ΟΕΒΕΣ και Εμπορικός Σύλλογος διαμαρτύρονται για το άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία

26.06.2020 12:50

«Ακατανόητη η απόφαση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας»

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Ακατανόητη χαρακτηρίζουν την απόφαση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία για τους Έλληνες πολίτες η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής. Σε κοινή τους επιστολή οι δύο οικονομικοί φορείς της περιοχής αναλύουν τις υγειονομικές αλλά και οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης για να καλέσουν  «όλους τους εμπλεκόμενους ώστε εκ νέου και επί άλλης βάσεως να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων».

Αναλυτικά η επιστολή είναι η εξής:

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την ακατανόητη απόφαση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που συναποφασίστηκε από τα αρμόδια υπουργεία και η οποία αφορά στο άνοιγμα των ανατολικών μας συνόρων, δηλαδή με τη γείτονα χώρα Τουρκία.

Αυτή η απόφαση γεννά εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν αφενός μεν  στην υγειονομική προστασία των πολιτών της χώρας μας αφετέρου δε  στην ασθμαίνουσα οικονομία της περιοχής μας που προσπαθεί μέσα σε ακραίες συνθήκες να επιβιώσει. 

Διαπιστώσαμε ότι επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος από τη Τουρκία  μόνο σε Έλληνες πολίτες,  χωρίς όμως να ξέρουμε αν τηρούνται τα πρέποντα  υγειονομικά – περιοριστικά  μέτρα για την προστασία των συμπολιτών μας, από την στιγμή που ως γνωστόν  η Τουρκία δεν αποτελεί ακόμη ασφαλή υγειονομικό προορισμό ως προς την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα η αγορά στερεύει, καθώς οι τζίροι βαίνουν συνεχώς μειούμενοι και αντί να προφυλάξουμε το εισόδημα και την οικονομική ανάταση της τοπικής οικονομίας και αγοράς επιτρέπουμε άμεσα και έμμεσα την ανάλωση διαθέσιμου κεφαλαίου προς τις γειτονικές χώρες, καθώς η έξοδος  των Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία για κατανάλωση ενισχύεται από την μεγάλη διαφορά στις τιμές των προϊόντων,  λόγω της χαμηλότερης φορολόγησης αλλά και της νομισματικής διαφοράς.

Από την άλλη  είναι ευρέως γνωστό πως ο τουρισμός της περιοχής μας είναι κυρίως οδικός και προέρχεται και από τη γείτονα Τουρκία. Η απαγόρευση εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, που ακόμη δεν έχει κατορθώσει να σταθεροποιηθεί από το lockdown των προηγούμενων μηνών.

Τέλος διερωτόμαστε προς τι η τόση βιασύνη για το άνοιγμα των συνόρων με την γειτονική χώρα αφού μέχρι πρόσφατα υπήρξε έντονος προβληματισμός όσον αφορά και στα εθνικά θέματα (μεταναστευτικό).

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την απόφαση  - συναρμόδιους υπουργούς και τοπικούς φορείς - να πάρουνε σχετικά θέση επί των παραπάνω θεμάτων και είμαστε σε αναμονή για περαιτέρω αντιδράσεις ώστε εκ νέου και επί άλλης βάσεως να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine