Η επισκεψη της Κλειως

Η πολιορκία της Βιέννης και το κρουασάν

Το γλυκό αυτό έδεσμα σίγουρα όλοι το έχουμε γευτεί, όμως λίγοι γνωρίζουν πως, παρά το γαλλικό του όνομα, το γλύκισμα αυτό είναι γερμανικής, ή σωστότερα, αυστριακής προέλευσης. Όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι πολιόρκησαν το 1683 για δεύτερη φορά τη Βιέννη  προσπαθώντας να την αποσπάσουν από τους Αψβούργους, έσκαψαν σήραγγες κάτω από την πόλη για να υπονομεύσουν τα τείχη της. Οι φουρνάρηδες όμως, που εργάζονταν τη νύχτα, άκουσαν τον θόρυβο που έκαναν και ειδοποίησαν εγκαίρως τους στρατιώτες που κατάφεραν τελικά να σώσουν την πόλη, μαζί και με τη βοήθεια που προσέφερε ο Πολωνός βασιλιάς Ιωάννης Γ΄.
 
Έτσι οι φουρνάρηδες αποφάσισαν να γιορτάσουν τη νίκη τους με έναν αξιοσημείωτα γλυκό όσο και εφευρηματικό τρόπο: αντέγραψαν το μισοφέγγαρο από τη σημαία των Οθωμανών, την ημισέληνο, και δημιούργησαν ένα νέο γλύκισμα ως αναμνηστικό της νίκης τους, το κίπφελ, δηλαδή το κρουασάν! Την ονομασία κρουασάν πήρε το γλύκισμα όταν η Μαρία Αντουανέτα πήγε στο Παρίσι για να παντρευτεί τον Λουδοβίκο ΙΣΤ, οπότε και οι Γάλλοι που το λάτρεψαν το υιοθέτησαν για το πρωινό τους!
 
ΠΗΓΗ: Rick Beyer, «Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2010
 
*Η Λεύκη  Σαραντινού είναι ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.