Οταν η ανισοτητα στην εργασια ηταν κατοχυρωμενη νομικα

Η ανάρτηση των ΓΑΚ Ροδόπης

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, η οποία συνδέεται με το δικαίωμα στην εργασία αλλά και την ισότητα σε αυτή, ένα ζητούμενο που μπορεί να έχει θεσμοθετηθεί, αλλά ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ροδόπης μας ταξίδεψαν σε μια εποχή που η ήταν νομικά κατοχυρωμένη η ανισότητα -και- στον εργασιακό χώρο, και συγκεκριμένα το 1945, με έγγραφα από φακέλους αρχείου της Νομαρχίας Ροδόπης.

Όπως τονίζουν, τα έγγραφα με τα οποία καθορίζονται τα ημερομίσθια εργαζομένων, διαφορετικά για άντρες και γυναίκες, δείχνουν τις νοοτροπίες που για δεκαετίες δημιουργούσε προσκόμματα στην οικονομική αυτοτέλεια  των γυναικών και κατά συνέπεια στη χειραφέτηση τους.

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, που ισχύει από τις αρχές Αυγούστου του 1945, για τον καθορισμό ημερομισθίων εργατοτεχνικού προσωπικού Δήμου.

Αρχιτεχνίτες και εργοδηγοί είναι μόνο άντρες, αλλά όσο αφορά τους τεχνίτες, οι άντρες λαμβάνουν 600 δραχμές, οι γυναίκες 500. Ειδικευμένοι εργάτες και βοηθοί τεχνίτου, οι άντρες 500 δραχμές, οι γυναίκες 400. Ανειδίκευτοι εργάτες, οι άντρες 400, οι γυναίκες 320.

Παρόμοιες διαφορές βλέπουμε στους εργαζόμενους στα κλωστοϋφαντουργία, με διαφορές περίπου 100 δραχμών μεταξύ των φύλων στα ημερομίσθια, στην τσιμεντοβιομηχανία, στα κεραμοποιία κτλ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.