Σκορδοπλεκτικη στην Ξυλαγανη

Απαρατήρητα

Όταν η ζωή δεν είχε σχόλη στις καφετέριες, και όλοι στην οικογένεια πάσχιζαν για τα οικονομικά της, στην Ξυλαγανή το κεφαλοχώρι, τον πολιτισμό του οποίου κατά το ήμισυ κουβαλάμε, η  σκορδοπαραγωγή ήταν η κύρια σχεδόν μεταπολεμική ─ και όχι μόνον, αλλά και προπολεμική─ καλλιέργεια των γυναικών. 
 
Των γυναικών οι οποίες αναλάμβαναν πολλά  ─ανατροφή παιδιών, καθαριότητα σπιτιού, μαγείρεμα, τάισμα των ζώων και άρμεγμα─ αλλά είχαν και την σκορδοκαλλιέργεια στην πλάτη τους, γιατί περίφημο το σκόρδο Ξυλαγανής, μοναδικά τραγανό και νόστιμο, συμπλήρωνε εξαιρετικά το οικογενειακό εισόδημα.
 
Βέβαια εκείνο τον καιρό που η λιτότητα του βίου ήταν κανόνας και δόξαζαν τον Θεό για όσα είχαν,  περίσσευε η αλληλεγγύη και η χαρά. Οι δανεικαριές έτσι και στην σκορδοπλεκτική ήταν αφορμή όχι μόνο να τελειώσει το πλέξιμο των σκόρδων σε ένα νοικοκυριό, αλλά και ευκαιρία να πουν ιστορίες, να ανταλλάξουν μυστικά και να αποθέσουν η μια στην άλλη, οι γυναίκες, τα βάσανά τους.
 
Άλλοι οι καιροί άλλα ήθη!!! Ν.Β.
 
Υ.Γ. Οι φωτογραφία είναι από το fb Ξυλαγανή παλιά και νέα. Ανήκει στο αρχείο του Κώστα Βασιλούδη και αναρτήθηκε από τον Τριαντάφυλλο Παπαδάκη. Το παιδάκι σύμφωνα με τον σχολιαστή «είναι ο Κώτσος που έχει σήμερα στην Ξυλαγανή την πιτσαρία», ήτοι ο Κώστας Κισσούδης, και οι όμορφες κυρίες από αριστερά οι: Σταθούλα Βερβερίδου -Μωραΐτη, Αγγελική (Ντέλω) Βασιλούδη και Ελένη Κισσούδη. Φυσικά ό,τι ξεχωρίζει, εκτός από το χαμόγελο των κυριών, είναι οι πολλές πλεγμένες και όμορφα στοιβαγμένες σκορδοπλεξούδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.