Δ.Δημητριαδης: «Κανενας εκ των δυο λαων ουτε ηθελε, ουτε μπορουσε να φανταστει τον πολεμο • η πολιτικη και τα συμφεροντα εχουν ως αποτελεσμα αυτα που βλεπουμε σημερα»

Ο «Κομοτηναίος» δικηγόρος και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ουκρανίας μίλησε στον «ΠτΘ» για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που τον βρήκε στο Κίεβο και τα όσα επακολούθησαν

Στην Κομοτηνή βρέθηκε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, δικηγόρος κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης επέστρεψε σε γνώριμα για τον ίδιο και την οικογένειά του εδάφη, καθώς πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, έζησε και εργάστηκε στην Κομοτηνή έως το 2015 όταν και μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή, όπου μεταξύ άλλων τιμήθηκε και από την ομάδα του «Πόντου Θρυλορίου» με την φανέλα της οποίας αγωνιζόταν και ο ίδιος, με την δωρεά μιας εμφάνισης με το όνομα του και το μήνυμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ.  Δημητριάδης μίλησε στον «ΠτΘ» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η έναρξη του οποίου τον βρήκε στο Κίεβο, περιγράφοντας τόσο τα πρώτα λεπτά όσο και στην συνέχεια του πολέμου, αλλά και την τεράστια προσπάθεια που βρίσκεται εν εξελίξει για την συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και από το Προξενείο της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της οποίας για την Βόρεια Ελλάδα είναι ο ίδιος.

Δημήτρης Δημητριάδης όμως…

ΠτΘ: κ. Δημητριάδη η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σας βρήκε στο Κίεβο. Όπως δηλώσατε και σε άλλη συνέντευξή σας ένας πόλεμος που δεν περίμενε κανείς. Πώς ήταν οι στιγμές αυτές που ζήσατε και ποια η κατάσταση σήμερα;

Δ.Δ.: Όπως είπατε και εσείς δεν σκεφτόταν κανείς ότι θα γίνει πόλεμος και μάλιστα υπό την μορφή που συμβαίνει σήμερα.  Εξ αυτού του λόγου άλλωστε πέταξα στην Ουκρανία ως εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων και παρουσιάσεων σε σχέση και με τον νέο Αναπτυξιακό νόμο για την ενημέρωση ενδιαφερόμενων επενδυτών. Στις 23 Φεβρουαρίου οι παρουσιάσεις έγιναν κανονικά και είχαμε προγραμματισμένες και για τις 24 Φεβρουαρίου τα ξημερώματα της οποίας μας ξύπνησαν οι σειρήνες. Στο ξενοδοχείο που διέμενα υπήρχαν και πολλοί ξένοι επιχειρηματίες. Όλοι μαζέψαμε από μια βαλίτσα και περιμέναμε οδηγίες. Στην πόλη επικρατούσε ένα χάος, δεν κυκλοφορούσε κανείς, τα ταξί δεν δούλευαν για να μπορέσει κάποιος να φύγει. Εγώ φιλοξενήθηκα σε σπίτι φίλων με την βαλίτσα στην πόρτα έτοιμη ανά πάσα στιγμή για να φύγουμε όπως και έγινε. Ήταν μια πολύ αναπάντεχη και τρομαχτική εμπειρία, οι σειρήνες χτυπούσαν συνεχώς και εσύ τρέχεις στο καταφύγιο, δίχως ρεύμα κ.ο.κ. Βλέπεις τον πόλεμο να εκτυλίσσεται μπροστά σου.

«Πόλεμος μεταξύ αδερφών λαών»

ΠτΘ: κ. Δημητριάδη βλέπουμε δύο λαούς, με κοινή ιστορία, πολιτισμό κ.ο.κ. να πολεμούν μεταξύ τους. Τι λένε οι πολίτες γι’ αυτό; Υπάρχει πλέον ένα μεγάλο μένος από την μια πλευρά προς την άλλη;

Δ.Δ.: Μιλάμε στην κυριολεξία για έναν πόλεμο μεταξύ δύο αδερφών λαών. Σήμερα χάνονται ζωές και από τις δύο πλευρές στα εδάφη της Ουκρανίας άρα αυτοί νοιώθουν ότι κάποιοι μπήκαν στην χώρα τους. Δεν έπρεπε να συμβούν αυτά, έπρεπε πολλά χρόνια πριν τα πράγματα αυτά να προβλεφθούν και να υπάρξει συμφωνία. Από τον πόλεμο χάνει μόνο ο κόσμος. Οι πολιτικές είναι αυτές που είδαμε πως διαμορφώνουν την συνέχεια. Δυστυχώς οι λαοί λόγω κάποιων ασήμαντων, κατά την δική μου άποψη δεδομένων και στοιχείων, τραβούν αυτά που τραβούν, έχουν γίνει εχθροί μεταξύ τους και κάθε μέρα που περνά αυτή η έχθρα βαθαίνει ακόμα περισσότερα. Θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να γιατρευτούν αυτές οι πληγές, αν γιατρευτούν. Η ταλαιπωρία είναι πάρα πολύ μεγάλη και το γεγονός αυτό καθ’ αυτό του πολέμου από μόνο του τρομερό.  Προσωπικά πιστεύω ότι ο κόσμος και των δυο λαών ούτε το ήθελε ούτε μπορούσε να το φανταστεί. Η πολιτική και τα συμφέροντα όμως έχουν ως αποτέλεσμα αυτά που βλέπουμε σήμερα.

«Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου για ανθρωπιστική βοήθεια»

Με τον Πρόεδρο Βιομηχάνων της Ουκρανίας

ΠτΘ: Αυτή τη στιγμή είστε και επικεφαλής της πολύ μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα αλλά και όλης της προσπάθειας που αφορά στην υποδοχή των προσφύγων από την Ουκρανία. Πώς είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Δ.Δ.:  Η κύρια πηγή εισόδου Ουκρανών προσφύγων είναι από τον Προμαχώνα Σερρών απ’ όπου έχουν εισέλθει περίπου 12.000-13.000 γυναίκες και παιδιά. Στην αρχή υπήρχε πολύ μεγάλη δυσκολία και απαιτούνταν έως και 24 ώρες για να μπουν, καθώς δεν είχαν έγγραφα, συνοδευτικά χαρτιά κ.ο.κ..  Υπήρξε ένας πολύ καλός συντονισμός με τα Υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Μετανάστευσης και Ασύλου και με εντολή Μαξίμου πλέον ο κόσμος περνάει από τα σύνορα σε πέντε λεπτά. Να σημειώσω εδώ ότι η ανταπόκριση αυτή στην επίλυση του προβλήματος δείχνει ότι αν θέλει στο σύστημα να λειτουργήσει στην Ελλάδα λειτουργεί.

Ο κόσμος λοιπόν μπαίνει στην χώρα, υπάρχουν δυο οικισμοί στην δομή Σερρών, ωστόσο η πλειοψηφία μεταφέρεται με λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη όπου και φιλοξενούνται σε γνωστούς, φίλους και οικογένειες. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων υπάρχει και μια λίστα ξενοδοχείων που παρέχουν φιλοξενία για ένα χρονικό διάστημα, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι νοικιάζουν σπίτια, διαμερίσματα κ.ο.κ. μέχρι στιγμής το σύστημα λειτουργεί.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη να δεχθεί έως και 30.000 πρόσφυγες. Ο κόσμος έρχεται συνέχεια, οι Ρουμανία, Μολδαβία και Ουγγαρία έχουν γεμίσει και δεν δέχονται πλέον άρα βιώνουμε το δεύτερο κύμα των προσφύγων. Θα υπάρξουν θέματα τα οποία θα πρέπει να προβλέψουμε. Εξ αυτού του λόγου δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, ενώ προσέχουμε ούτως ώστε να μην υπάρχουν και περιστατικά εκμετάλλευσης της όλης κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια η συλλογή της οποίας βρίσκεται εν εξελίξει η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και από το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα είδη συλλέγονται καθημερινά στο περίπτερο 10 της Έκθεσης και φεύγουν με λεωφορεία και φορτηγά προς συγκεκριμένα μέρη στην Ουκρανία ούτως ώστε να παραδίδονται με ασφάλεια και δίχως την παραμικρή απώλεια.

Είναι ένα τεράστιο έργο που δεν τελειώνει. Το άμεσο ζητούμενο είναι να τελειώσει ο πόλεμος. Στις 28 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα του Υπουργείου Μετανάστευσης για την προκαταγραφή των Ουκρανών προσφύγων, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν την αίτησή τους και να λαμβάνουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου για να εκδώσουν ταυτότητα προσωρινής προστασίας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ενώ η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.

«Αυτά που έχουν γίνει δεν φτιάχνονται σε μία ημέρα»

Από την παράδοση τιμητικής φανέλας του Πόντου Θρυλορίου, ομάδα στην οποία υπήρξε αθλητής

ΠτΘ: Τι σας λένε οι άνθρωποι αυτοί κ. Δημητριάδη; Θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εφόσον ο πόλεμος τελειώσει ή φοβούνται, ότι τα αποτελέσματα αυτού θα τραβήξουν σε μάκρος;

Δ.Δ.: Τα αποτελέσματα του πολέμου σίγουρα θα τραβήξουν σε μάκρος. Αυτά που έχουν γίνει δε φτιάχνονται σε μία ημέρα. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει δεν έχει στόχο να μείνει μόνιμα, ωστόσο όλα θα κριθούν από το πόσο επικίνδυνη ή μη θα κριθεί αυτή η επιστροφή μετά το τέλος του πολέμου.

ΠτΘ: Μεταξύ άλλων είστε και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ουκρανίας. Η οικονομική δραστηριότητα όπως είναι λογικό είναι μηδενική, οι επιχειρήσεις κλειστές κ.ο.κ. Διαφαίνεται ήδη το αποτύπωμα του πολέμου και στην λειτουργία των επιχειρήσεων;

Δ.Δ.: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, έχουν κλείσει τα πάντα και η καταστροφή για τον εμπορικό κόσμο είναι μεγάλη. Τα μαγαζιά ήταν άδεια από προϊόντα ήδη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου και κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Οι επιχειρηματίες που μένουν εκεί προσπαθούν να βοηθήσουν στο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας και ξοδεύουν τεράστια ποσά για να βοηθήσουν.

«Υπήρχε έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης του προβλήματος και σε αυτό έχουν ευθύνη όλοι»

ΠτΘ: Τι άλλαξε από το 2014 και μετά κατά την άποψή σας και φτάσαμε στον πόλεμο; Αισιοδοξείτε ως προς το γρηγορότερο δυνατό τέλος του πολέμου;

Δ.Δ.: Το πρόβλημα είναι προγενέστερο του 2014 και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε αποτελούν συνέπεια αυτού. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα προβλήματα αυτά έπρεπε να λυθούν 20 χρόνια πριν. Ο πόλεμος είναι το τελευταίο που μπορούν να κάνουν δύο χώρες για να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Η καλύτερη λύση είναι η διαπραγμάτευση. Υπήρχε έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης του ζητήματος και σε αυτό έχουν ευθύνη όλοι.  Το 2014 έγινε η έναρξη και ακολούθησαν κρίσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Από εκεί και πέρα οι συνέπειες του πολέμου είναι και θα είναι πολύ βαριές. Ο κόσμος υποφέρει, οικογένειες έχουν διαλυθεί, άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους.  Δεν μπορούμε να πούμε τι θα γίνει. Όλα εξαρτώνται από το τέλος του πολέμου. Χάνονται όμως δεκαετίες ζωής για τα παιδιά, τους παππούδες που φεύγουν και δεν μπορούν να επιστρέψουν, χάνονται επιχειρήσεις, δουλειές κ.ο.κ Αυτός είναι ο πόλεμος και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μακριά από εδώ. Η απόσταση της Κομοτηνής από την Οδησσό είναι ίδια με την απόσταση Κομοτηνής Καλαμάτας. Άρα το γεγονός αυτό μας ενδιαφέρει και μας αφορά άμεσα.  

Εγώ πιστεύω ότι κάθε κράτος πρέπει να είναι ελεύθερο, ανεξάρτητο, να δηλώνει ό,τι θέλει και αυτά που πιστεύει, από εκεί και πέρα κάθε χώρα να έχει δικά της πιστεύω ανεξαρτησία και την ελευθερία να κινείται όπως αυτή επιθυμεί, με απόλυτο όμως σεβασμό στις γείτονες χώρες της, με συνεργασία και συνύπαρξη. Δεν υπάρχει ισχυρότερος και λιγότερο ισχυρός, μικρότερος ή μεγαλύτερος, οι συνθήκες ενός πολέμου είναι ίδιες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.