Ερχονται τα τμηματα της Καβαλας στο ΔΠΘ;

Της έκδοσης

Γράφαμε στο χθεσινό μας φύλλο, για την εισήγηση του ΔΠΘ προς το Υπουργείο Παιδείας, για το μη κλείσιμο και τη μη συγχώνευση των τμημάτων του στον επερχόμενο ακαδημαϊκό χάρτη.

Φαίνεται όμως πως πέρα από τα υφιστάμενα, το Δημοκρίτειο μπορεί σύντομα να βρεθεί με επιπλέον τμήματα από το Σεπτέμβριο.

Και δεν μιλάμε για τα προτεινόμενα τμήματα ψυχολογίας και εργοθεραπείας, αλλά για τα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, στην Καβάλα, που δημιουργήθηκε μετά την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Να θυμίσουμε πως πρόθεση του ΔΠΘ ήταν από παλιά το ΤΕΙ ΑΜΘ να έρθει στο ΔΠΘ, και να δημιουργηθεί ένα πραγματικά Περιφερειακό Πανεπιστήμιο, και ενώ είχαμε φτάσει μέχρι τον αρραβώνα, η συγχώνευση κατέρρευσε με πάταγο.

Το ποιος ήταν ο τρίτος άνθρωπος, που έφερε την κατάρρευση στις σχέσεις, ποτέ δεν απαντήθηκε ουσιαστικά, αν και από πλευράς ΔΠΘ έδειχναν την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, και συμφερώντων εκ Θεσσαλονίκης, χωρίς τα σκάγια να μην παίρνουν και τα στελέχη του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Αυτό είχε τονιστεί και σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, όπου οι δύο πλευρές αντάλλαξαν βολές υπό το βλέμμα των πολιτικών εκπροσώπων της Περιφέρειας, την ώρα που οι αποφάσεις φαινόταν προειλημμένες.

Ακόμα και τότε όμως η διοίκηση του Πανεπιστημίου, είχε εκφράσει την βεβαιότητα πως η ένωση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των νέων τμημάτων, και πως τελικά θα καταλήξουν πίσω στην αγκαλιά του ΔΠΘ.

Η δυσλειτουργία δεν ήταν δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά και το γεγονός πως από τη Θεσσαλονίκη, το Διεθνές δύσκολα θα ενδιαφερόταν για την Καβάλα και τη Δράμα, πόσο μάλλον για το Διδυμότειχο, το Παράρτημα Νοσηλευτικής του οποίου βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Στο μεταξύ, και η σημερινή διοίκηση του Δημοκριτείου συνέχισε να προωθεί την άποψη ότι θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να επεκταθεί στην Ανατολική Μακεδονία, μια άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και ο Υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος.

Με την τωρινή διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, να ζητά εισηγήσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις, τα περισσότερα Ιδρύματα φυλάνε τις υφιστάμενες σχολές ως κόρη οφθαλμού, όμως η διοικούσα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, έχει διαφορετική άποψη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κεντρικών μέσων για την εκπαίδευση, εισηγήθηκε (κατά πλειοψηφία), μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η βιωσιμότητα των τμημάτων στη Δράμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος), να καταργηθεί το τμήμα Φυσικής στην Καβάλα και τα εναπομείναντα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών να ενταχθούν στο ΔΠΘ.

Η Καβάλα έχει ακόμα δύο τμήματα, της Σχολής Οικονομικών, τα οποία μάλλον θέλει να κρατήσει το Διεθνές, ενώ δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο.

Φαίνεται όμως, πως η προφητεία πριν από πέντε χρόνια για τη δυσλειτουργία και την επιστροφή στο ΔΠΘ, μπορεί να βγει αληθινή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.