Η μονιμη ψηφιακη επανασταση της Ελλαδας

Απαρατήρητα

Εδώ και δεκαετίες, ακόμα και πριν από την κρίση, η ψηφιοποίηση του κράτους, παρουσιάζεται από διαδοχικές κυβερνήσεις ως η λύση σε όλα τα δεινά της δημόσιας διοίκησης: Θα εξαφανιστεί η γραφειοκρατία, θα παραχθεί η φοροδιαφυγή, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τα λουλούδια θα μυρίζουν καλύτερα, τα πουλιά θα πετούν ψηλότερα, γενικότερα θα ζούμε σε ένα ψηφιακό κήπο της Εδέμ, «ένθα ουκ έστι πόνος ου λύπη».

Η πραγματικότητα βέβαια, απέχει πολύ από αυτή την εικόνα. Άλλωστε η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια για την διοίκηση, αλλά και απαιτεί, στο ελάχιστο, προσαρμογή και εκτεταμένη εκπαίδευση τόσο των υφιστάμενων στελεχών, όσο και όσων εισέρχονται σε αυτή.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η περίφημη ψηφιοποίηση τηρείται περισσότερο στα λόγια παρά στην εφαρμογή.

Και αυτό φαίνεται γιατί φαίνεται πως ανακοινώνονται κατά διαστήματα, τα ίδια έργα, από διαφορετικούς ανθρώπους, και μάλιστα με ιδιαίτερο στόμφο. Νεότερο, αλλά είμαστε σίγουροι όχι τελευταίο, κρούσμα είναι η δήλωση, από τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ότι στόχος τους είναι η διασύνδεση περίπου 600.000 ταμειακών μηχανών και τερματικών POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές.

Αυτή τη φορά η μεταρρύθμιση αυτή παρουσιάζεται ως παράδειγμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά αν σας θυμίζει κάτι, δεν είναι τυχαίο.

Η διασύνδεση αυτή αποτελεί στόχο των οικονομικών επιτελείων από το 2012, ανακοινώνεται κατά καιρούς, παρουσιαζόμενη πάντα ως η ασημένια σφαίρα που θα σκοτώσει τον λυκάνθρωπο της φοροδιαφυγής. Κάθε φορά όμως κάτι συμβαίνει, και ο προγραμματισμός κάπου κολλάει, και πάλι δεν γίνεται τίποτα. Θα μου πείτε, αν γινόταν, τι θα είχαν να ανακοινώνουν οι επόμενοι; 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.