Λεφτα υπαρχουν – απλως οχι για την Παιδεια

Η Ελλάδα δαπανά το 3,3% του ΑΕΠ για την εκπαίδευση, έναντι 4,7% στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τις δημόσιες δαπάνες

Όταν ο μέσος όρος της ΕΕ για τις δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση βρίσκεται στο 4,7% του ΑΕΠ και η Ελλάδα περιορίζεται στο 3,3%, τρίτη από το τέλος, δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για «επένδυση στο μέλλον».

Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα σχετικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγα εικοσιτετράωρα και δείχνουν ότι η χώρα μας πιάνει «πάτο» σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.

Δια του λόγου το αληθές, σύμφωνα με αυτά η Σουηδία δαπανά 6,8%, η Φινλανδία 6,3%, το Βέλγιο 6,2% και η Ελλάδα… 3,3%.

Ίσως τελικά το πρόβλημα να μην είναι ότι δεν υπάρχουν πόροι, αλλά ότι η Παιδεία δεν βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Και μετά απορούμε γιατί συζητάμε διαρκώς για υποστελεχωμένα σχολεία, ελλείψεις, υποδομές και φυγή νέων στο εξωτερικό.

Οι προτεραιότητες μιας χώρας, άλλωστε, δεν φαίνονται στις εξαγγελίες. Φαίνονται στον προϋπολογισμό της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.