Γλεντησαν με την ψυχη τους στον ετησιο χορο του Μορφωτικου Ομιλου Κομοτηνης

Στόχος του Συλλόγου η διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης

Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, ένας εκ των ιστορικότερων πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας, πραγματοποίησε  το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου τον ετήσιο χορό, γεμίζοντας για άλλη μια χρονιά το «Ποσειδώνιο» και δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γλεντήσουν και να χορέψουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την εκδήλωση άνοιξαν χορευτικά από τα μικρότερα ηλικιακά τμήματα του συλλόγου, που απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.  Καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν στο κοινό χορευτικά από συγκροτήματα περιοχών της Βορείου Ελλάδος υπό τους ήχους της ορχήστρας «Μπάντα Τέτοια».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολιτιστικοί σύλλογοι από τον Πολύγυρο, την Ιερισσό, την Ουρανούπολη αλλά και τις γειτονικές πόλεις και συγκεκριμένα την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη.

Στέφανος Κούκλαρης, πρόεδρος Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής «Στόχος του Ομίλου είναι η διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής παράδοσης στις νεώτερες ηλικίες»

Από πλευράς Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής μίλησε ο πρόεδρος κ. Στέφανος Κούκλαρης, ο οποίος αρχικά έκανε μία παρουσίαση του Συλλόγου, ο οποίος «αριθμεί περίπου 550 μέλη και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε πάρει οι νεώτεροι ηλικιακά τα “ηνία” της διοίκησης, με τη στήριξη των παλαιοτέρων, για να συνεχίσουμε το δυναμικό έργο του πιο ιστορικού ομίλου της περιοχής».
Σχετικά με το έργο του ΜΟΚ ο κ. Κούκλαρης παρέθεσε τις δράσεις του με γνώμονα την διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας. «Ο  ΜΟ. έχει παρουσιάσει ένα τεράστιο λειτουργικό έργο, από το 1959 που ιδρύθηκε, όπως εκδόσεις βιβλίων και της Θρακικής Επετηρίδας, την πραγματοποίηση παγκοσμίων συμποσίων και συνέδρια Θρακών, επετειακές εκδηλώσεις και ομιλίες για θέματα γύρω από τη λαογραφία και την ιστορία της Θράκης από τα αρχαία χρόνια, λειτουργία βιβλιοθήκης, τμήματα ζωγραφικής, θεάτρου ανά διαστήματα και φυσικά τη Σχολή Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών όπου φέτος αριθμεί 5 παιδικά τμήματα, 2 τμήματα ενηλίκων και το τμήμα παραστάσεων που αντιπροσωπεύει τον Όμιλο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πανελλαδικά, αλλά και στο εξωτερικό. Ο Όμιλος διατηρεί δικό του ιδιόκτητο Λαογραφικό Μουσείο με κειμήλια ανεκτίμητης αξίας του 18ου και 19ου αιώνα, το οποίο όμως έχει παραχωρηθεί έως τον Αύγουστο 2019 στο Δήμο Κομοτηνής, για να στηριχτεί η σωστή λειτουργία του για το τοπικό κοινό, τα σχολεία της Ροδόπης της και τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Επίσης τα τελευταία έξι χρόνια πραγματοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου επί της οδού Αγίου Γεωργίου στην Κομοτηνή. Τέλος να μην ξεχνάμε ότι το 1962 ο ΜΟΚ ήταν ο ιδρυτής των επετειακών εκδηλώσεων “Ελευθέρια Θράκης” με αφορμή την ενσωμάτωσης της περιοχής στον Εθνικό Κορμό και από το 1983 παραχωρήθηκαν και πραγματοποιούνται από το Δήμο Κομοτηνής». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο νεαρός πρόεδρος του Συλλόγου αποκάλυψε πως «Στόχος του Ομίλου είναι η διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής παράδοσης στις νεώτερες ηλικίες, μέσα από το χορό, τη μουσική, το τραγούδι και την αναβίωση εθίμων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.