50 χρονια απο το ιστορικο συμποσιο για την ιδρυση του ΔΠΘ… η συνεχεια

Ένα ακόμη φωτογραφικό στιγμυότυπο από το αρχείο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Πριν λίγες ημέρες, φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα του «ΠτΘ» το κείμενο των μελών  της ομάδας που αγωνίστηκε για την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου  Θράκης, του οικονομολόγου και συγγραφέα κ. Άρη Μανούδη και της οικονομολόγου, προέδρου του Ιδρύματος Δελιβάνη και πρ. Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ κ. Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Κομοτηνή για το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών, καθώς και με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το ιστορικό συμπόσιο που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, τον Δεκέμβρη του 1972, για την ίδρυση του ΔΠΘ (βλ. αναλυτικά εδώ).

Η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Σε σχετική της ανάρτηση, εις μνήμη της επετείου, η κ. Νεγρεπόντη μοιράστηκε όμως  από το φωτογραφικό της αρχείο, ένα ακόμη στιγμιότυπο, μία ακόμη φωτογραφική «ανάμνηση», στην οποία εικονίζεται ο αείμνηστος σύζυγός της, Καθηγητής Δημήτριος Δελιβάνης, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τον έναν από τους παλιούς φοιτητές του, τον  Αναστάσιο Βασιλά, σχολιάζοντας παράλληλα:

«Πριν 50 χρόνια μια ομάδα από καθηγητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ (τότε ΑΒΣΘ), ανάμεσά τους και εγώ, αγωνίστηκαν για τη δημιουργία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που έπρεπε να γίνει για εθνικούς λόγους. Και αυτό έγινε πραγματικότητα, και φέτος θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από εκείνη την πρώτη και σημαντική συνεδρίαση στην Κομοτηνή, που σήμανε την έναρξη αυτού του αγώνα.

Το εξώφυλλο του «Ημερολογίου» του Δημήτρη Δελιβάνης, το οποίο  «ανασταίνει το καθημερινό γίγνεσθαι της θρησκευτικής, οικογενειακής, επιστημονικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, διπλωματικής και πολιτιστικής έκφρασης του 20ού αιώνα, καθώς  δε ο καθηγητής Δημήτρης Δελιβάνης δίδαξε επί 50 συναπτά έτη τα ελληνόπουλα (1940-1990), το «Ημερολόγιό» του αγγίζει ολόκληρη την Ελλάδα»

Το Πανεπιστήμιο έγινε, και σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της πατρίδας μας. Η Κομοτηνή, και όχι μόνο, έχει γεμίσει με νιάτα ελληνικά. Προχωρούμε, αλλά διερωτώμαι αν, έκτοτε, οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν στοιχειωδώς το καθήκον τους, αυτά τα τελευταία 50 χρόνια, ώστε να θωρακίσουν την περιοχή, αμυντικά, οικονομικά και εθνικά. Και φοβάμαι πως όχι, γιατί και πάλι, όπως τότε, απειλείται πολλαπλώς η περιοχή.

Άραγε οι Αθηναίοι εξακολουθούν να πιστεύουν αυτό που κάποιοι τότε, όταν πασχίζαμε για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου, μου είπαν και με εξόργισαν, ότι “η Θράκη είναι μακριά, πού τη θυμήθηκες;”». Τ.Κ, Ν.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.