Αρης Κιλιγκαριδης, μελος του Θεατρικου Εργαστηριου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης «Πολιτισμος ειναι ο σεβασμος για εναν αλλο πολιτισμο, μια αλλη θρησκεια, μια αλλη κουλτουρα»

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα κατά τη διάρκεια του 2017 και στην περιοχή μας;
Λογοτεχνία, τέχνη, μουσική… μητρική γλώσσα… εθνικές αξίες. Για μένα όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με την έννοια του πολιτισμού. Οι εθνικές μας αξίες βασίζονται στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες. Πιστεύω ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι εθνικές και πνευματικές αξίες παίζουν και πρέπει να διαδραματίσουν ειδικό ρόλο, ιδίως για τη νεότερη γενιά. Και σε κάθε περίπτωση πολιτισμός είναι ο σεβασμός για έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη θρησκεία, μία άλλη κουλτούρα. Την ώρα που άνθρωποι, ασύνδετοι με την πατρίδα τους, μακριά από πατριωτικά αισθήματα, καμιά φορά αποτυγχάνουν να αντιληφθούν τους άλλους πολιτισμούς στις σωστές τους βάσεις.  Γι αυτό και  μερικές φορές η έλλειψη σεβασμού  για άλλους πολιτισμούς βασίζεται στην περιφρόνηση πρωτίστως για τον δικό τους. Ως εκ τούτου, στη Θράκη  πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα αυτά, να μεγαλώσει η νέα γενιά και να εκπαιδευτεί, στο εθνικό πνεύμα, το πατριωτικό πνεύμα, στο πνεύμα σεβασμού της ιστορίας και του πολιτισμού της. Μόνο με σεβασμό θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
 
Πώς αξιολογείτε την προσωπική σας πορεία το 2017 και τι αναμένετε από το 2018;
Σε γενικές γραμμές, η κοινωνία μας κινείται στους ρυθμούς της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Για να ενισχύσουμε  όμως όλες αυτές τις θετικές τάσεις που υπάρχουν, θα πρέπει επίκεντρο κάθε πράξης μας να είναι ο άνθρωπος. Η ελευθερία, η ασφάλεια, η υγεία, η απασχόληση, και το κυριότερο η τέχνη είναι η προσπάθεια  του κάθε ανθρώπου. Αντίστοιχα και για μένα, ως ερασιτέχνη ηθοποιό, το κυριότερο εγχείρημά μου τη χρονιά που πέρασε ήταν το θέατρο. Μία χρονιά  δημιουργική, επιτυχημένη και αρκετά «ανοδική», με μεγάλες  χαρές, μεγάλη συγκίνηση από την αγάπη του κόσμου, άφθονο γέλιο,  θερμά χειροκροτήματα και μία στήριξη γενικότερα που με έκαναν να αδιαφορήσω για τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μου και να προσφέρω με τον τρόπο μου, λίγο χαμόγελο και χαρά στους συμπολίτες μου.  Όλα αυτά μέσα από το θέατρο. Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, με την ευκαιρία αυτή, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο και να ευχηθώ Καλή και Δημιουργική Χρονιά με υγεία και πολύ αγάπη.
 

Αναφέρατε το βιβλίο/θεατρική παράσταση/ταινία/ χορευτική παράσταση/ δίσκο κ.ο.κ. του 2017 που σας άρεσε.
Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το «Οι Πύλες της Φωτιάς: Επτά Μέρες πολέμου και ζωής» . Η αγαπημένη  μου θεατρική παράσταση είναι επίσης «Ο Μπακαλόγατος» του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, που είχα την τιμή να υποδυθώ τον βασικό πρωταγωνιστή, ήτοι τον Ζήκο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.