Θυμομαστε τα μαθηματα της 21ης Απριλιου;

Της Έκδοσης

Με την έλευση της θλιβερής επετείου της κατάλυσης της Δημοκρατίας από την χούντα των Συνταγματαρχών, και την επταετία της Ελλάδας στο γύψο, που μετέβαλλε τον ψυχισμό και την εικόνα των Ελλήνων με τρόπους που ακόμα προσπαθούμε να ξεμπλέξουμε, είχαμε όπως κάθε χρόνο σειρά ανακοινώσεων θυμίζοντας την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας.
 
Άλλες ανακοινώσεις ειλικρινέστερες, άλλες λίγο πιο υποκριτικές, πολλές αυτοαναφορικές (δείτε τι δημοκράτης/ες είμαι εγώ/εμείς) αλλά και αρκετές να μην χάνουν την ευκαιρία να σκοράρουν πολιτικούς πόντους.
 
Όμως έχουμε ως κοινωνία, μάθει το μάθημα που θα έπρεπε; Και έχοντας μάθει αυτό το μάθημα, το κρατάμε, ή το αφήνουμε να ξεχαστεί, ασφαλείς, τουλάχιστον τα πρώτα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, στην ανεμελιά της ευμάρειας, όσο πλασματική και να ήταν αυτή;
 
Αυτό δείχνει η άνοδος μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, που όχι μόνο δεν σέβονται, αλλά αμφισβητούν ευθέως την δημοκρατία, η οποία, όσο ατελής να είναι και να έχει προβλήματα, είναι ένα πολύ καλύτερο πολίτευμα από αυτά που οραματίζονται.
 
Γιατί πέρα από τα κόμματα, η σταθερή αμφισβήτηση της δημοκρατίας, προσοχή, όχι της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά του δημοκρατικού πολιτεύματος γενικότερα, αποτέλεσε αγαπημένο άθλημα πολλών κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδιαίτερα όταν δεν εξυπηρετούσε τους ίδιους και τα συμφέροντά τους.
 
Ίσως λοιπόν τα μαθήματα της προάσπισης της Δημοκρατίας, χρειάζονται μια επανάληψη, και επέτειοι σαν και αυτή (και η πραγματικά ξεχασμένη 4η Αυγούστου) θα πρέπει να μας βοηθούν να θυμόμαστε τα πραγματικά μαθήματα, και την ανάγκη να τα υπερασπιστούμε, αντί για μια ευκαιρία αυτοαναγνώρισης.
 
Γιατί όπως έχει πει και ο φιλόσοφος John Gray, «μαθαίνουμε πιο ηθικούς τρόπους ζωής όσο προχωρά η ιστορία – αλλά αυτοί δεν μένουν μαθημένοι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.