Ελλειψεις φαρμακων: Ζητουμενο η πολιτικη βουληση επιλυσης του φαινομενου

Οι προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

Σε απόλυτη συμφωνία με τα όσα κατέθεσε προ λίγων ημερών μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων και το καίριο αίτημα επιβολής απαγορευτικών εξαγωγών μεγάλης διάρκειας των φαρμάκων, είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, με αφορμή την κλιμάκωση των ελλείψεων.
 
Σε συνέχεια των όσων κατέθεσε δια των σελίδων του «ΠτΘ» ο κ. Τσαπέκος ο οποίος κάλεσε την πολιτεία και τον ΕΟΦ, να θέσουν απαγορευτικό διαρκείας άνω των έξι μηνών στις εξαγωγές φαρμάκων που υπάρχουν ελλείψεις, επισημαίνοντας την ανάγκη να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα τους ασθενείς και όχι τα όποια οικονομικά συμφέροντα, η ανακοίνωση της Ένωσης Ασθενών έρχεται να τονίσει τόσο την ανησυχία των ασθενών όσο και τον παράγοντα των εξαγωγών στην διαιώνιση και διόγκωση του προβλήματος.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά  «η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους», γεγονός για το οποίο όπως επισημαίνουν απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο.
 
Σύμφωνα με την Ένωση «το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις» ορίζοντας μάλιστα τους παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό αναφέροντας τη μειωμένη  παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, τις περιορισμένες εισαγωγές, τη μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και «ασφαλώς» όπως τονίζουν τις παράλληλες εξαγωγές.
 
«Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν πάνω από το μισό όγκο των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος, ο έλεγχος των εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνιστά κυρίαρχο συστατικό της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά για να παραθέσουν στη συνέχεια μία σειρά προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος.
 
Προτάσεις όπως η άμεση συγκρότηση ομάδας διαλόγου με τη συμμετοχή του ΕΟΦ και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών, των συνεταιρισμών, των φαρμακοποιών και των ασθενών, η αναβάθμιση των εργαλείων παρακολούθησης και του παρεμβατικού ρόλου του συστήματος ελέγχου για τις ελλείψεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ, η σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού για την αξιόπιστη καταγραφή και παρακολούθηση των αποθεμάτων, η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στους εξαγώγιμους κωδικούς όπου καταγράφονται ελλείψεις, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και η ενίσχυση του μέτρου συνταγογράφησης με δραστική ουσία, ώστε να παρέχεται ευελιξία στον φαρμακοποιό να εξυπηρετήσει τον ασθενή.
 
Τα αίτια του προβλήματος λοιπόν γνωστά, τουλάχιστον στις ομάδες εκείνες συμπολιτών που «πλήττονται» από τις διαχρονικές ελλείψεις. Όπως αντίστοιχα και οι προτάσεις αυτών, επαγγελματιών του φαρμάκου αλλά και ασθενών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «όπλα» στην φαρέτρα μίας πολιτείας που βάζει σε πρώτη θέση την εξυπηρέτηση του ασθενούς και κυρίως προσδοκά και εργάζεται προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, με τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις.
 
Η πολιτική βούληση απομένει! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.