Αλλαζει μορφη απο την επομενη χρονια η εκδηλωση για τις παραδοσιακες ποικιλιες απο τους Σποριτες Ροδοπης

Θα μοιράζονται σπόροι, ώστε οι καλλιεργητές να μάθουν να τους διασώζουν και να καλλιεργούν τα δικά τους φυτά τις επόμενες χρονιές

Αλλάζει μορφή από την επόμενη χρονιά η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες που πραγματοποιούν οι Σπορίτες Ροδόπης, που θέλουν να κατευθύνουν την διανομή περισσότερο σε σπόρους, και όχι σε φυτά όπως τώρα.

Η εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες έλαβε χώρα το Σάββατο 27 Απριλίου σε συνεργασία με 28 σχολεία και δύο συλλόγους, όπου και μοιράστηκαν τα φυτά που έσπειραν και φρόντισαν οι μαθητές, με πολλή χαρά και καμάρι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι Σπορίτες Ξάνθης για να βοηθήσουν, ενώ η διανομή έγινε υπό την μουσική υπόκρουση που προσέφερε η σχολή Νότα του Χρήστου Χατζόπουλου, ενώ συνολικά 600 και πλέον καλλιεργητές περίμεναν την σειρά τους για να πάρουν τα φυτά που τους αναλογούσαν.

Αλλάζει μορφή η εκδήλωση

Όπως τόνισε από πλευράς των Σποριτών ο κ. Νίκος Δομπάζης, η εκδήλωση έχει κλείσει τον κύκλο της με την μορφή αυτή του μοιράσματος σπορόφυτων, και προβληματίστηκαν αν πρέπει να μην τους δίνουν έτοιμα τα φυτά, αλλά να τους μάθουν και να ξεκινούν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι την καλλιέργειά τους.

Έτσι σκέφτονται του χρόνου να μην τους δώσουν φυτά, αλλά σπόρους, και να τους μάθουν να κάνουν τα φυτά μόνοι τους, για αυτό και η εκδήλωση θα γίνει νωρίτερα, με σκοπό οι καλλιεργητές να κρατήσουν τους δικούς τους σπόρους και να τους φέρουν να τους μοιράσουν στην επόμενη εκδήλωση, κάνοντας την μεγαλύτερη και πλουσιότερη.

Βέβαια όπως τόνισε, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα σχολεία με σπόρους για να κάνει το καθένα τη δική του εκδήλωση, αλλά και να αποκτήσουν βιώματα οι μαθητές τους, ώστε να μείνει μαζί τους όλη τους τη ζωή, και να καλλιεργήσουν την τροφή τους όποτε το επιθυμήσουν.

Άλλωστε οι τοπικές ποικιλίες μας δίνουν ελευθερία στο τι τρώμε, ενώ έχουν γεύσεις και μυρωδιές που απολάμβαναν οι παλιότεροι, και θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για την υγεία μας.

Η προσπάθειά τους έχει ως αποτέλεσμα να διασωθούν πολλές παραδοσιακές αλλά και ντόπιες ποικιλίες, όπως ντομάτα από την Αρίσβη, ντομάτα Αντιοχείας, ντομάτα Μαρωνείας, ντομάτα Κύμης, καθώς και πιπεριά γεμιστή από την Κύμη, πεπόνι από το Δουκάτο, καρπούζι από τη Φιλλύρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.