Εφυγε απο τη ζωη ο διεθνους φημης γλωσσολογος και επιγραφικος Claude Brixhe

Στον οποίο οφείλεται η πληρέστερη προσέγγιση της αρχαίας θρακικής γλώσσας με βάση το υλικό των θρακικών επιγραφών της Ζώνης

Η ανάγνωσή του κατατίθεται στον συλλογικό τόμο «Αρχαία Ζώνη Ι Το Ιερό του Απόλλωνα»

Και έγινε μετά από πρόσκληση της αρχαιολόγου Πολυξένης Τσατσοπούλου-Καλούδη

Έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, σε ηλικία 87 χρονών, ο γάλλος ελληνιστής Claude Brixhe, γλωσσολόγος, επιγραφικός και ειδικός στις μη ελληνικές γλώσσες της Μικράς Ασίας, στον οποίο οι επιστήμες της  γλωσσολογίας των αρχαίων γλωσσών, η επιγραφική  και η αρχαία Θράκη χρωστούν πολλά. Ο Claude Brixhe έγινε γνωστός στη Θράκη μέσα από τη μελέτη του για τον επιγραφικό «θησαυρό» των θρακικών πινακίδων της αρχαίας Ζώνης, έργο που ανέλαβε, μετά από πρόσκληση της Επίτιμης σήμερα Εφόρου Αρχαιοτήτων και Διευθύντριας ανασκαφής στον  αρχαιολογικό χώρο της  Ζώνης από το 1983 και έως το 2015, κ. Πολυξένης Τσατσοπούλου- Καλούδη,  τον οποίο της συνέστησε, όπως η ίδια γράφει,  ο «αείμνηστος φίλος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ Αναστάσιος- Φοίβος Χριστίδης»[1].

Σημειωτέον ότι ο Claude Brixhe είχε επισκεφθεί τη Θράκη και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης και ότι  η εργασία για τη γλώσσα και τη γραφή των θρακικών επιγραφών της αρχαίας Ζώνης φιλοξενείται στον τόμο «Αρχαία Ζώνη Ι ‒Το Ιερό του Απόλλωνα»[2].

Καλό του ταξίδι στη γη της αιώνιας αθανασίας. Υ.Γ.: Διαβάστε το κείμενο αποχαιρετισμού της Πολυξένης Τσατσοπούλου-Καλούδη στον Claude Brixhe, εδώ.


[1] Στον προαναφερθέντα τόμο, σ.11.

[2] Στον τόμο γράφουν οι: Πολυξένη Τσατσοπούλου- Καλούδη, Claude Brixhe,  Xρυσαφένια Παρδαλίδου, Σόφη Ηλιοπούλου, Κωνσταντίνος Καλούδης, Μίνα Γαλάνη- Κρίκου, Αντιγόνη Ζουρνατζή, Παναγιώτης Τσέλεκας, Ρένα Βεροπουλίδου και Δάφνη Νικολαΐδου. Η επιμέλεια του τόμου είναι της Πολυξένης Τσατσοπούλου-Καλούδη, εκδ. ΥΠΠΟ ‒ Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου ‒ Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κομοτηνή 2015.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.