Αρχιζει να «δαγκωνει» το τελος ταφης

Έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από την έκτακτη κατανομή που έλαβε ο Δήμος Κομοτηνής στο τέλος του 2023, παρακρατήθηκε το ποσό για το τέλος ταφής απορριμμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2023, όπως τόνισε εκ, μέρους της οικονομικής υπηρεσίας ο κ. Δημήτρης Μάγγας.

Από την συνολική κατανομή των 844 χιλιάδων ευρώ που έγινε πρόσφατα, παρακρατήθηκαν 168 χιλιάδες, που αφορούν μόνο το τέλος ταφής για το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμοι έχουν συγκεκριμένα ποσά που πρέπει να καταβάλλουν, ανάλογα με τους τόνους σκουπιδιών που παράγουν.

Το τέλος ταφής του έτους 2022 (που ανέρχεται σε 269.219 ευρώ) θα παρακρατηθεί το 2024 από την τακτική επιχορήγηση των δήμων σε μηνιαίες δόσεις, ενώ οι δήμοι τον Οκτώβριο του 2024 θα κληθούν να αποδώσουν το τέλος ταφής του δεύτερου εξαμήνου του 2023 συν του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι τα χρήματα του τέλους ταφής μέσω του ΕΟΑΝ θα γυρίζουν στους Δήμους για δράσεις, έργα και προγράμματα ενίσχυσης της ανακύκλωσης, όμως τα στελέχη της αυτοδιοίκησης θεωρούν πως είναι υποστελεχωμένος.

Η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας το μέτρο άδικο και για τους δήμους και τους δημότες ενώ η ΚΕΔΕ έχει ανακοινώσει πως θα προσφύγει άμεσα το ΣτΕ για τη μη νόμιμη επιβολή του τέλους ταφής.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους».

Παράλληλα προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει δικαστικά, «διότι θεωρούμε πως είναι μη νόμιμη η επιβολή του τέλους ταφής, διότι δεν έχουν οι δήμοι την ευθύνη που δεν προχώρησε η ανακύκλωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.