Η Νυμφαια 1η πυλη οδικου τουρισμου στην Ελλαδα

Περισσότερες από 500.000 διελεύσεις κάθε μήνα από και προς Βουλγαρία μέσω του κάθετου άξονα - Ουρές ενός χιλιομέτρου στον συνοριακό έλεγχο

Τεράστια είναι η διέλευση των αυτοκινήτων τα οποία διέρχονται από τα συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας κάθε Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι από την πλευρά της Βουλγαρίας σχηματίστηκαν δύο «ουρές», διπλές μάλιστα, που άγγιξαν το ένα χιλιόμετρο, ενώ για να φτάσει κανείς από την αρχή της «ουράς» μέχρι τον έλεγχο χρειαζόταν περισσότερο από μιάμιση ώρα. Η ίδια κατάσταση με λιγότερη βέβαια κίνηση επικρατούσε και στην ελληνική πλευρά. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς Κομοτηνή ήταν από Βουλγαρία και από Ρουμανία.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας, οι διελεύσεις από τα σύνορα της Νυμφαίας αγγίζουν τις 500.000 κάθε μήνα, έχοντας ως αποτέλεσμα αύξηση της τάξεως του 30% στον οδικό τουρισμό της χώρας και την Νυμφαία πλέον να «απολαμβάνει» τον τίτλο της 1ης πύλη οδικού τουρισμού στη χώρα. Η αύξηση των τουριστών που έρχονται και φεύγουν από τη Ροδόπη με προορισμό τη Βουλγαρία αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα το επόμενο διάστημα, που πρόκειται να επιτραπεί η διέλευση λεωφορείων από τον κάθετο άξονα.
 
Τα παραπάνω στοιχεία κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά μπορούν να θεωρηθούν για την περιοχή μας, καθώς η είσοδος τουριστών δημιουργεί μεγάλη κινητικότητα στην τοπική αγορά. Στην αντίπερα όχθη, βέβαια, ακούγονται πολλές δυσαρεστημένες φωνές που υποστηρίζουν ότι οι Κομοτηναίοι πλέον έχουν εγκαταλείψει την τοπική αγορά, καλύπτοντας το μεγαλύτερο όγκο των αναγκών τους από τη Βουλγαρία, ενώ οι Βούλγαροι τουρίστες δεν στηρίζουν την ελληνική αγορά, παρά μόνο ίσως ορισμένα καταστήματα εστίασης.
 
Όπως και να έχει οι εκατέρωθεν τουριστικές επισκέψεις σίγουρα έχουν τη θετική τους όψη, καθώς έτσι δημιουργείται μια κινητικότητα ικανή να πείσει τους επιχειρηματίες να αλλάξουν ρότα προς το καλύτερο πάντα της περιοχής.
 
Ας αρχίσουμε βέβαια να προσφέρουμε λύσεις στο πρώτο πρόβλημα, αυτό των μεγάλων καθυστερήσεων στη διέλευση των οχημάτων σε ό, τι αφορά τα σύνορα, για να μην αλλάζουν αρχικά ρότα, όσοι επιθυμούν τόσο να εισέλθουν στην χώρα μας όσο και να αφήσουν τον οβολό τους στις τοπικές επιχειρήσεις, καθότι το φαινόμενο της «αναστροφής» προς τα ενδότερα της γειτονικής χώρας, της επιστροφής δηλαδή από τον τόπο αφετηρίας τους, δεν έλειψε ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο.
 
Και στη βάση των λεγομένων του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ που προσφάτως δήλωσε πως ακόμα και ένα ευρώ χαμένο αποτελεί ζημιά για την περιοχή μας, έτσι ακόμα και ένας τουρίστας που κάνει αναστροφή στα σύνορα μας, είναι μεγάλη απώλεια. Ν.Μ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.