Οταν οι ποδοσφαιριστες παιζουν μπαλα εκτος γηπεδου…

Μπορεί συχνά πυκνά να κατηγορούνται ως οι 22 εκατομμυριούχοι που τρέχουν πίσω από μια μπάλα αλλά έχουν αποδείξει πολλές φορές τις κοινωνικές τους ευαισθησίες. Ο λόγος για τους ποδοσφαιριστές και τις ποδοσφαιρικές ομάδες, και στη δική μας περίπτωση συγκεκριμένα για τις γερμανικές ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και τους οπαδούς τους που απέδειξαν τα γρήγορα κοινωνικά τους αντανακλαστικά στο θέμα των προσφύγων που φτάνουν στις χώρες τους βάζοντας κυριολεκτικά τα γυαλιά στις κυβερνήσεις των χωρών τους που αντιμετωπίζουν το θέμα, -για να χρησιμοποιήσουμε επιεικείς χαρακτηρισμούς-, στην καλύτερη των περιπτώσεων ,μάλλον, νωχελικά.
 
Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες άλλωστε έχουν φιλάθλους ανά την υφήλιο και ποδοσφαιριστές «είδωλα» που οι πράξεις τους βρίσκουν μιμητές σε ευρείες μάζες. Η αρχή στη Γερμανία έγινε από την St. Pauli οι οπαδοί της οποίας ξεκίνησαν καμπάνια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες με το που κατέφτασε στο Αμβούργο το πρώτο κύμα προσφύγων.
 
Το παράδειγμα της St. Pauli ακολούθησε η ομάδα της Schalke που διοργάνωσε την καμπάνια #Stand Up με κεντρικό πρόσωπο τον Τζέραλντ Ασαμόα. «Δεν προσπαθώ να αλλάξω την γνώμη κανενός αλλά ρωτήστε τον εαυτό σας: γιατί το κάνουμε αυτό; Πρέπει να πάρουμε θέση, οφείλουμε να δείξουμε την πολιτική τόλμη να μιλήσουμε για το θέμα (σ.σ των ξενοφοβικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γερμανία)» δηλώνει ο Ασαμόα και προσθέτει «Πάρε θέση αν είσαι άνθρωπος» που είναι και το σύνθημα της καμπάνιας. Την σκυτάλη αμέσως μετά έλαβε η «νασιοναλμανσάφτ» με όλα τα αστέρια της να φιγουράρουν σε βίντεο να κρατούν πλακάτ στέλνοντας το μήνυμα ενάντια στην ξενοφοβία. «Πιστεύω ότι η Γερμανία, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, πρέπει να παράσχει βοήθεια», δηλώνει ο Τόνι Κρόος, «πρωταρχικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους ανθρώπους» συμπληρώνει ο Τόμας Μίλερ, καταγγέλλοντας τις ξενοφοβικές επιθέσεις κατά των προσφύγων και μεταναστών απαιτώντας, παράλληλα, την επιτάχυνση στις διαδικασίες ασύλου.
 
Οι δράσεις των γερμανικών ομάδων όμως δεν σταματούν εδώ, αφού η Μπάγερν Μονάχου,  μέσω ανακοίνωσης, γνωστοποίησε πως θα επενδύσει 1.000.000 ευρώ σε ένα πρότζεκτ, όπου θα στοχεύει στην ενσωμάτωση των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία. Παράλληλα, ενημέρωσε πως θα φιλοξενήσει ένα τουρνουά ακαδημιών, στο οποίο θα συμμετέχουν νεαροί πρόσφυγες.
Επιπλέον, στο προσεχές ματς για το γερμανικό πρωτάθλημα κόντρα στην Άουγκσμπουργκ, κάθε παίκτης των Βαυαρών θα μπει στον αγωνιστικό με ένα παιδάκι από τη Γερμανία, κι έναν μικρό πρόσφυγα. Στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα για την ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στη χώρα ενώ και η Μπορούσια Ντόρτμουντ κάλεσε 220 από αυτούς για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα.
 
Οπαδοί από τη μεριά τους σε όλη τη Γερμανία, δίνοντας τη δική τους απάντηση στις επιθέσεις ξενοφοβίας καλωσορίζουν τους πρόσφυγες αναρτώντας πανό με το σύνθημα «Πρόσφυγες Καλώς Ήλθατε».
 
Στην Ελλάδα, να θυμίσουμε, ανάλογη θέση είχαν πάρει και οι οπαδοί του Ηρακλή, όταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στην Καλλονή, στην Μυτιλήνη, ανήρτησαν πανό που ανέγραφε «Refugees Welcome – Tourists Fuckoff».
 
Όσο και να μην μας αρέσουν ως παίκτες, ως ομάδες ακόμα ακόμα και ως ποδοσφαιρική φιλοσοφία δεν μπορούμε παρά να τους βγάλουμε το καπέλο για την κοινωνική ευαισθησία. Το ‘γραψε και ο Καμύ άλλωστε και αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά ότι έχει απόλυτο δίκαιο: «Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο»… Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.