Εθνικη ντροπη τα πλαστικα παραπηγματα στον ταφικο τυμβο Μικρης Δοξιπαρας-Ζωνης Ορεστιαδας

Του Σταύρου Γ. Παπαθανάκη

Επισκεπτόμενος για πολλοστή φορά τον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης Ορεστιάδας μόνο ντροπή και οργή μπορώ να αισθάνομαι για την εικόνα των πλαστικών παραπηγμάτων, που μας προσβάλλουν ως πολίτες αυτής της περιοχής. 

Μια άκρως παρακμιακή κατάσταση, που πρέπει να μας εξοργίσει όλους, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την ανάδειξη του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας και μοναδικού στην Ελλάδα ως προς τα ευρήματα των καύσεων,αμαξών και αλόγων.

Από το 2002, που άρχισε η ανασκαφή πέρασαν 17 χρόνια κι ακόμη να προχωρήσει το έργο για τη «δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου», σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κινητικότητα και θα δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την ένταξη του έργου στα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέσα. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί, δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Επιμένω στο συνολικό σχεδιασμό και σε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για όλα τα στάδια μέχρι να αποκτήσουμε αυτό που έπρεπε να έχουμε εδώ και χρόνια έναν οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, αλλά δυστυχώς έχει επιδειχθεί μια απίστευτη διαχρονική ολιγωρία, οπότε θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.


Η ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς είναι η μοναδική πιθανότητα δημιουργίας τουριστικού ρεύματος στο Δήμο Ορεστιάδας και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν πολλά, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε όρους αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που κυριαρχεί στην ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής.

Τα πάντα θα πρέπει να αλλάξουν και όσο θα υπάρχει αυτή η κατάντια στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης τόσο θα εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τίποτε δεν αλλάζει σ΄αυτό τον τόπο. Κι όμως πολλά μπορούν να εξελιχθούν διαφορετικά, αν αποφασίσουμε όλοι να στείλουμε τα  μηνύματα της δίκαιης οργής και αγανάκτησης μας.

Η εικόνα της εγκατάλειψης και της παρακμής δεν μας αξίζει και δεν μας ταιριάζει.

Τελικά η αρχαιολογική κληρονομιά θα πρέπει να γίνει ένα κίνημα ιστορικής και πολιτιστικής αυτογνωσίας και κυρίως μαχητικής διεκδίκησης ανάδειξης και αξιοποίησης των θαμμένων αρχαιολογικών μας θησαυρών! Τεράστιο θέμα μείζονος σημασίας για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής μας!
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.