Γιατρος μας εξηγει τι κανουν τα στικακια νικοτινης στους εφηβους

Ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος εξηγεί πώς τα στικάκια νικοτίνης μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχολογία και την παθολογία των εφήβων.

Ξέρεις πώς είναι οι έφηβοι. Εννοώ θυμάσαι το αποτέλεσμα που είχε σε εσένα, όταν ήσουν ανήλικος/ανήλικη το «παιδί μου μην κάνεις το τάδε πράγμα, γιατί σου κάνει κακό».

Έκανες ό,τι σου έλεγαν να μην κάνεις, με απαράμιλλη μανία. Σαν να εξαρτώταν η ζωή σου από αυτό.

Προφανώς διαχρονικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Είναι αυτές των παιδιών που δεν αντιδρούν για τη χαρά της αντίδρασης -βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου από την έξοδο της παιδικής ηλικίας έως την είσοδο στην ενηλικίωση-, αλλά επεξεργάζονταν τα δεδομένα πριν πάρουν αποφάσεις.

Συνηθέστερα όμως, η πραγματικότητα είναι άλλη. Πολύ περισσότερο όταν ψάχνεις με κάθε τρόπο το ‘ανήκειν’.

Μεταξύ των ‘μην’ παραδοσιακά ανήκει το κάπνισμα.

Αν θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, θα ομολογήσω ότι μια από τις χειρότερες συνήθειες που ανέπτυξα ως αποτέλεσμα του αντιδραστικού του χαρακτήρα μου, είναι αυτή του καπνίσματος.

Παραδέχομαι πως αν γνώριζα τότε όσα ξέρω σήμερα, δεν θα πλησίαζα σε καπνό. Βέβαια, τότε δεν υπήρχαν και πολλά διαθέσιμα στοιχεία για όσα προκαλεί η νικοτίνη. Αναφέρω σε περίοδο που υπήρχαν παντού διαφημίσεις brands τσιγάρων, τα οποία πωλούνταν σε ανήλικους παντού.

Κάτι που συμβαίνει τώρα με τα Snus. Tα ευρέως γνωστά ως στικάκια νικοτίνης που προ ημερών αναγνωρίστηκαν ως ο λόγος της ημιλιπόθυμης κατάστασης στην οποία διακομίστηκαν σε νοσοκομείο δυο μαθητές γυμνασίου στη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου της Κρήτης.

Για όσα ακολουθούν ζητήσαμε τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου, Πνευμονολόγου και ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

TI EINAI TA ΣΤΙΚΑΚΙΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

Για τους έφηβους λοιπόν, το κάπνισμα έγινε passé όταν προέκυψε το vaping. Τώρα θεωρείται ‘παλιακό’ και αυτό, με το νέο trend να είναι τα Snus.

Τα ‘στικάκια’ νικοτίνης είναι γνωστά στο εξωτερικό ως nicotine pouches. Δηλαδή σακουλάκια νικοτίνης, τα οποία βάζουν οι χρήστες στο στόμα.

Όπως και να τα πεις, όταν δεν γίνεται ελεγχόμενη χρήση από όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα (ο λόγος που προέκυψαν είναι να μειώσουν τη βλάβη που προκαλείται στον οργανισμό, μέσω του συμβατικού τσιγάρου) προκαλούν προβλήματα.

Η κατάχρηση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και δη τις καρδιαγγειακές.

Αυτό αποκάλυψε ανάλυση οκτώ σχετικών μελετών.

Τα Snus τα δημιούργησαν η Σουηδοί στις αρχές του 18ου αιώνα ως παραλλαγή εμποτισμένου καπνού που έχεις δει να φτύνουν σε ταινίες παίκτες του baseball και του football.

Aντί να προσφέρεται στην ωμή μορφή του ο καπνός, τα Snus την έβαλαν σε θήκη που τοποθετείται μεταξύ άνω χείλους και ούλων για παρατεταμένες περιόδους, ως μορφή υποχειλικής χορήγησης.

Έτσι, δεν προκύπτει ανάγκη για φτύσιμο.

Βέβαια, περιέχουν νικοτίνη που είναι επικίνδυνη και άκρως εθιστική. Ιδιαίτερα σε οργανισμούς εφήβων.

Κάτι άλλο που έχει φανεί να προκαλούν τα Snus είναι προβλήματα στην υγεία του στόματος -και πάλι σε περίπτωση που δεν υπάρχει μέτρο στη χρήση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.