Γιατι «δεν εχουμε θεμα» στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης;

Για την έναρξη του νέου κύκλου προγραμμάτων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, με τίτλο «στη βιβλιοθήκη έχουμε θέμα» διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες, είδηση που μας προξένησε τόσο το ενδιαφέρον όσο και κάποια ερωτηματικά.
 
Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης από το μήνα Ιανουάριο ως και τον Μάιο, ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Το 2018 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ξεκινάει, πιλοτικά, ένα καινούργιο πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών υποστηρικτικό υλικό σε  κάθε βιβλιοθήκη του ΔΕΒ που δηλώνει συμμετοχή στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορεί να οργανώνει τέσσερα εργαστήρια κάθε μήνα για παιδιά ή σχολικές τάξεις .γύρω από ένα κοινό θέμα.
 
Το θέμα του Ιανουαρίου είναι οι «ερωτήσεις» και πιο συγκεκριμένα ένας κατάλογος ερωτήσεων προς τον εαυτό μας  από λογοτεχνικά βιβλία που αναζητούν απαντήσεις. Με απώτερο στόχο να μυηθούμε σε τεχνικές ερωτήσεων ούτως ώστε να παίρνουμε τις πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις.
 
Ακολούθως ο Φεβρουάριος θα είναι αφιερωμένος στις μάσκες, το σύμβολο του καρναβαλιού, την ιστορική και καλλιτεχνική του εξερεύνηση, ενώ ο Μάρτιος, ως μήνας της ποίησης, θα μας βοηθήσει να αναρωτηθούμε τι είναι ένα ποίημα, αν αναγνωρίζουμε τους ποιητές από τις λέξεις τους και ποια η σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες.
 
Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες, ενώ ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη, καθώς στις 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αφορμή λοιπόν αυτό προσεγγίζουμε την ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.  
 
Με το καινούργιο αυτό πρόγραμμα, που  υποστηρίζει τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών επιχειρούν να αναδείξουν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας και εκπαίδευσης, όπου η γνώση είναι ένα διαρκές πεδίο εξερεύνησης και ανακάλυψης.
 
Πέραν του τεράστιου ενδιαφέροντος του προγράμματος, ευλόγως διαβάζοντας την είδηση, μου γεννήθηκαν ερωτήματα ως προς την μη συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, για την «εκμετάλλευση» αντίστοιχων προγραμμάτων, ειδικά μιας και οι αντίστοιχες δομές, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Ελευθερούπολης και Δράμας, ήτοι όλης της υπόλοιπης Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι ενταγμένες. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις δράσεις που και η ίδια πραγματοποιεί, καθώς και τον πλούτο των εκδόσεων αλλά και το μεράκι των στελεχών της, όπως άλλωστε αυτό έχει καταγραφεί ουκ ολίγες φορές και στον δημόσιο λόγο.
 
Γιατί λοιπόν «δεν έχουμε θέμα» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής; Εν αναμονή απάντησης. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.