Περιμενοντας την αγκαλια του ΔΠΘ

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του υπουργείου ήταν ο Α. Συρίγος

«Στόχος μας είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με σωστό τρόπο, να αγκαλιάσει ολόκληρη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας» ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτησή για το πόρισμα της διακομματικής, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, κάτι το οποίο έχει πει επανειλημμένα και εκτός κοινοβουλίου, ιδιαίτερα σε επισκέψεις στην περιοχή μας.

Βέβαια από την θεωρία, μέχρι την πράξη, πολλές φορές η απόσταση είναι σημαντική. Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Δημοκριτείου ως στρατηγική επιλογή, γιατί θεωρούν ότι αποτελεί την βασική ατμομηχανή ανάπτυξης της περιοχής, ενώ στο σχεδιασμό ενίσχυσης της εκπαίδευσης στη Θράκη, είναι η επέκταση του τεχνολογικού campus, η ενίσχυση των επιχειρήσεων στις οποίες γίνονται οι πρακτικές των φοιτητών, ενώ το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί τμήμα Ψυχολογίας (αυτό στο Διδυμότειχο, που προς το παρόν είναι άστεγο).

Όσο για την επέκταση του πανεπιστημίου, η φράση «με τον σωστό τρόπο» καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος, ιδιαίτερα σε όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα στις πόλεις όπου καλείται να επεκταθεί: από το Διδυμότειχο, και την Νοσηλευτική που μένει ή φεύγει, μέχρι την Καβάλα, όπου η στάση μέχρι τώρα, τουλάχιστον των ακαδημαϊκών, δείχνει ότι η αγκαλιά του πανεπιστημίου είναι διφορούμενη.

Βέβαια αφού είδαν και απόειδαν, και με την κατάργηση της Φυσικής επικρεμάμενη πάνω από το κεφάλι τους, φαίνεται πως στην Σχολή άρχισαν να βλέπουν πιο θετικά την ένωση με το ΔΠΘ, αν και με βάση την πρόσφατη ιστορία με τις συγχωνεύσεις, θα μας επιτρέψετε να είμαστε επιφυλακτικοί για το αν, σε περίπτωση που πάρουν διαβεβαιώσεις για το Τμήμα, δεν θα αλλάξουν πάλι κατεύθυνση.

Σε όλα αυτά για την ενίσχυση του πανεπιστημίου, παρόλα αυτά, πρέπει να υπολογίσουμε και την χρηματοδότηση, τόσο των νέων, όσο και των παλιών τμημάτων. Πρόσφατα γράψαμε για τα θέματα των φοιτητών στις εστίες, πολλά από τα οποία είναι κοινά για όλους τους φοιτητές του ΔΠΘ, και τα οποία, όσο εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου, σκοντάφτουν στην χρηματοδότηση, ή μάλλον την έλλειψη αυτής.

Γιατί ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κρατά εδώ και 12 χρόνια, πρέπει να προσφέρει, πέρα από την ακαδημαϊκή αριστεία, και τις φοιτητικές παροχές που πρέπει, που άλλωστε συνδέονται και με την πρώτη.

Για αυτό καλό είναι να αγκαλιάσουμε όλη την ΑΜΘ, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να φτάνει μέχρι εκεί η αγκαλιά μας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.