Περι μεταναστευτικης πολιτικης και μνημης

Απαρατήρητα

Παρεδόθη την Παρασκευή η μέχρι πρότινος δομή του Καρά Τεπέ στον Δήμο Μυτιλήνης. Η άτυπη δομή φιλοξενίας στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ που έκλεισε οριστικά στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, που αποτελούσε δημοτική περιουσία, με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν μέχρι τότε να μεταφέρονται στο λεγόμενο «νέο Καρά Τεπέ» όπου και θα δημιουργηθεί η νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας.

Κλειστή και ελεγχόμενη σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού κι «θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες, ασφάλεια στην τοπική κοινωνία».

Να υπενθυμίσουμε απλώς, μεταξύ των κατά τα άλλα «εορταστικών» δηλώσεων του κ. Μηταράκη την προ μηνός συνέντευξη της κ. Βασιλικής Κατριβάνου, ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας και συντονίστριας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες στον «ΠτΘ» και τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο που είχε περιγράψει ενδελεχώς τις «δομές» φιλοξενίας των προσφύγων.

«Πριν από λίγο διάστημα επισκέφθηκα το νέο Καρά Τεπέ, τη νέα Μόρια με λίγα λόγια» είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2020 περιγράφοντας στην συνέχεια τις συνθήκες. « Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση που είναι πεδίο βολής. Δεν υπάρχουν δέντρα, είναι μια περιοχή που βρέχεται από δύο πλευρές από τη  θάλασσα και έχουν δημιουργήσει απλά κάποια αναχώματα, γιατί τον χειμώνα τα κύματα θα λούζουν στην κυριολεξία τους ανθρώπους. Όταν βρέχει δε, μιλάμε για βάλτους. Σε αυτόν λοιπόν τον χώρο επέλεξαν να βάλουν τους ανθρώπους, σε σκηνές, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν πάτο, αλλά βάζουν παλέτες και άρα οι άνθρωποι ζουν μέσα στο χώμα.  Δεν έχουν επαρκείς τουαλέτες και όσες υπάρχουν είναι βρώμικες, δεν έχουν ντουζιέρες και φυσικά είναι μία συνθήκη με πάρα πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Υπάρχει διάχυτη μία μεγάλη αίσθηση ανασφάλειας και στην ουσία αυτό το χάλι, δίνει το μήνυμα ότι όποιος καταφέρει να φτάσει εδώ θα τυραννιστεί».

Περιγραφή που δεν χωρά περαιτέρω σχολίων, ως πως το πως οι αποφασίζοντες εννοούν τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Και φυσικά θα συμφωνήσουμε στο ότι η νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να σηκώνει το «βάρος» της μεταναστευτικής πολιτικής. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή δεν υπάρχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.