Η εξωτερικη πολιτικη απο τη σκοπια του ΣΥΡΙΖΑ επιβαλλει ενεργητικοτητα

Στην Κομοτηνή Σία Αναγνωστοπούλου και Σπύρος Δανέλλης

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα ««Εξωτερική Πολιτική – Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», πραγματοποίησε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ορφέας» στην Κομοτηνή.
 
Η πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει πολλή μεγάλη σημασία στην Θράκη, σ’ αυτή τη περιοχή η οποία έχει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ιστορικό, πολιτικό και εθνικό βάρος για όλη την Ελλάδα. «Σήμερα ήρθαμε να συζητήσουμε για τα ελληνοτουρκικά, να θέσουμε τις βάσεις για μια συζήτηση που θα καταδείξει την υφιστάμενη κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο. Πώς είχαμε δει εμείς την εξωτερική πολιτική και πώς προσπαθήσαμε να έχουμε μια πραγματικά ενεργητική πολιτική κλείνοντας εκκρεμότητες όπως ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, μη αφήνοντας παράλληλα διόδους σε αναθεωρητικές πολιτικές στα βόρεια σύνορά μας» επεσήμανε η κ. Αναγνωστοπούλου.
 
Όσο για την κατάσταση με την Τουρκία, η ίδια την χαρακτήρισε «οξυμένη» και μάλιστα πολύ περισσότερο από άλλες περιόδους της ιστορίας της. «Από το πραξικόπημα του 2016 και μετά, η πολιτική του προέδρου Ερντογάν, άλλαζε σταδιακά. Βλέπαμε συνεχώς μια όξυνση της ρητορικής του και όχι μόνο. Εμείς, είχαμε διαβλέψει ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο-συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας-αλλάζει προς μια αναθεωρητική σκοπιά, για αυτό μάλιστα θέλαμε να ξεκινήσουμε με ενεργητική πολιτική που έκλεινε εκκρεμότητες.


 
Αναφορά έγινε και στον αγωγό ΕastMed, ένα από τα κύρια, όπως χαρακτήρισε, στοιχεία της ενεργητικής πολιτικής, που  επιβεβαίωνε τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. «Η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση καθυστέρησε να έχει πλήρη επίγνωση της αλλαγής των πραγματικοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεώρησε, από κεκτημένη ίσως ταχύτητα ή αδράνεια, ότι τα προβλήματα είναι πολύ πιο μειωμένης έντασης από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Άργησε να αποκτήσει μια δυναμική πολιτική στο εσωτερικό και άργησε κυρίως να έχει μια πολιτική διεκδίκησης αμοιβαιότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ασκώντας κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ενώ καταληκτικά ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την κυβέρνηση χωρίς σε καμία περίπτωση να μπαίνει σε πατριδοκάπηλους, εθνικιστικούς ανταγωνισμούς».
 

«Στην αντιμετώπιση ενός δύστροπου γείτονα, απαιτείται μια ισχυρή άμυνα»

 
 «Μονόδρομος η ενεργητική πολιτική, για μια σωστή και εθνικά επωφελή πολιτική», τόνισε από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Δανέλλης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. «Η εποχή της αδράνειας δεν μας οδηγεί πουθενά και γι’ αυτό πρέπει να ανακτήσουμε πρωτοβουλίες. Προφανώς στην αντιμετώπιση ενός δύστροπου γείτονα απαιτείται μια ισχυρή άμυνα, ισχυρές συμμαχίες αλλά βεβαίως η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, μας επιβάλλει να πάρουμε πρωτοβουλίες διαλόγου και συνεννόησης.
 
Ο ίδιος, χρησιμοποίησε επίσης το παράδειγμα του ζητήματος με την Βόρεια Μακεδονία για να τεκμηριώσει το έντονο κατ’ εκείνον αποτύπωμα που άφησε η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι έχει δοθεί με τον καλύτερο τρόπο, με την επίλυση του Μακεδονικού, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζει κανένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, μπροστά στο εθνικό όφελος. Νομίζω ότι η επίλυση του μακεδονικού μας δείχνει τον δρόμο αντιμετώπισης και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων» υπογράμμισε ο κ. Δανέλλης για να κλείσει λέγοντας πως «η λύση των προβλημάτων δεν γίνεται δια της βίας. Ακριβώς το αντίθετο επιβάλλει και το διεθνές δίκαιο. Θα βρούμε το δίκιο μας με τη διεθνώς αποδεκτή διαδικασία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.