Δυσκολο χειμωνα προβλεπουν τα καταστηματα εστιασης και διασκεδασης στην Κομοτηνη

Οι Ανέστης Βαφειάδης και Σπύρος Θυμικιώτης σχολιάζουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου

Δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στην Κομοτηνή, τόσο λόγω των μέτρων που θα κληθούν να εφαρμόσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και εξαιτίας της γενικότερης επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας, που δεν εμπνέει σιγουριά ότι θα βγουν αλώβητοι από τη χειμερινή περίοδο.

Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ροδόπης και πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ. Σπύρος Θυμικιώτης, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πώς θα περάσουν τον φετινό χειμώνα τα καταστήματα, που για ακόμα μια φορά είναι από τα πρώτα που πλήττονται από την επιδημιολογική κατάσταση.

Ανέστης Βαφειάδης

«Όλοι οι παράμετροι δεν μας κάνουν αισιόδοξους για το χώρο της εστίασης»

«Δεν είμαι αισιόδοξος για τον φετινό χειμώνα» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ροδόπης και πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, σημειώνοντας πως η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει αβέβαιη, με το ποσοστό εμβολιασμών να μην αυξάνεται, ενώ ξανά πετάνε την μπάλα στην εστίαση, χωρίς να υπάρχουν παράλληλα μέτρα στήριξης.

«Όλοι αυτοί οι παράμετροι δεν μας κάνουν αισιόδοξους για το χώρο της εστίασης, πως θα ξεκινήσει ο Οκτώβριος και πως θα περάσουμε τον χειμώνα» ανέφερε, σημειώνοντας πως η εστίαση πληρώνει το μάρμαρο, μιας και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν παρατηρείται πουθενά αλλού.

Με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά αποκλείεται το κομμάτι του πληθυσμού που δεν εμβολιάζεται, λόγω των προϋποθέσεων με τα τεστ, και με τους περιορισμούς στην πληρότητα, ουσιαστικά δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Όταν δε στην Κομοτηνή, αλλά και σχεδόν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, η μετάβαση στους εσωτερικούς χώρους γίνεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι στην νότια Ελλάδα, σημαίνει πως θα κληθούν πιο σύντομα να έχουν κόσμο σε εσωτερικούς χώρους, όμως δεν υπάρχει κάποια πρόνοια προς αυτή την κατεύθυνση για τις επιχειρήσεις.

Τέλος υπάρχει και ο παράγοντας των εργαζομένων, για τους οποίους σταματούν τα self test και θα γίνονται rapid test, τα οποία όμως θα επιβαρύνουν τους ίδιους. Η εμβολιαστική κάλυψη στους εργαζόμενους υπολογίζεται σε περίπου το ίδιο ποσοστό με τον μέσο όρο των εμβολιασμένων στη χώρα, όμως ο κ. Βαφειάδης τόνισε πως αναμένεται πολλοί να έχουν αφήσει τον εμβολιασμό τους για τον Σεπτέμβριο, και να υπάρξει μια αύξηση τους το επόμενο διάστημα.

Το πρόβλημα γενικότερα, τόνισε, είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί για τους μήνες που έρχονται λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, και ο φόβος επανάληψης του περυσινού lockdown.

Σπύρος Θυμικιώτης

«Μπαίνουμε σε ένα lockdown χωρίς να είμαστε σε lockdown στα μαγαζιά μας»

«Εξαναγκάζουν την εστίαση να γίνει η αιχμή του δόρατος για να κάνει εμβόλιο ο κόσμος» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ. Σπύρος Θυμικιώτης, ο οποίος τόνισε πως τους οδηγούν σε αντιπαραθέσεις με τους ίδιους τους τους πελάτες.

Την ίδια ώρα τα μέτρα στήριξης είναι μηδαμινά, με αποτέλεσμα να τιμωρούνται τα καταστήματά τους γιατί δεν εμβολιάζεται ο κόσμος, χάνοντας μια μεγάλη μερίδα των πελατών τους.

Και αυτό γιατί στις ηλικίες που έρχονται συχνότερα σε αυτά, το ποσοστό μη εμβολιασμένων είναι σχετικά ψηλότερο από το μέσο όρο, με αποτέλεσμα, όπως τα υπολογίζουν, να βρίσκονται απέναντι σχεδόν στους μισούς τους πελάτες.

«Θα φτάσουμε να παίζουμε κρυφτό με τους αστυνομικούς, αν έχουν πλαστά πιστοποιητικά, αν είναι σωστό, να ζητάμε ταυτότητες» σημείωσε, τονίζοντας πως αν η κυβέρνηση θέλει να πιέσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, θα πρέπει να βρουν και μια άλλη προσέγγιση.

Την ίδια ώρα ανησυχούν και για το ενδεχόμενο, που ο κ. Θυμικιώτης θεωρεί αρκετά πιθανό, των μινι lockdown, με κλείσιμο από τις 12 ή τις 1, και άλλους περιορισμούς.

«Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, τόσο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά, γιατί θα πηγαίνουμε στα μαγαζιά μας όχι για να δουλέψουμε και να περάσει ο κόσμος καλά, αλλά για να κάνουμε τους χωροφύλακες» ανέφερε.

Η ανησυχία του είναι πως θα συσσωρευτούν χρέη και πολλά καταστήματα δεν θα αντέξουν, γιατί πολλοί είτε δεν θα μπουν στη διαδικασία της εξόδου, ή θα γεμίσουν ξανά τα πάρκα και οι πλατείες.

Την ίδια στιγμή τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά, και πλέον «μπαίνουμε σε ένα lockdown χωρίς να είμαστε σε lockdown στα μαγαζιά μας» σημειώνοντας πως μπορεί αυτοί που σχεδιάζουν τα μέτρα να έχουν μια λογική από πίσω, αλλά και οι άνθρωποι της εστίασης και της διασκέδασης θα μπορούσαν να προτείνουν πώς θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει καλύτερα, και να μην έχουμε τα προβλήματα των πρώτων lockdown.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.