ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ

Στον Claude Brixhe

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Γάλλος ελληνιστής γλωσσολόγος, επιγραφικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Lorraine και αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων, Claude Brixhe.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στην πολύτομη έκδοση για το Ιερό του Απόλλωνα, στην αρχαία Ζώνη του δήμου Αλεξανδρούπολης. Ανέλαβε να ερμηνεύσει το εξαιρετικά σπάνιο και μοναδικό σε ολόκληρη τη Βαλκανική υλικό των, ακατανόητων μέχρι τότε, θρακικών επιγραφών της Ζώνης. Ήταν ο μόνος που μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρόκληση. Η βαθιά επιστημονική του γνώση και η τεράστια εμπειρία του στις μη ελληνικές γλώσσες της Μ. Ασίας μας επέτρεψαν να έχουμε πλέον στα χέρια μας την πληρέστερη μέχρι σήμερα προσέγγιση στο ζήτημα της αρχαίας θρακικής γλώσσας.

Ομολογώ ότι η τιμή για εμένα ήταν μεγάλη. Όχι μόνο για την αποδοχή από τη πλευρά του της πρότασής μου για συνεργασία και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αντιμετώπισε το υλικό. Κυρίως γιατί, στη διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας μας, έδωσε απλόχερα, παράλληλα με τη γνώση και την εμπειρία του, κάθε είδους βοήθεια σε όλα τα επίπεδα που αφορούσαν στην καλύτερη δυνατή έκβαση της δημοσιοποίησης του υλικού της Ζώνης, παραδίδοντας σε όλους μας πολύτιμα μαθήματα συναδελφικής συμπεριφοράς.

Θα τον θυμάμαι πάντα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

*Η Πολυξένη Τσατσοπούλου-Καλούδη είναι Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Διευθύντρια ανασκαφής αρχαιολογικού χώρου Ζώνης 1983-2015.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.