Κοντρα μεταξυ του Δημου και της κινησης πολιτων «Θελουμε μειονοτικο σχολειο»

Για την κατανομή της χρηματοδότησης στα σχολεία αρμοδιότητας του Δήμου Κομοτηνής

Κόντρα μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και της κίνησης πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο» ξέσπασε χθες με αφορμή την ανακοίνωση-καταγγελία της τελευταίας που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων κατανομής της επιχορήγησης για τα σχολεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου Κομοτηνής.
 
Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Κομοτηνής επισημαίνει πως «τα κριτήρια κατανομής της επιχορήγησης για τα σχολεία εφαρμόζονται απολύτως ισότιμα και δίκαια» παραθέτοντας αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία κατένειμε τα ποσά για να επισημάνει τέλος ότι «οι προσπάθειες όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο δημόσιο αίσθημα των κατοίκων της περιοχής μας πέφτουν για ακόμη μια φορά στο κενό». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Με αφορμή την ανακοίνωση του αυτοφερόμενου ως εκπροσώπου της κίνησης πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο», κάνουμε γνωστό ότι τα κριτήρια κατανομής της επιχορήγησης για τα σχολεία εφαρμόζονται απολύτως ισότιμα και δίκαια από το Δήμο Κομοτηνής, καθώς λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των μονάδων, η έκταση των κτιρίων, ο αριθμός αιθουσών, καθώς και ο αριθμός των μαθητών.
 
Συγκεκριμένα:
 
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: (νηπιαγωγεία και δημοτικά)
Αναλογία χρηματοδότησης: 5 προς 1
Αριθμός μονάδων: 45 δημόσια – 15 μειονοτικά, αναλογία 3 προς 1
Έκταση κτιρίων: 21.573 τ.μ (δημόσια) – 3.318 τ.μ (μειονοτικά), αναλογία 6,5 προς 1
Αριθμός αιθουσών: 581 (δημόσια) – 132 (μειονοτικά), αναλογία 4,5 προς 1
Η αναλογία μαθητών είναι περίπου 7 προς 1.
 
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
Αναλογία χρηματοδότησης: 7,5 προς 1
Αριθμός μονάδων: 14 δημόσια – 2 μειονοτικά, αναλογία 7 προς 1
Έκταση κτιρίων: 32.480 τ.μ (δημόσια) – 2.766 τ.μ (μειονοτικά), αναλογία 12 προς 1
Αριθμός αιθουσών: 646 (δημόσια) – 51 (μειονοτικά), αναλογία 13 προς 1
Η αναλογία μαθητών είναι περίπου 4 προς 1.
 
Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι στα δημόσια σχολεία φοιτούν τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι μαθητές και μαθήτριες.
 
Όπως είναι προφανές από τα παραπάνω, τόσο η διοίκηση του Δήμου μας όσο και το δημοτικό συμβούλιο στο σύνολο του εφαρμόζουν και σε αυτή την περίπτωση τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας. Οι προσπάθειες όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο δημόσιο αίσθημα των κατοίκων της περιοχής μας πέφτουν για ακόμη μια φορά στο κενό.

Η απάντηση της κίνησης πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο» 

Λαμβάνοντας γνώση της παραπάνω ανακοίνωσης η κίνηση πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο» επανήλθε στο θέμα εκδίδοντας εκ νέου επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνεται στον δήμαρχο Κομοτηνής, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και την επιτροπή παιδείας του δήμου.
 
Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας έχει ως εξής:
 
Ως γνωστόν η Κίνηση Πολιτών «Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο» στις 17 Νοεμβρίου εξέδωσε μια δημόσια ανακοίνωση – καταγγελία σχετικά με τη χρηματοδότηση των μειονοτικών σχολείων και ζητήσαμε από την πολιτεία να διασφαλίσει την ισχύ του άρθρο 4 παράγραφος 3 του νόμου 3194/2003 ΦΕΚ (267/Α`) , που προβλέπει ότι η επιχορήγηση των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών συντήρησης των διδακτηρίων της μειονοτικής εκπαίδευσης από τους δήμους αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Κύριε δήμαρχε, με λύπη ακούσαμε στην συνέντευξη σας σε τοπικό ραδιοσταθμό να μας απαξιώνετε, να μας απειλείτε και να μας στοχοποιήτε δημοσίως, αφήνοντας υπόνοιες ότι πίσω από την πολύχρονη και επίπονη προσπάθεια μας για να ανεγερθεί ένα αξιοπρεπές σχολείο για τα παιδιά μας υπάρχουν πονηρά σχέδια. Κρίμα.
 
Η συμπεριφορά σας τελικά απέναντι στη Κίνηση Πολιτών «Θέλουμε Μειονοτικό Σχολείο» και στο πρόσωπο του εκπροσώπου της Κίνησης επιβεβαιώνει την τακτική δυο μέτρα και δυο σταθμά που ακλουθείτε ως δήμαρχος στο θέμα των μειονοτικών σχολείων, καθώς είναι ολοφάνερο ότι μας θεωρείτε δημότες β` κατηγορίας.
 
Ο παραπάνω νόμος δεν αναφέρεται ούτε σε νηπιαγωγεία ούτε σε αλγόριθμο ούτε σε αριθμό αιθουσών αλλά ούτε σε αριθμό μαθητών για να θεωρηθεί πειστική η απάντηση που δώσατε σχετικά με τα ποσά που δαπάνησε ο δήμος για τα μειονοτικά σχολεία.
 
Ενώ έπρεπε ο δήμος Κομοτηνής να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στα μειονοτικά σχολεία και να ασκήσει πολιτική θετικής διάκρισης, καθώς δεν έχει κατασκευάσει – επισκευάσει ούτε ένα μειονοτικό σχολικό κτίριο από την ημέρα ιδρύσεως του ο Δήμος Κομοτηνής μέχρι σήμερα , πράττει ακριβώς το αντίθετο , ασκώντας πολιτική αρνητικής διάκρισης.
Δήμαρχε όλοι πληρώνουμε φόρους και δημοτικά τέλη στην Κομοτηνή, και ο δήμος είναι υποχρεωμένος να μοιράζει τα χρήματα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.
Επειδή η έννοια ισότιμη αντιμετώπιση που εμπεριέχεται στον παραπάνω νόμο έχει να κάνει με δυο ανόμοια πράγματα δηλαδή μειονοτικά σχολεία και δημόσια, η ισότιμη αντιμετώπιση πρέπει να είναι μεταξύ μειονοτικών και δημόσιων σχολείων, και όχι ιση αντιμετώπιση των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τα δημόσια.
 
 Παράδειγμα η λέξη ισότιμα η ισοτιμία χρησιμοποιείται νομικά και για τις σχέσεις των δυο φύλων. Κανένας νόμος όμως δεν εννοεί αυτό που κάνει ο δήμος. Δηλαδή , αν μια γυναίκα δημοτική υπάλληλος είναι πιο κοντή από έναν άνδρα δημοτικό υπάλληλο πρέπει να πάρει μικρότερο μισθό;
 
Αυτό καταλαβαίνετε εσείς και για το θέμα τις χρηματοδότησης των μειονοτικών σχολείων;
Έλεος δηλαδή. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος.
Άλλο πράγμα η ισότητα και άλλο πράγμα η ισοτιμία.
 
Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια υπήρχε ίση αντιμετώπιση των σχολείων , δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει ο νόμος περί ισότιμης αντιμετώπισης.
 
Σας καλούμε λοιπόν να εφαρμόσετε το νόμο του κράτους σωστά και να αποκαταστήσετε την αδικία και των προηγούμενων ετών όσο αφορά την χρηματοδότηση των μειονοτικών σχολείων.
 
Επίσης ως Κίνηση Πολιτών αιτούμαστε μια έγγραφη απάντηση για τον τρόπο ερμηνείας του νόμου αυτού από την επιτροπή παιδείας του δήμου και αιτιολόγηση της απαράδεκτης εις βάρος των μειονοτικών σχολείων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.