Απο επιτυχια στεφθηκε το Συνεδριο του Κεντρου Ρωσικης Γλωσσας και Πολιτισμου του Δ.Π.Θ

Σε υβριδική μορφή με θέμα «Ρωσική Γλώσσα και Πολιτισμός στον καθρέπτη της Μετάφρασης»

Στην Ουρανούπολη (Χαλκιδική) έλαβε χώρα το 11ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα, «Ρωσική Γλώσσα και Πολιτισμός στον Καθρέπτη της Μετάφρασης».

Το συνέδριο διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Δ.Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Ψυχοπαιδαγωγικές, διδακτικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες» και με την Ανώτατη Σχολή μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας ονόματι του Λομονόσοφ, με τη συμμετοχή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. και της μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Ινστιτούτο Μετάφρασης (Ρωσική Ομοσπονδία).

Η πανδημία του 2020 που παρέλυσε όλο το κόσμο, μαζί με όλες τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που έφερε, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως πρός τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου. Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε με μια υβριδική μορφή καθώς, οι εισηγητές είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εκπονήσεις τους είτε δια ζώσης στον συνεδριακό χώρο, είτε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM. Μάλιστα, το συνέδριο μεταδιδόταν απευθείας μέσω της ίδιας πλατφόρμας, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες και οι θεατές να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Συμμετοχή από 18 χώρες

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες, ειδικοί από τον χώρο της μετάφρασης, καθηγητές που εξειδικεύονται στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας ως ξένης, καθηγητές της μεταφρασεολογίας και μεταφραστές της ρωσικής λογοτεχνίας. Την φετινή χρονιά, παρά τις αντίξοες συνθήκες στο συνέδριο συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά περίπου 90 άτομα από 18 χώρες του κόσμου (Ρωσία, Αυστρία, …).

Σχέσεις ετών μεταξύ του Δ.Π.Θ. και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας

Την έναρξη του συνεδρίου σήμανε ο Διευθυντής της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας τονίζοντας τη μεγάλη χαρά που αισθάνθηκε, καθώς βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο πανεπιστημίων (του Δ.Π.Θ. και του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας) μετρούν πολλά χρόνια συνεργασίας και αλληλοστήριξης και ότι τα αποτελέσματα που παράγει αυτή η σύμπραξη έχουν φέρει μόνο θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τους καθηγητές και του φοιτητές των δύο πανεπιστημίων.

Έρχονται και άλλες δράσεις από τον Σεπτέμβριο

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Διευθυντής του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δ.Π.Θ. κ. Ελευθέριος Χαρατσίδης στην επιστολή του προς το συνέδριο ανέφερε ότι το Ρωσικό Κέντρο παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, δε σταμάτησε ποτέ να διοργανώνει εκδηλώσεις, συνέδρια και βοηθητικά μαθήματα για τους φοιτητές που μαθαίνουν τη ρωσική γλώσσα. Επίσης, τόνισε ότι το Ρωσικό Κέντρο σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης έχουν προγραμματίσει και άλλες δράσεις για τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως το Φόρουμ για Νέους Ερευνητές και το Διεθνές Θερινό Σχολείο.

Το συνέδριο έκλεισε με έναν απολογισμό σχετικά με τις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες, η συνάντησή αυτή ήταν καρποφόρα και γέννησε πολλές ιδέες για μελλοντικές εισηγήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.