Δράμα: Είχε στην κατοχή του ολόκληρο αρχαιολογικό θησαυρό

17.07.2020 03:27

Περισσότερα από 5.500 αρχαία νομίσματα καθώς και αλλά αρχαιολογικής αξίας αντικείμενα κατάσχεσαν αστυνομικοί

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες είχε στην κατοχή του ένας 64χρονος, στη Δράμα, ο οποίος  συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 5.533 αρχαία νομίσματα, τα οποία ανάγονται από την εποχή του Σιδήρου (9ος αιώνας π.Χ.) μέχρι την Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο και αντιπροσωπεύουν όλες τις εποχές (Αρχαϊκή, Κλασική, Ρωμαϊκή, Ελληνιστική).

Κατά την αστυνομική έρευνα εντοπίστηκαν τόσο στην οικία, όσο και στο γραφείο του συλληφθέντα ακόμη 69 αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια, αιχμές βελών, ανθρώπινα ειδώλια, μενταγιόν κ.ά., που ανάγονται στις προαναφερόμενες εποχές, και ένα αγγείο (κάνθαρος) της Ελληνιστικής περιόδου (3ος αιώνας π.Χ.).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 64χρονος δήλωσε «συλλέκτης αρχαιοτήτων» και κατά προανακριτική του εξέταση φέρεται να κατέθεσε ότι είχε αγοράσει τα αρχαία αντικείμενα στο παρελθόν.

Στην κατοχή του βρέθηκαν, επίσης, βιβλία και φύλλα χάρτου που αφορούσαν σε αρχαία νομίσματα, ηλεκτρονικούς χάρτες τοποθεσιών, καθώς και λίστες νομισμάτων με αντιστοιχίες τιμών.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με την οποία οδηγείται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Δράμας, ενώ τα κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα και αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης για φύλαξη, εξέταση και τελική αρχαιολογική εκτίμηση.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine