Συγκλητος ΔΠΘ προς Υπ. Παιδειας: Το ΔΠΘ να παραμεινει ως εχει

Πλήρη φάκελο και για τα 20 τμήματα του απέστειλε το ΔΠΘ προς την Νίκη Κεραμέως ανταποκρινόμενο στο αίτημα της κατάθεσης προτάσεων για την «εξυγίανση» του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας

«Δεν μπαίνουμε στην συζήτηση περί καταργήσεως ή συγχωνεύσεις τμημάτων»  το μήνυμα του Πρύτανη Αλέξανδρου Πολυχρονίδη

Την διατήρηση των υφιστάμενων τμημάτων του ως έχουν αλλά και την περαιτέρω ενίσχυσή του, και με την δημιουργία νέων τμημάτων όπως το Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο που έχουν ήδη λάβει το «πράσινο» φως, αποφάσισε η σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, που συνεδρίασε χθες, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, στην λήξη της διορίας που είχε θέσει το Υπουργείο Παιδείας για την κατάθεση των προτάσεων των ελληνικών ΑΕΙ ως προς το σχέδιο αναδιάρθρωσής τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως με επιστολή της προς τους Πρυτάνεις ζητούσε από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και εξορθολογισμού, όπως οριζόταν, του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, προτείνοντας μεταξύ άλλων καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, καθώς και την ουσιαστική αναδιαμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών τους προκειμένου να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις εξελίξεις της επιστήμης, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η υπουργός μάλιστα στην επιστολή της αυτή έκανε λόγο για ένα εγχείρημα «εθνικής σημασίας» που δύναται να συμβάλλει ουσιωδώς τόσο στην ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας όσο και στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μοντέλου της χώρας στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

Ειδικότερα η κ. Κεραμέως αναφερόταν στα σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τόσο από την Πολιτεία όσο και από τα ίδια τα ιδρύματα, κάνοντας λόγο για αλληλοεπικάλυψη γνωστικών αντικειμένων από διαφορετικά Πανεπιστήμια, η ύπαρξη συγγενών Τμημάτων εντός του ίδιου Ιδρύματος,, κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων σε επιμέρους Τμήματα, αναντιστοιχία των προγραμμάτων σπουδών με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, ανισοκατανομή διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και λοιπών κατηγοριών υποστηρικτικού προσωπικού σε αρκετά προγράμματα σπουδών, ζητήματα κτιριολογικών υποδομών και εργαστηριακού ή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και αναντιστοιχία των προγραμμάτων σπουδών με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, προβλήματα για την αντιμετώπιση των οποίων ζητούσε την άμεση συνεργασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με την Πολιτεία για την οριστική επίλυσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων κλήθηκαν να «αυτοαξιολογηθούν» σε μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στην οργάνωση, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων σπουδών, όπως η καταλληλότητα της διάρθρωσης του προγράμματος σπουδών ως προς την κάλυψη του εύρους του επιστημονικού πεδίου που θεραπεύει, συγκριτικά στοιχεία σχετικά με αντίστοιχα προγράμματα σπουδών στον ευρωπαϊκό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και στοιχεία που αφορούν στην ενδεχόμενη επικάλυψη του επιστημονικού πεδίου που υπηρετεί κάθε πρόγραμμα σπουδών τόσο στην ίδια πόλη όσο και στην Επικράτεια.

Επιπλέον ζητήθηκαν στοιχεία βιωσιμότητας όπως το ενδιαφέρον υποψηφίων τα τελευταία έτη λειτουργίας τους, , ο αριθμός διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού, ζητήματα υποδομών, στοιχεία πρόσβασης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και ο βαθμός απορρόφησής τους σε αυτήν, αλλά και οι ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά και στοιχεία που αφορούν σε δραστηριότητες και αναπτυξιακές δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των ΑΕΙ, καθώς και συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς.

Αλέξανδρος Πολυχρονίδης

«Δεν μπαίνουμε στην συζήτηση περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων»

Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης απέστειλε προς το Υπουργείο Παιδείας πλήρη φάκελο και των 20 τμημάτων που το συνθέτουν, αποφασίζοντας επίσης υπέρ της συνέχισης λειτουργίας τους ως έχουν και υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης του συνολικά.

«Δεν μπαίνουμε στην συζήτηση περί συγχωνεύσεως και καταργήσεις τμημάτων» ξεκαθάρισε ο κ.Πολυχρονίδης εξηγώντας πως η στήριξη της Συγκλήτου στο σύνολο των τμημάτων είναι καθολική, δεδομένου και του εξαιρετικού έργου που παρουσιάζουν στο σύνολό τους καθημερινά.

Η Σύγκλητος του ΔΠΘ επανέλαβε εκ νέου την απόλυτη στήριξή της στην ίδρυση και λειτουργία των Τμημάτων Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του. Όπως ωστόσο έκανε σαφές ο Πρύτανης του ΔΠΘ το Υπουργείο είναι αυτό που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.