonneur du patriarche Georges Xiphilin. Textes édités et commentés par Marina Loukaki, traduits par Corinne Jouanno, Collège de France-CNRS, Centre de recherche dʼhistoire et civilisation de Byzance, Monographies 19, Paris 2005

Les Grâces à Athènes: Éloge dʼun gouverneur byzantin par Nikolaos Kataphlôron Byzantinisches Archiv 36, Berlin/Boston 2019.

Info

Η διάλεξη θα γίνει διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στη συνεδρία με τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_Njc3MDc2NjQtYTU5Ni00NGEwLWFkZmItOGExYzc5ZjYzZTIw%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228035113d-c2cd-41bd-b069-0815370690c7%22%2c%22Oid%22%3a%22b1ac39eb-d4ce-45fc-8cec-f39f337a11b4%22%7d

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.