Το ψυχικο τραυμα της μεταναστευσης

Εκδήλωση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις σε παιδιά και οικογένειες από τη μετανάστευση από το Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις στην οικογένεια και τα παιδιά που δημιουργεί το ψυχικό τραύμα της μετανάστευσης ήταν το θέμα της διάλεξης που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Τομέας Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το Σάββατο 9 Απριλίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.
 
Η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, μιας και «στην εποχή μας ζούμε το μεγάλο δράμα χιλιάδων προσφύγων εξαιτίας του πολέμου στη Συρία», σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος Ροδόπης του Ερυθρού Σταυρού κ. Κώστας Αντωνόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανταπόκριση των Ευρωπαϊκών χωρών δεν ήταν απολύτως σύμφωνη με τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
 
«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο συνεχίζεται, χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε με μεγάλη ευαισθησία, και να μην αισθανόμαστε κόπωση λόγω της συνεχούς ενημέρωσης» επισήμανε ο κ. Αντωνόπουλος, και σε αυτό το πλαίσιο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από την πρώτη στιγμή, με το σύνολο του ανθρώπινου και υλικού δυναμικού του είναι στον αγώνα και στην προσπάθεια για να παρέχει προστασία-συνδρομή στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στη χώρα μας.
 
Τον κύριο όγκο της προσπάθειας σηκώνουν τα τμήματα στις περιοχές των οποίων υπάρχουν πρόσφυγες, όμως και το τμήμα Ροδόπης έχει συμμετοχή, έχοντας στείλει ένα τμήμα Σαμαρειτών στη Λέσβο στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
 
Για το ψυχικό τραύμα της μετανάστευσης μίλησε η ψυχολόγος στο κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Ορφέας» κ. Μαρία Γούλα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η μετανάστευση αποτελεί από μόνη της μια ιδιαίτερα στρεσογόνα συνθήκη, με το άτομα να καλείται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βιώσει την απώλεια της προηγούμενης ζωής του και ταυτόχρονα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, όποιες και αν αυτές είναι. «Θα μπορούσαμε να το προσομοιάσουμε μεταφορικά σε μια δεύτερη γέννηση. Όπως το παιδί αφήνει την ασφάλεια της μητέρας να βγει στον έξω κόσμο, έτσι και ο πρόσφυγας καλείται από την ασφάλεια του τόπου του να εξερευνήσει και να προσαρμοστεί στις συνθήκες ενός νέου περιβάλλοντος» παρατήρησε χαρακτηριστικά η κ. Γούλα.
 
Η ίδια ανέπτυξε τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας μετανάστης, τις συμπεριφορές που μπορεί να αναπτύσσει και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να προστατέψουν αυτά τα άτομα. Όσο για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από τις κοινωνίες υποδοχής των μεταναστών, η ψυχολόγος τόνισε πως είναι στη φύση του ανθρώπου να φοβάται και να μην πλησιάζει αυτό που δεν γνωρίζει, για αυτό και μέσα από την ομιλία της προσπάθησε να φέρει πιο κοντά το μεταναστευτικό βίωμα, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει βιώσει την μετανάστευση, τονίζοντας πως θα πρέπει να ανακαλέσουμε την μνήμη, να δούμε πώς εμείς το βιώσαμε, αλλά και να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε οι άλλοι να φέρονται σε εμάς.
 
Στην εκδήλωση μίλησε και η κ. Αθηνά Γαρυφάλλου, εκπαιδευόμενη Σαμαρείτισσα, η οποία συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με την αρμόδια υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που είναι ο σύνδεσμος με τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό στη Γενεύη, με αντικείμενο την επανένωση οικογενειών μεταναστών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.