«Πρωταγωνιστες» στην φαρμακευτικη καταναλωση της χωρα τα ψυχοφαρμακα

Διπλάσια η χρήση τους για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών το διάστημα 2015-2021 – Ανησυχητικά τα ευρήματα για τις ηλικίες 15 έως 29 ετών

Για τα αποτελέσματα της έρευνας «Χαρακτηριστικά της ελληνικής εξωνοσοκομειακής συνταγογράφησης 2015-2021» μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο καθηγητής του ΔΠΘ Νικόλαος Πολύζος

16,2 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων που αφορούν σε διάφορες ψυχικές ασθένειες και διαταραχές συνταγογραφήθηκαν εντός του 2021 σε άτομα ηλικίας 30 έως και 44 ετών, αριθμός διπλάσιος των 8 εκατ. συσκευασιών που είχαν συνταγογραφηθεί το 2015.

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση της κατανάλωσης των ψυχοτρόπων φαρμάκων, εντός της εξαετίας 2015-2021 και για την παραγωγική ηλικιακή ομάδα των 15 έως 29 ετών,  που από τα 6,2 εκατ. κουτιά το 2015 ανήλθαν σε 12 εκατ. κουτιά το 2021, αλλά και των ψυχοαναληπτικών φαρμάκων που από 1,8 εκατ. συσκευασίες το 2015, το 2021 χορηγήθηκαν 4,2 εκατ., αριθμός σχεδόν τριπλάσιος.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη με θέμα «Χαρακτηριστικά της ελληνικής εξωνοσοκομειακής συνταγογράφησης 2015-2021» που εκπόνησαν ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Νίκος Πολύζος και ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, PhD ΔΠΘ, κ. Γιώργος Μαυριδόγλου, η οποία  παρουσιάστηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών και η οποία αποδεικνύει την συνεχή αύξηση της ποσότητας των φαρμάκων που συνταγογραφούνται από το 2015 έως και το 2021 αλλά και το γεγονός ότι τα ψυχοφάρμακα αναδεικνύονται σε μεγάλους πρωταγωνιστές της φαρμακευτικής κατανάλωσης στην χώρα μας, ακόμη και σε ανηλίκους.

Ο κ. Νίκος Πολύζος μίλησε το πρωί της Δευτέρας, 28 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την αφορμή της γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας η οποία όπως εξήγησε είχε ως σκοπό να αξιολογήσει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ερευνώντας το σύνολο των παραγόντων που καταγράφονται όπως η ηλικία, το φύλο και η νόσος, αλλά και η ιατρική της διαχείριση.

Μεγαλύτερη η φαρμακευτική δαπάνη των γυναικών

Αναφερόμενος στα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας ο κ. Πολύζος εξήγησε πως όσον αφορά στο φύλο η φαρμακευτική δαπάνη που αφορά στις γυναίκες είναι κατά τι αυξημένη σε σχέση με αυτήν των αντρών, ωστόσο οι βασικές διαφορές που παρατηρούνται είναι αυτές με βάση την ηλικία.

Στις ηλικίες έως και 15 ετών πρώτα σε προτίμηση είναι τα εμβόλια, τα αντιβιοτικά και τα διάφορα φάρμακα που λειτουργούν για την απόφραξη των αεριούχων οδών, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 15 έως 30 στα προαναφερθέντα προστίθενται και φάρμακα για τα αιμοποιητικά όργανα, κυρίως για την αναιμία.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Νίκος Πολύζος

Σημαντικό αλλά και πολυσήμαντο εύρημα σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα 15-29 χρόνων η συνταγογράφηση ψυχοτρόπων φαρμάκων από το 2015 ως το 2021 έχει υπερδιπλασιαστεί και των αντικαταθλιπτικών έχει υπερτετραπλασιαστεί, γεγονός που όπως εξήγησε και ο κ. Πολυζος διαφαίνεται και για την ηλικιακή ομάδα των 30 έως 44 ετών, όπου όπως προαναφέρθηκε υπάρχει σαφής αύξηση της χρήσης αναλγητικών και ψυχοτρόπων φαρμάκων. Το γεγονός αυτό όπως τόνισε ο ίδιος είναι «αιτιολογημένο» λόγω της κρίσης και του «αποτυπώματος» που αυτή άφησε σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο για τους πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, αλλά και της ενδεχομένως μεγαλύτερης ευκολίας στη πρόσβασή τους σε αυτά.

Ένα ακόμα κρίσιμο συμπέρασμα αφορά στην αύξηση της χρήσης των λεγόμενων υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, καθώς και των  υπερτασικών αλλά και για τον διαβήτη, στην ηλικιακή κατηγορία 45 έως 59 ετών, γεγονός που όπως ο ίδιος εξήγησε δείχνει πως οι παθήσεις για τις οποίες χορηγούνται «κατεβαίνουν» πλέον πολύ κάτω των 60 ετών, για να υπογραμμίσει πως  γενικότερα η ποσότητα των φαρμάκων παρουσιάζει συνεχή αύξηση από το 2015 έως και το 2021.

Αύξηση μεγαλύτερη του 20% την επίμαχη εξαετία λόγω κορωνοϊού

Ο μέσος ρυθμός αύξησης της περιόδου είναι στο 3,1%, ενώ η αύξηση το 2021 σε σχέση με το 2015 είναι της τάξης του 20,8%, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που καταγράφεται  και από την φαρμακευτική δαπάνη η οποία μάλιστα παρουσιάζει μεγαλύτερη της αύξησης της ποσότητας καθώς το 2021 ανήλθε στα 4,6 δις, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 31,9% σε σχέση με το 2015.

Σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική δαπάνη αυτή εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, με τον κ.Πολύζο να υπογραμμίζει πως είναι ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή, χαρακτηρίζοντάς ως αναγκαία την προσθήκη και αυτών στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ειδικότερα στο κομμάτι των νοσοκομειακών φαρμάκων ο ίδιος επεσήμανε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν μετά το 2019, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως «όσα λεφτά και να ρίξεις, σε ένα σύστημα η ανάγκη του οποίου αφορά σε μία καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοίκηση, δεν πιάνουν τόπο».

Ερωτηθείς σχετικά, με την αφορμή και των νοσοκομειακών απεργιών λόγω του νέου νομοσχεδίου, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της «επανεξέτασης» του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας από την αρχή ώστε να επανέλθουμε στις σωστές κλινικές, τις κλινικές που έχει ανάγκη ο πληθυσμός και στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού» εξηγώντας πως ναι μεν οι αντιδράσεις αφορούν στις εργασιακές θέσεις, ωστόσο το νέο νομοσχέδιο θα έπρεπε να «αγγίζει» και άλλα θέματα που αφορούν στην καλύτερη διοίκηση των νοσοκομειακών μονάδων.

Καλύτερα στελέχη για την διοίκηση των νοσοκομείων της χώρας

Κληθείς να σχολιάσει την υφιστάμενη πραγματικότητα που φέρει ανθρώπους άγνωστους με τον κλάδο και τον τομέα της υγείας σε θέσεις διοίκησης,  όπως διοικητές νοσοκομείων, ο κ.Πολύζος ο οποίος διετέλεσε στην θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, υπενθύμισε πως με την αποχώρησή του το 2012, υπήρχε διάταξη που αφορούσε στην αξιοκρατική επιλογή των διοικήσεων από πενταμελή επιτροπή γεγονός που ωστόσο δεν τηρήθηκε από το πολιτικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία δεκαετία υπήρχα προκηρύξεις «που ήταν στον σωστό δρόμο».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «τα νοσοκομεία, τουλάχιστον τα 30-40 μεγαλύτερα της χώρας μας, πρέπει να διοικηθούν από τα καλύτερα στελέχη» εξηγώντας πως αυτό δεν αφορά μόνο στους διοικητές, αλλά και στους διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας, στις διευθύντριες της Νοσηλευτικής, τους διοικητικούς διευθυντές κ.ο.κ.  «Στελέχη έχουμε. Πρέπει να τα βρούμε, να τα αναδείξουμε, να τα τοποθετήσουμε στις κατάλληλες θέσεις και να τους δώσουμε τα εργαλεία να διοικήσουν καλύτερα τα νοσοκομεία, προς όφελος των ελλήνων πολιτών, που πρέπει να απολαμβάνουν καλύτερη εξυπηρέτηση» υπογράμμισε.

Υπέρ της ολιστικής προσέγγισης του ασθενή

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας «ολιστικής» προσέγγισης του Έλληνα ασθενή, γεγονός που όπως εξήγησε διαφαίνεται όλο και εντονότερα μετά το «σοκ» της πανδημίας στα διάφορα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό όπως εξήγησε «θα πρέπει όλοι να έχουμε τον προσωπικό μας γιατρό, πρέπει οι προσωπικοί γιατροί να εξετάζουν τους ασθενείς, να φτιάξουν τον ιατρικό τους φάκελο και να μην δίνουν εύκολα την άυλη συνταγογράφηση που δημιουργεί και το πρόβλημα των φαρμάκων. Κι από κει και πέρα χρειαζόμαστε έναν νέο νοσοκομειακό χάρτη, που θέλουμε όχι μόνο για τα νοσοκομεία, αλλά και τις κλινικές» για να δώσει το παράδειγμα του νοσοκομείου της Κομοτηνής το οποίο όπως τόνισε θα πρέπει να έχει όλες τις βασικές ειδικότητες.

Η συζήτηση για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας επεσήμανε ο κ. Πολύζος, θα πρέπει να ανοίξει και τοπικά, αρχής γενομένης από τη περιφέρεια και ακολούθως από όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, με αποκεντρωμένες όπως εξήγησε αρμοδιότητες και χρηματοδότηση από το κέντρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.