Μηνυμα αισιοδοξιας απο τον νεο προεδρο της ΟΕΕΘ Αντωνη Φραντζη

«Aν δεν υπήρχε η πανδημία, η Θράκη ήταν έτοιμη να απογειωθεί»

Στην εκπομπή του Ράδιο Παρατηρητής με το «Ν και με το Β» φιλοξενήθηκε ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ) κ. Αντώνης Φραντζής. Ο κ. Φραντζής κατέθεσε την άποψη του για το επιχειρηματικό τοπίο, έτσι όπως διαμορφώνεται στην περιοχή μας, υπό την παρούσα υγειονομική συνθήκη, αλλά και τα όσα εκτιμά πως θα «φέρει» το μέλλον στην περιοχή μας.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερη στη χρησιμότητα της συγκέντρωσης και αξιολόγησης, στοιχείων σχετικών με το επιχειρηματικό τοπίο της περιοχής, ούτως ώστε στοχευμένα να αντιμετωπίζονται και τα προβλήματα. Άλλωστε η ΟΕΕΘ από τη σύστασή της έχει δώσει σε αυτό το κομμάτι ιδιαίτερο βάρος, γεγονός που έχει συντελέσει στην απόκτηση μιας ευκρινέστερης εικόνας του επιχειρείν του τόπου.

Αντώνης Φραντζής όμως αναλυτικότερα…

ΠτΘ: Αναλαμβάνετε μετά και τις σχετικές εκλογικές διαδικασίες τα ηνία της Ομοσπονδίας σε μια κατά κοινή ομολογία πολύ δύσκολη περίοδο για όλους τους πολίτες, πολύ δε περισσότερο για την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο. Πώς είναι για σας το αίσθημα της ανάληψης μιας θέσης ευθύνης σε μια εκ των δυσκολότερων περιόδων που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια;

Α.Φ.: Νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γι’ αυτό έχουμε σκύψει πάνω σε αυτό και έχουμε αναλάβει την Ομοσπονδία. Είμαστε σε μια φάση που ο κόσμος έχει κουραστεί, είναι απογοητευμένος και πρέπει εμείς να δώσουμε ώθηση, να δώσουμε νέα πνοή σε αυτή την κατάσταση. Την κατάσταση την ξέρετε όλοι, δεν χρειάζεται να την περιγράψω. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει εμείς να αναδείξουμε είναι τα θετικά μας στοιχεία και όχι τα εξωπραγματικά που βιώνει όλη η χώρα και όλος ο πλανήτης. Θεωρώ ότι μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα είμαστε λίγο τυχεροί γιατί βρισκόμαστε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, στην οποία συγκυριακά έχουν μείνει πίσω πάρα πολλά χρόνια κάποια πράγματα. Τώρα η περιοχή είναι σε μια φάση που είναι να φύγει μπροστά. Και έτσι θα βοηθηθούμε όλοι από αυτό.

ΠτΘ: κ. Φραντζή  ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία κρίνετε εσείς ότι θα πρέπει να αναδειχθούν;

Α.Φ.: Αυτό που  λέμε πάρα πολλά χρόνια τώρα, ότι η Θράκη δεν είναι η άκρη της Ελλάδας, η άκρη της Ευρώπης, είναι τελικά η πύλη της Ευρώπης, η πύλη προς νέες αγορές και πολύ κοντά σε αυτές τις νέες αγορές. Είναι ένας ενεργειακός κόμβος, είναι ένας μεταφορικός κόμβος και γενικά έχει πολλές υποδομές. Οι βιομηχανικές περιοχές, τα λιμάνια αυτή τη στιγμή είναι σε μια φάση που είναι έτοιμα να αξιοποιηθούν. Ήδη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζεται πάρα πολύ. Θα γίνει από τα πρώτα λιμάνια που θα έχουν σύζευξη με τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ξεκινούν μεγάλα ενεργειακά έργα, υφιστάμενα και νέα. Όλα αυτά προσθέτουν στην περιοχή επενδύσεις, χρήμα, εργατοώρες, και έτσι προσδοκούμε να αλλάξει το κλίμα. Η Θράκη είναι κέντρο. Ήδη διαφαίνεται από το ενδιαφέρον μεγάλων χωρών για την περιοχή. Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να αναδείξουν περισσότερο τη Θράκη μας.

«Θέλουμε να έχουμε στοιχεία»

ΠτΘ: Ποια είναι τα σημεία εκείνα που η Ομοσπονδία μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες της περιοχής να κάνουν  το επόμενο βήμα;

Α.Φ.: Αυτό που καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια είναι να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων. Κάνουμε συνέχεια μετρήσεις για τις πύλες εισόδου, πόσοι τουρίστες περνούν, πόσοι επαγγελματίες κτλ. Αυτά τα κάνουμε κάθε χρόνο και έχουμε μια βάση δεδομένων για την κινητικότητα των πυλών στα σύνορά μας, και τα βόρεια και τα ανατολικά. Συγχρόνως έχουμε καταφέρει μαζί με τα σωματεία μας και κάνουμε εκθέσεις εμπορίου και βλέπουμε την κινητικότητα της αγοράς κάθε χρόνο. Αυτά είναι τα δεδομένα που τα κρατάμε και τα οποία μας καθοδηγούν. Βάσει αυτών μπορούμε και συζητάμε με διάφορους φορείς και στην περιοχή μας, αλλά και στην Αθήνα, έχοντας στοιχεία. Τις μελέτες που κάνουμε κάθε χρόνο τις αποστέλλουμε σε όλους τους φορείς, έχουμε αποκτήσει ένα εργαλείο ώστε να κατανοούμε τι γίνεται, γιατί γίνεται και μπορούμε να επέμβουμε ενδεχόμενα και «λογικά», για να λύσουμε τα προβλήματα. Όχι με θεωρίες. Πολύ συγκεκριμένα, στοχευμένα, να βρούμε πού είναι το πρόβλημα και να το λύσουμε.

Αυτό το εργαλείο προσδοκούμε να το αναβαθμίσουμε κι άλλο, να προσθέσουμε μέσα σε όλα αυτά πέραν των πυλών εισόδου, πόσα άτομα μπαίνουν τι κάνουν, τι χρησιμοποιούν, τι πελάτες έχουμε, σε κάθε περιοχή πώς κατανέμεται ο πλούτος, οι αγορές τους, κλπ, να προσθέσουμε και τις επενδύσεις. Θέλουμε να δούμε και τι χρήμα εισρέει στην περιοχή, από δημόσιες επενδύσεις, από ιδιωτικές επενδύσεις, να μπορέσουμε να έχουμε κι εκεί έναν μπούσουλα και να τον συγκρίνουμε και με άλλες περιοχές της χώρας και με άλλες περιοχές της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να έχουμε εργαλεία ούτως ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε καλύτερα και να αποδεικνύουμε αυτά που λέμε και να μην μιλάμε χωρίς στοιχεία. Θέλουμε να έχουμε στοιχεία. Τα δικά μας στοιχεία πλέον τα χρησιμοποιούν κι άλλοι φορείς. Μέχρι και η ΕΛΣΤΑΤ έχει πάρει στοιχεία από εμάς.

«Ορθώς οι κλάδοι του τουρισμού λένε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρυσι»

ΠτΘ: Οι υφιστάμενες συνθήκες από αυτά τα στοιχεία τα οποία έχετε συγκεντρώσει, αν θα μπορούσε να περιγραφεί με λίγα λόγια, ποια είναι μέχρι σήμερα;

Α.Φ.: Αυτή τη στιγμή επίσημα στοιχεία δεν έχουμε. Τα συλλέγουμε προς το τέλος του έτους. Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω εμπειρικά μονάχα. Η Τουρκία είναι κλειστή εδώ και ένα χρόνο και η Αλεξανδρούπολη είχε μεγάλο τουριστικό προϊόν που απευθυνόταν στους Τούρκους. Εδώ εμείς έχουμε τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, οι οποίοι Ρουμάνοι όμως διασχίσουν απλώς τη Θράκη και φεύγουν, ενώ οι Βούλγαροι στο παρελθόν κατά μεγάλο ποσοστό έμεναν σε μας. Αυτή τη στιγμή οι Βούλγαροι δεν έχουν μεγάλη κινητικότητα,  άρα ορθώς οι κλάδοι του τουρισμού λένε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρυσι, αλλά δεν ξέρω ακριβώς πόσο γιατί δεν το έχουμε μετρήσει ακόμα. Δεν έχουμε στοιχεία.

«Έχοντας τις υποδομές, προσδοκούμε ότι θα γίνουν εύκολα επενδύσεις»

ΠτΘ: Η περιοχή είναι έτοιμη;

Α.Φ.: Ο μαρασμός την τελευταία δεκαπενταετία της βιομηχανικής περιοχής της Ροδόπης είναι εμφανέστατος. Το καλό του όλου πράγματος είναι ότι υπάρχει μια πολύ καλή δομή. Υπάρχει μια βιομηχανική ζώνη, υπάρχουν υποδομές, υπάρχουν δίκτυα ρεύματος, δίκτυα συγκοινωνιών, δίκτυα ύδρευσης. Άρα υπάρχει το έδαφος για επενδύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν μικρές ιδιωτικές επενδύσεις. Σε αυτό που διαβλέπουμε όμως είναι οι μεγάλες επενδύσεις, και έτσι, έχοντας αυτές τις υποδομές, προσδοκούμε ότι θα γίνουν εύκολα οι επενδύσεις. Δηλαδή υπάρχει το έδαφος για να γίνουν. Και επιπλέον υπάρχει και ανθρώπινος πλούτος. Η Θράκη έχει κόσμο και μάλιστα εργασιακό δυναμικό πολύ εξειδικευμένο. Από δω πέρασε ο ΤΑΡ, χρησιμοποίησε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του από την περιοχή μας, την αναβάθμισε πολύ γιατί προσέφερε όχι μόνο εργασία, αλλά έδειξε έναν τρόπο λειτουργίας με διεθνή στάνταρ που δεν τα γνώριζαν.

«Η Θράκη έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει προς τα πάνω»

ΠτΘ: Τώρα έρχεται το φυσικό αέριο, ενδεχομένως να αποτελέσει μια συνέχεια.

Α.Φ.: Μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ίδια άτομα, εξειδικευμένα άτομα. Έχουμε αποκτήσει ένα έμπειρο προσωπικό. Έχουμε πολλά καλά στοιχεία. Σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν κάποια άτομα εκτός της περιοχής, αλλά ένα μεγάλο μέρος θα χρησιμοποιήσουν κι από την περιοχή μας.

ΠτΘ: Το δικό σας μήνυμα προς όσους μας ακούν.

Α.Φ.: Να κάνουν υπομονή, να σφίξουν τα δόντια, ήδη τα σφίγγουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά νομίζω ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία η Θράκη ήταν έτοιμη να απογειωθεί. Μακάρι τον επόμενο χειμώνα η πανδημία να μην μας ανακόψει αυτή την πορεία, γιατί είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η πανδημία ανέκοψε αυτή την πορεία. Αν τελειώσουμε με την πανδημία ή τουλάχιστον να μην έχουμε τον περσινό χειμώνα και τα πράγματα γίνουν λίγο καλύτερα, νομίζω ότι η Θράκη έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει προς τα πάνω.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.