Απο το Μοναχο στην Παιδικη Εφηβικη Βιβλιοθηκη της Ξυλαγανης

Φιλοξενεί από σήμερα την περιοδεύουσα έκθεση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου με τίτλο «Λουλούδια περπατούν στο γαλάζιο της μέρας»

Το όλο εγχείρημα της «αναβίωσης» της Παιδικής Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Ξυλαγανής από τον Σύλλογο Γυναικών του οικισμού ήταν κάτι που εξ αρχής μας εντυπωσίασε.

Τα όσα διαμείβονται ωστόσο εντός της μιας και το πλαίσιο λειτουργίας της διανθίζεται μέρα με την μέρα αποτελούν αδιάψευστο παράγοντα για τον θαυμασμό που τρέφουμε στους ανθρώπους που μπήκαν μπροστά και έκαναν πραγματικότητα της λειτουργία της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φιλοξενία της περιοδεύουσας έκθεσης της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου με τίτλο «Λουλούδια περπατούν στο γαλάζιο της μέρας» η οποία «συμπίπτει» και με την τιμητική του Μαρτίου ως μήνα της ποίησης.

Και θα μας πείτε τι σχέση έχει μια έκθεση με την ποίηση; Από το 2011 η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου εκδίδει ένα ημερολόγιο με εικονογραφημένα ποιήματα για παιδιά από όλο τον κόσμο: Το Ημερολόγιο για Παιδιά ή στα γερμανικά Kinderkalender.

Για το ημερολόγιο αυτό επιλέγονται ποιήματα για παιδιά τόσο από το γερμανόφωνο όσο και από το διεθνή χώρο. Αντλούνται από ένα πλήθος ποιητικών συλλογών και συνδυάζονται με το ρυθμό των εποχών του έτους. Διακεκριμένοι μεταφραστές μεταφέρουν τα ξενόγλωσσα ποιήματα στα γερμανικά. Κάθε φύλλο του ημερολογίου φιλοξενεί ένα ποίημα στη γλώσσα προέλευσης και σε μετάφρασή του στα γερμανικά με φόντο την εικονογράφησή του, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο που το περιέχει.

Μια επιλογή από 36 ιδιαίτερα όμορφα φύλλα διαφορετικών εκδόσεων του ημερολογίου συνθέτει το περιεχόμενο αυτής της περιοδεύουσας έκθεσης, που φέρνει κοντά μας την πολυμορφία της καλλιτεχνικής ερμηνείας ποιημάτων για παιδιά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή, 15 Μαρτίου ενώ θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά για επισκέψεις σχολείων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.