Στην τελικη ευθεια η διαθεση φαρμακων υψηλου κοστους απο ιδιωτικα φαρμακεια

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύμβαση με ΕΟΠΥΥ και υπ. Υγείας κατά τον Αλέξανδρο Τσαπέκο

Συνεδρίαση πραγματοποίησε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να αποφασίσει τη συλλογική σύμβαση του κλάδου με τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε τα φάρμακα υψηλού κόστους να διανέμονται από τα φαρμακεία.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της  εν λόγω συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, μίλησε για τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής, σχολιάζοντας παράλληλα και τις επικείμενες αυξομειώσεις των τιμών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αρχικά, ο κ. Τσαπέκος στάθηκε στο ενδιαφέρον που επέδειξε η νέα κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προς την επίλυση του προβλήματος της διάθεσης φαρμάκων υψηλού κόστους που μέχρι τώρα γινόταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε η συλλογική σύμβαση των ιδιωτικών φαρμακείων με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες δρομολογείται η υπογραφή μεταξύ του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ αλλά και μια επίσης υπογραφή  μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Με αυτές τις δύο υπογραφές θα πορευτούμε, έτσι ώστε πιλοτικά- για έναν χρόνο να χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, συγκεκριμένα 43 φάρμακα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαπέκος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως τα εν λόγω φάρμακα αφορούν καρκινοπαθείς και πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Πιστεύουμε ότι τα 11.000 φαρμακεία που υπάρχουν στην Ελλάδα σαφώς και αποτελούν ένα εργαλείο για τον ασθενή έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στα συγκεκριμένα αυτά φάρμακα. Υπάρχουν νομοί όπως για παράδειγμα ο Έβρος που οι ασθενείς  αναγκάζονται να μεταβούν από Βόρεια στην Αλεξανδρούπολη για να πάρουν τα φάρμακά τους» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συνδέσμου Ροδόπης για να διασαφηνίσει πως «άλλο είναι να μπορεί ο ασθενής να συναλλάσσεται με τον φαρμακοποιό του και άλλο να πηγαίνει στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών

Αναφορικά δε με το χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης της σύμβασης, ο κ. Τσαπέκος εξέφρασε την πεποίθησή του πως αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση της προετοιμασίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής από τον ΕΟΠΥΥ, καθότι όπως σημείωσε ο ίδιος οι διαδικασίες διάθεσης θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.

Ο κ. Τσαπέκος δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καρκίνο ή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να χαίρουν ιδιαίτερης περιποίησης από την πολιτεία, ενώ η άμεση εξυπηρέτησή τους πρέπει να είναι γνώμονας πάνω στον οποίο πρέπει να χαράξει κανείς μια πολιτική, αναφέροντας παράλληλα πως οι φαρμακοποιοί δέχτηκαν για έναν χρόνο να μην λάβουν καμία χρηματική απολαβή, έως ότου  γίνει η απαραίτητη μελέτη και εκτιμηθούν τα οφέλη τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και του κράτους.

Όσο για τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο ίδιος επεσήμανε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα διαχρονικό, το οποίο πράγματι έχει οξυνθεί τον τελευταίο καιρό. «Εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε αγανακτισμένοι. Παίζονται μεγάλα οικονομικά παιχνίδια πίσω από αυτή την ιστορία, νόμιμα μεν, αλλά τα φάρμακα αυτά εξάγονται. Πολλά από αυτά τα έχουμε φέρει από έξω και τα ξαναγυρνάμε έξω επειδή εδώ είναι φθηνότερα, ενώ εκεί πωλούνται 30 και 40% υψηλότερα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως γίνεται η προετοιμασία των καταστάσεων των ελλειπτικών φαρμάκων οι οποίες θα αποσταλούν στον ΕΟΦ με παράλληλο αίτημα επιβολής απαγορευτικών εξαγωγών τα οποία θα είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και όχι 20 ημερών όπως συμβαίνει τώρα. «Στα φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα για την εγχώρια αγορά για να καλυφτεί ο έλληνας ασθενής πρέπει να υπάρχει απαγορευτικό διαρκείας πάνω από 6 μήνες» τόνισε ο κ. Τσαπεκος.

Αυξάνονται οι τιμές σε 4/10 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Αναφορικά με την αύξηση της τιμής των τεσσάρων στα δέκα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών τόνισε πως οι ίδιοι ήταν ανέκαθεν κατά της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. «Κάποια στιγμή θα πρέπει η πολιτεία να βάλει πρώτα το συμφέρον της υγείας των πολιτών της και δευτερευόντως αυτό των εταιριών και αυτών που κρύβονται πίσω από εξαγωγές. Το υπουργείο τα γνωρίζει, ο ΕΟΦ γνωρίζει ποιες αποθήκες εξάγουν τα φάρμακα. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι κλείνει το μάτι σε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί υπάρχουν διάφορα οικονομικά συμφέροντα» εκτίμησε ο κ. Τσαπέκος.

Πτώση έως και 7% στις τιμές της πλειοψηφίας των γενόσιμων φαρμάκων

Στην αντίπερα όχθη, αυτή των συνταγογραφούμενων και τη μείωση στην τιμή αυτών που αναμένεται ο κ. Τσαπέκος σημείωσε πως η πλειάδα των τιμών  γενοσίμων φαρμάκων (αυτών που παράγονται στην Ελλάδα), έχει κατέβει μέχρι και 7%, ενώ σε πάρα πολλά έχουν παραμείνει σταθερές. «Μεσοσταθμικά παρατηρούμε μια πτώση 2% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εδώ πάλι όμως θα πρέπει τη διαφορά τιμής που βγάζει το σύστημα να σταματήσει να υπάρχει και το υπουργείο να μεριμνήσει έτσι ώστε να εμφανίζεται το πραγματικό ποσοστό που αναλογεί στον ασφαλισμένο και να μπει το φάρμακο σε μια πραγματική ρότα, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Καταληκτικά, ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να δώσει βαρύτητα  στην εξαγωγή ελληνικών φαρμάκων και όχι φυσικά αυτών που ο έλληνας ασθενής έχει ανάγκη. «Η εξαγωγή αναγκαίων φαρμάκων είναι απαράδεκτη. Το ίδιο το φάρμακο τείνει έτσι να καταντά προϊόν κανιβαλισμού» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Ροδόπης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.