Το φετινο καλωσορισμα των πρωτοετων φοιτητων

50 χρόνια μετά το ιστορικό ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στις 2 έως 3 Δεκεμβρίου 1972

Στο οποίο  κατατέθηκε και η  πρόταση  από τον  αείμνηστο  καθηγητή  Χαρ. Φραγκίστα   να  ονομαστεί  το  Πανεπιστήμιο   ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

Διαβάσαμε στις στήλες του αγαπητού «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ της ΘΡΑΚΗΣ», το αναλυτικό  πρόγραμμα του καθιερωμένου 1ου Φεστιβάλ για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές σε  σχολές του Πανεπιστημίου στη Κομοτηνή. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Αλλά φαίνεται τώρα ότι αυτές αποκτούν μονιμότερο  χαρακτήρα. Όπως παντού, όπου υπάρχουν Πανεπιστημιουπόλεις, οι τοπικές κοινωνίες   έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την  αγάπη τους, στο  ανθηρό αυτό κομμάτι που εμψυχώνει τις πόλεις τους.

Φέτος, ωστόσο,  αυτό το καλωσόρισμα  των νέων φοιτητών στην Κομοτηνή  έχει   ιδιαίτερη  σημασία,  καθώς συμπίπτει  με  τη  συμπλήρωση  50  ετών  από  τη  σπουδαία προσπάθεια   των τοπικών παραγόντων και όχι μόνο, για την ίδρυση του Πανεπιστημίου στη  Θράκη. Ήταν  στις  2-3 Δεκεμβρίου του 1972 που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή το ΣΥΜΠΟΣΙΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ για την ίδρυση Πανεπιστημίου. Στο Συμπόσιο αυτό, που ήταν και το επιστέγασμα     προσπαθειών προηγηθέντων ετών των τοπικών  παραγόντων, συμμετείχαν πολυάριθμοι   εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανώσεων, καθώς και πανεπιστημιακοί από τη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, έλαβαν μέρος 14  καθηγητές από 6 σχολές του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου, αλλά και του ΠΑΜΑΚ, 22  εκπρόσωποι  τοπικών  οργανώσεων και 12  εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών.

Τέλος να προσθέσουμε ότι σε αυτό το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ έγινε δεκτή μεταξύ των άλλων  και η πρόταση του αείμνηστου  καθηγητή Χαρ. Φραγκίστα να  ονομαστεί το  Πανεπιστήμιο  μας ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ.

Κατανοητή, συνεπώς, η ικανοποίησή μας για τη φετινή υποδοχή των φοιτητών στην  Κομοτηνή.

Μέλη  της  ομάδας,  που αγωνίστηκε για την ίδρυση   του  Πανεπιστημίου  Θράκης.

*Η  Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη  είναι Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Δελιβάνη και  πρ. Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ. Με τον αείμνηστο σύζυγό της Δημήτρη συμμετείχαν στο προαναφερόμενο ιστορικό Συμπόσιο Εργασίας.

**Ο Άρης Μανούδης είναι οικονομολόγος και συγγραφέας. Ο πατέρας του, Γεώργιος Μανούδης, ως πρόεδρος του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου, ήταν μεταξύ των διοργανωτών του Συμποσίου. Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό αυτό γεγονός βλ. στο άρθρο του ιδίου, με τίτλο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ: 40 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ (1974-2014)», Παρατηρητής της Θράκης, 18/10/2014. Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το σχετικό link.

***Οι φωτογραφίες του παρόντος προέρχονται από το βιβλίο του συνυπογράφοντα το παρόν κείμενο Άρη Μανούδη, «Αρχείον Γεωργίου Α. Μανούδη», (σ.334, 338) δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν λεζάντες με αναφορά στα συμμετέχοντα πρόσωπα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.