Μαρωνιτης εδωσε το ονομα του στο γηπεδο της Κηφισιας

Η ιστορία του Ιωάννη Ζηρίνη

Μια ευχάριστη συνάντηση με το Ροδοπίτικο παρελθόν περίμενε τους παίκτες της ΑΕ Κομοτηνής στον αγώνα εκτός έδρας της Τετάρτης απέναντι στη Κηφισιά. Το Δημοτικό Στάδιο «Ι. Ζηρίνης», από κατασκευής του το 1923 μέχρι σήμερα, αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς του αθλητισμού της Κηφισιάς και σε αυτό το γήπεδο αγωνίστηκε η ΑΕ Κομοτηνής. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως ο Ιωάννης Ζηρίνης γεννήθηκε στην Μαρώνεια Ροδόπης!
 
Συγκεκριμένα ο Ιωάννης Ζηρίνης (1869-1934) γεννήθηκε το 1869 στην Μαρώνεια της Θράκης, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, η οποία εγκαταστάθηκε στα 1888 στη Σμύρνη. Στη γενέτειρά του υπάρχει ακόμα συνοικισμός με την ονομασία Ζηρινέικα.
 
Ασχολήθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση με το καπνεμπόριο. Ήταν απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης το 1900. Το 1910 η έδρα της επιχειρήσεως μεταφέρθηκε στη Δρέσδη της Γερμανίας, λόγω των επερχόμενων πολιτικών και πολεμικών γεγονότων της εποχής εκείνης. Λίγο αργότερα η πολυτελής κατοικία τους στην προκυμαία της Σμύρνης επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του αρχιστράτηγου των Τούρκων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του διαβόητου Liman Fon Santers. Μετέφερε το 1924 τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Αθήνα, όπου υπήρξε και χρηματιστής. Κατοικούσε στην Κηφισιά στην ιδιωτική του έπαυλη επί της οδού Τατοΐου 58 – 60. Η οικογένειά του διακρίθηκε για τις ευεργεσίες της στη Μαρώνεια και ο ίδιος ως δωρητής του Ζηρινείου. Υπήρξε ο πρώτος έφορός του και ιδρυτικό μέλος του Α.Ο.Κ., το 1932. Αργότερα και μέχρι το 1951 τον διαδέχθηκε στην εφορία ο γιος του Αιμίλιος (1904-1992). Κατά τραγική ιστορική συγκυρία, η κατοικία του Ζηρίνη στην Κηφισιά επιτάχθηκε και αυτή το 1941 και χρησιμοποιήθηκε πάλι ως κατοικία των Γερμανών κατακτητών.

Η κατασκευή του Ζηρινείου

Η νεοσύστατη το 1926 Κοινότητα Κηφισιάς αναζήτησε κατάλληλους χώρους στο Κεφαλάρι, στο Στροφύλι και την Πεύκη, για κατασκευή γυμναστηρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά, με τη μεσολάβηση του Ι. Χρυσάφη, διευθυντή Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, ο Ι. Ζηρίνης αγόρασε την έκταση απέναντι από την Βίλλα Καζούλη, που ανήκε μάλλον στον Γεωργαντά και χρηματοδότησε τις απαιτούμενες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι εργασίες άρχισαν το 1929 και περατώθηκαν τον Μάιο του 1932. Στο διάστημα αυτό σταμάτησαν προσωρινά λόγω διαφωνιών στην ονομασία του, διότι εκείνη την εποχή δεν έδιναν στα γυμναστήρια ονομασία φυσικών προσώπων. Έτσι, το Ζηρίνειο είναι το πρώτο γυμναστήριο στην Ελλάδα με ονομασία προσώπου. Μετά την ολοκλήρωσή του τέθηκε στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας με την ονομασία «ΖΗΡΙΝΕΙΟΝ Εθνικόν Γυμναστήριον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.