Στην Κομοτηνη η Ολυμπιακη φλογα

Ενθουσιώδης η υποδοχή από τους πολίτες στη στάση της φλόγας την πόλη μας

Η Κομοτηνή ήταν, το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου, μια από τις πόλεις σταθμούς της Ολυμπιακής Φλόγας στη διαδρομή της από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι το Παρίσι. 

Η υποδοχή της φλόγας έλαβε χώρα στην οδό Υψηλάντου, με περίπου 3 τέταρτα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη άφιξή της, όπου την φλόγα παρέλαβε ο Κυριάκος Αμούτζας, που μετέφερε τη φλόγα μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.

Εκεί την παρέλαβε ο 1ος Λαμπαδηδρόμος που ορίστηκε από τον Δήμο Κομοτηνής, ο Κυριάκος Μπακιρτζής, αθλητής Πολεμικών τεχνών, που την μετέφερε μέχρι την Τσανάκλειο, όπου τη μετέφερε στην αθλήτρια της πάλης κ. Νικολέτα Μπάρμπα, που την παρέδωσε στον 3ο Λαμπαδηδρόμο, τον Αθανάσιο Μιμίκο, αθλητή της Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, που έφτασε μέχρι το βαρέλι του τροχονόμου στην είσοδο της Κεντρικής πλατείας, όπου παρέλαβε τη φλόγα ο Κωνσταντίνος Μπανιώτης, αθλητής του Άλματος εις ύψος, που την μετέφερε μέχρι το Δημαρχείο Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής Βωμού

Εκεί, παρουσία αντιπροσωπείας επισήμων από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024», καθώς και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, υψώθηκαν η Ολυμπιακή σημαία, και οι σημαίες Γαλλίας και Ελλάδας, υπό τον ήχο του Ολυμπιακού ύμνου και των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας αντίστοιχα.

Η Κομοτηνή ενώνει τα χέρια με τους λαούς του κόσμου

Τους επισήμους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, με τους πρώτους στίχους του ολυμπιακού ύμνου γραμμένους από τον Κωστή Παλαμά, για το πέρασμα της φλόγας των σπουδαιότερων παγκόσμιων αγώνων στη γη του Ορφέα και του Διόνυσου.

Στη φλόγα, που το φως της πέφτει άπλετο και αναδεικνύει τις μεγάλες ιδέες της ελευθερίας της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. «Από την Κομοτηνή, την εσχατιά της Ελλάδας, ενώνουμε και εμείς τα χέρια με όλους τους λαούς του κόσμου, και ευχόμαστε το αρχαίο Ολυμπιακό πνεύμα της παγκόσμιας αδερφοσύνης και του ευ αγωνίζεσθαι να επικρατήσει και να θυμίσει ξανά στην ανθρωπότητα ότι η πρόοδος και η προκοπή των λαών έρχεται μόνο με τη συνεργασία και την ειρήνη» ανέφερε.

Αφού έπλεξε το εγκώμιο των αθλητριών και των αθλητών που μετέφεραν τη φλόγα και τίμησαν τις αξίες του αρχαίου πολιτισμού, ευχήθηκε η 33η σύγχρονη Ολυμπιάδα να είναι απόλυτα πετυχημένη, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά στέλνοντας το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης στα πέρατα του κόσμου, όπως οραματίστηκαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Rendezvous a Paris

Την Οργανωτική Επιτροπή «PARIS 2024» εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ζαν-Λικ Λαβό, ο οποίος τόνισε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, πριν από 2.800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα.

100 χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των θερινών αγώνων στο Παρίσι, σημείωσε, η πόλη ετοιμάζεται να τους διοργανώσει και πάλι, με την πρεσβεία, το προξενείο και την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων να βρίσκονται στο πλάι της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής για να αναδείξουν το Ολυμπιακό ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν Γαλλία και Ελλάδα.

Συμμετέχουν στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην Αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα της αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων, μέχρι την Αθήνα, όπου με το ιστιοφόρο Belem, που έφτανε εκείνη την ώρα στον Πειραιά, θα ταξιδέψει μέχρι τη Μασσαλία και από εκεί στο Παρίσι.

Η ιερή φλόγα των αγώνων, τόνισε, αναπαριστά με τον πιο όμορφο τρόπο την σχέση μεταξύ των δύο λαών, την οποία μεταφέρει η Ολυμπιακή Δάδα, ο δημιουργός της οποίας Mathieu Lehanneur θέλησε να αποτυπώσει μέσα από αυτό το έργο τέχνης μοναδικής αισθητικής τρία βασικά στοιχεία που εμπνεύστηκε από το πνεύμα των Αγώνων, την ισότητα που εκφράζεται μέσα από την απόλυτη συμμετρία του αντικειμένου, το νερό που σχηματίζει έναν κυματισμό και δημιουργεί ξεκάθαρα την αίσθηση του αντικατοπτρισμού συμβολίζοντας τον Σηκουάνα αλλά και τη Μεσόγειο που θα διασχίσει η Φλόγα και τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προσφέρουν οι αγώνες.

“Rendezvous a Paris” έκλεισε ο Πρόξενος

Το ταξίδι της φλόγας συνεχίζεται

Τέλος ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Θανάσης Βασιλειάδης τόνισε πως «είμαστε θεματοφύλακες αυτής της φλόγας, συνεχίζουμε το έργο που κάποιοι ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν δημιουργώντας ελπίδες, και αυτές παίρνουμε και μεταλαμπαδεύουμε» ζητώντας από όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.

Κάθε πόλη που την υποδέχεται γίνεται κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας, που ξεκίνησε από την αρχαία Ολυμπία και μεγαλώνει, με στόχο μετά από 7.000 δρομείς να φτάσει στο Παρίσι.

Στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν δώρα μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και των διοργανωτών, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής να δίνει ένα αντίγραφο του Θράκα Ιππέα, ενώ ο Πρόξενος της Γαλλίας παρέδωσε μια μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων, και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πιστό αντίγραφο του αμφορέα με τον οποίο μεταφέρεται η φλόγα στον κυρίως ναό της Ήρας στην Ολυμπία, για να πάρει ο πρώτος λαμπαδηδρόμος την φλόγα και να ξεκινήσει το ταξίδι μέχρι το Παρίσι.

Στη συνέχεια την φλόγα από το βωμό παρέλαβε ο αθλητής της Ποδηλασίας Χαρούν Μολλά, που την μετέφερε μέχρι τη συμβολή των οδών Σισμάνογλου με Ζυμβρακάκη, παραδίδοντάς την στον αθλητή Δημήτρη Μπαξεβανίδη, για να ξεκινήσει το ταξίδι της προς την Αλεξανδρούπολη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.