Ενα διαφορετικο Ραμαζαν Μπαιραμ

Οι συμπολίτες μας Νερμίν Φαϊκ, Τζαβίτ Μεχμέτ, Αχμέτ Κιρ Χουσεΐν και Εμινέ Κιρ Χουσεϊν μιλούν στον «ΠτΘ» για τις αλλαγές που επέφερε ο κορωνοϊός στις παραδόσεις της μεγάλης θρησκευτικής εορτής

Διαφορετικά, γιορτάζουν φέτος οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ραμαζάν Μπαϊράμ, που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού. Διαφορετικά, δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού, που βέβαια επηρέασε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς όλων μας, στην περίπτωση των παραδόσεων του Μπαϊραμιού κυρίως ως  προς την ευκαιρία συνάντησης με μέλη της οικογένειας και αγαπημένους φίλους.

Τέσσερις συμπολίτες μας, οι Νερμίν Φαϊκ, Τζαβίτ Μεχμέτ, Αχμέτ Κιρ Χουσεΐν και Εμινέ Κιρ Χουσεϊν μιλούν σήμερα, πρώτη ημέρα των τριήμερων εορτασμών του ΡαμαζάνΜπαϊράμ, στον «ΠτΘ» για τις αλλαγές που επέφερε ο κορωνοϊός στις παραδόσεις της μεγάλης θρησκευτικής αυτής εορτής των μουσουλμάνων, αλλά και για τις παραδόσεις που παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς θα τηρήσουν και φέτος, με τρόπο όμως διαφορετικό.

Νερμίν Φαϊκ

«Το  ότι δεν θα βρεθούμε με γνωστούς και φίλους για να γιορτάσουμε είναι λίγο στενάχωρο αφού η επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης επαφή»

Όπως εξήγησε η κ.Νερμίν Φαϊκ το Ραμαζάν Μπαϊράμ γιορτάζεται στο τέλος του μήνα του Ραμαζανιού και σηματοδοτεί το τέλος του Ιερού μήνα της νηστείας. Η συγκεκριμένη γιορτή είναι «συνδεδεμένη» με τα φημισμένα σιριοπιαστά των νοικοκυριών, όπου κυριαρχούν ο μπακλαβάς και το σαραγλί.

Το πρωί της πρώτης ημέρας του Μπαϊράμ οι άντρες της οικογένειας πηγαίνουν στα Τζαμιά για την προσευχή του «Μπαϊράμ Ναμάζ» που σηματοδοτεί και την έναρξη των εορτασμών. Η επιστροφή στο σπίτι «επιβάλλει» την τήρηση παραδόσεων όπως το χειροφίλημα των χεριών των ηλικιωμένων της οικογένειας, για να στρωθεί αμέσως μετά το γιορτινό τραπέζι του πρωινού. Οι επισκέψεις στα σπίτια των μελών της οικογένειας συνήθως ακολουθούν για την ανταλλαγή των ευχών, όπως και στα νεκροταφεία, παραδόσεις οι οποίες φέτος ωστόσο θα λείψουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε η κ. Φαΐκ η βασική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφορά στην απουσία συγγενών που «παραδοσιακά» έρχονται από τους τόπους κατοικίας τους ούτως ώστε να περάσουν όλοι μαζί τις εορτές. «Η αδερφή μου με την οικογένειά της έρχονται κάθε χρόνο από την Κωνσταντινούπολη, όπως και άλλοι στενοί συγγενείς που ζουν σε άλλες χώρες, φέτος ωστόσο λόγω του κορωνοϊού δεν θα έρθουν, γεγονός που σίγουρα μας στεναχωρεί». «Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να βρεθούμε με γνωστούς και φίλους και να γιορτάσουμε είναι λίγο στενάχωρο και σίγουρα η επικοινωνίας μας μέσω βιντεοκλήσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης επαφή. Η ανυπομονησία μας δεν καλύπτεται γιατί θέλουμε να είμαστε μαζί και να γιορτάζουμε και εύχομαι σύντομα αυτό να γίνει πραγματικότητα» δήλωσε.

«Μπακλαβάς με 40 χειροποίητα και αργοψημένα φύλλα, ντολμαδάκια, πίτες και παγωτό»

Ερωτηθείσα σε σχέση με τις προετοιμασίες αυτές εμπεριέχουν τον σχολιαστικό καθαρισμό του σπιτιού, που συνήθως αναλαμβάνει η νοικοκυρά, ενώ μεγάλη προσοχή δίνεται και στις προετοιμασίες για το γλυκό. Ο μπακλαβάς της κ. Φαΐκ είναι διάσημος όπως τόνισε η ίδια, τονίζοντας πως το μυστικό κρύβεται στην προετοιμασία του φύλλου – χρησιμοποιεί περισσότερα από 40 φύλλα που «μαγειρεύονται» σε χαμηλή φωτιά για ώρες- ώστε αυτό να παραμείνει τραγανό.  Φέτος μπορεί το σπιτικό της να μην δεχτεί επισκέπτες ωστόσο η ίδια όπως τόνισε θα τηρήσει τις παραδόσεις, φτιάχνοντας ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και πίτες, ενώ το παγωτό θα συνοδέψει τον παραδοσιακό μπακλαβά.

Η ίδια ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά προτάσσοντας την ευχή του τέλους του κορωνοϊού ούτως ώστε όπως τόνισε «να βρεθούμε ξανά από κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους».

Εμινέ Κιρ

«Θα γιορτάσουμε στο σπίτι μας οικογενειακά, με την ευχή να είναι οι τελευταίες γιορτές που περνάμε χώρια από τους αγαπημένους μας»

Με την ίδια ευχή μίλησε για το διαφορετικό φέτος Ραμαζάν Μπαϊράμ και η κ. Εμινέ Κιρ Χουσεϊν, επισημαίνοντας πως «λόγω του κορωνοϊού επηρεάστηκε όλη η κοινωνική μας ζωή». «Δεν μπορούμε πλέον να απολαύσουμε τις γιορτές μας, αναγκαζόμενοι να ευχηθούμε στους δικούς μας ανθρώπους μέσω τηλεφώνου, αναζητώντας τους στην άλλη άκρη μιας τηλεφωνικής γραμμής» τόνισε.

«Από παιδιά ειδικά στο Μπαϊράμ, έχουμε μεγαλώσει με τις εικόνες των μεγάλων γιορτινών τραπεζιών, των επισκέψεών μας στους πρεσβύτερους της οικογένειας αλλά και τις βόλτες, και φυσικά μας θλίβει το ότι θα κληθούμε να περάσουμε άλλο ένα Μπαϊράμ μακριά από τους αγαπημένους και κυρίως τους γονείς μας» δήλωσε, τονίζοντας πως «και έτσι ωστόσο θα γιορτάσουμε το Μπαϊράμ, στο σπίτι, ο καθένας με την οικογένειά του, προσευχόμενοι  να είναι και οι τελευταίες γιορτές που θα περάσουμε χώρια».

Τζαβίτ Μεχμέτ

«Φέτος θα γιορτάσω το Μπαϊράμ χωρίς τους δικούς μου γιατί η πλειοψηφία των δρομολογίων των λεωφορείων έχει ανασταλεί και είναι υποχρεωτική καραντίνα»

Ο Τζαβίτ Μεχμέτ σπουδάζει οδοντιατρική στην Κωνσταντινούπολη. Το φετινό Μπαϊράμ θα τον βρει μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του, καθώς οι περιορισμοί του κορωνοϊού τον αναγκάζουν να μείνει στην χώρα των σπουδών του.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» «πριν τον κορωνοϊό κάθε χρόνο, επέστρεφα στο σπίτι μου για να γιορτάσω το Μπαϊράμ με τους αγαπημένους μου». «Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αρχής γενομένης από τα δρομολόγια των λεωφορείων, η πλειοψηφία των οποίων σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια Κωνσταντινούπολης – Κομοτηνής έχουν ανασταλεί και δευτερευόντως της υποχρεωτικής καραντίνας που υποχρεούνται όσοι εισέρχονται από το εξωτερικό να τηρήσουν» εξήγησε ο ίδιος. Λόγοι που σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η σχολή του στα πρακτικά μαθήματα θα τον κρατήσουν φέτος μακριά από την οικογένειά του.

«Φέτος θα γιορτάσω το Μπαϊράμ μακριά από τους δικούς μου» δήλωσε εξηγώντας ωστόσο πως γενικότερα λόγω του κορωνοϊού οι κοινωνικές συναναστροφές έχουν μειωθεί, δίνοντας «ραντεβού» με την οικογένειά του το φετινό Καλοκαίρι.

Αχμέτ Κιρ Χουσεΐν

«Οι πόρτες θα παραμείνουν ανοιχτές αλλά χωρίς επισκέπτες, γιατί τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχουν αντικαταστήσει οι αποστάσεις και ο “φόβος”»

Ο γηραιότερος εκ των συμπολιτών που μας μίλησαν ο κ. Αχμέτ Κιρ Χουσεΐν υπογράμμισε επίσης πως η μεγαλύτερη διαφορά αφορά στην απουσία μελών της οικογένειας αλλά και ευρύτερα των επισκεπτών που συνήθως αυτές τις ημέρες κάθε σπιτικό έχει.

«Από πέρυσι οι γιορτές μας είναι υπόθεση της κάθε οικογένειας, δίχως επισκέπτες και συγγενείς. Οι πόρτες μας μένουν ανοιχτές, αλλά δίχως επισκέπτες» τόνισε επισημαίνοντας πως «τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχουν αντικαταστήσει οι αποστάσεις και ο “φόβος” γεγονός που σαφώς μας θλίβει». «Οι πόρτες μας ωστόσο θα παραμείνουν ανοιχτές με την ευχή την επόμενη χρονιά τα πράγματα να είναι διαφορετικά» κατάληξε ο ίδιος στέλνοντας τις δικές του ευχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.