Σε τραγικη κατασταση οι αγροτες στην Τουρκια

Λόγω του καθολικού lockdown στη γείτονα χώρα

Οι αγρότες, που συνθλίβονται από την αύξηση του κόστους, δεν μπορούσαν να βρουν ένα μέρος για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο καθολικό lockdown της Τουρκίας.

Οι αγρότες που δεν μπορούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους είτε τα άφησαν στο θερμοκήπιο χωρίς να συλλέξουν την καλλιέργεια είτε έριξαν τα προϊόντα τους στα σκουπίδια.

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι συγκομιδές άρχισαν σε πολλά μέρη της Τουρκίας, όμως, οι αγρότες – παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω του γεγονότος ότι οι λαϊκές είναι κλειστές κατά τη διάρκεια του καθολικού lockdown.

Οι παραγωγοί δήλωσαν ότι έχουν σταματήσει οι αγορές από τις αποθήκες λαχανικών και φρούτων και τα σουπερμάρκετ. Σε αυτή τη κατάσταση ξεκίνησαν να πετούν τα προϊόντα που δεν μπορούν να πουλήσουν. Οι αγρότες δεν μπορούν καν να πουλήσουν τις νέες συγκομιδές τους κάτω από το κόστος.

Σε πολλές περιοχές της Αττάλειας, οι αποθήκες φρούτων – λαχανικών σταμάτησαν την αγορά προϊόντων. Οι αγρότες συμφώνησαν να πουλήσουν προϊόντα αντί για 8-10 λίρες για 2 λίρες, αλλά την ώρα που δεν υπήρχε ζήτηση, άρχισαν να τα ρίχνουν στα σκουπίδια.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Τοζαγατζί της Αττάλειας Βελή Ουτζά, δήλωσε ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ανέφερε ότι έπρεπε να πετάξει τα αγγούρια που συγκέντρωσε, προσθέτοντας «συλλέγω 30 τόνους αγγουριών την ημέρα. Δεν μπορούσα να βρω αγοραστή για 30 λεπτά στα αγγούρια, τα οποία την περασμένη εβδομάδα πούλησα για 3 λίρες το κιλό. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα με ζημία. Πληρώνουμε για την ανευθυνότητα των αρχηγών. Να έχουμε καθολικό lockdown όμως την στιγμή που «εκτοξεύτηκαν» οι τιμές στα προϊόντα έκλεισαν οι λαϊκές και τα προϊόντα μας έμειναν. Παράγω σε 80 στρέμματα. Τι θα κάνω με αυτά τα προϊόντα;».

Ο Ουτζά, ο οποίος δήλωσε ότι πολλοί παραγωγοί στη γειτονιά του βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να υποστηριχθούν για να καλύψουν τις απώλειές τους.

Η Γκιουλσάχ Γιλμάζ, η οποία παράγει λαχανικά στην περιοχή Κιρτζαμί δήλωσε ότι περιμένουν νέα σχετικά με τις πωλήσεις. Εξηγώντας ότι συνεργάζονται με τον έμπορο επεσήμανε ότι «δυστυχώς δεν μπορούν να δουλέψουν τώρα επειδή όλα μένουν στην αποθήκη. Η καλλιέργεια πηγαίνει εκεί και επιστρέφει όταν δεν υπάρχει ζήτηση. Η καλλιέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος ζωής μας, ο πατέρας μου είναι καταστηματάρχης. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι παραγωγοί δεν έχουν ιδέα τι να φυτέψουν. Εάν δεν λάβουμε μια παραγγελία σε μια εβδομάδα, το προϊόν θα χαλάσει και θα το πετάξουμε».

«Να μειωθεί ο κόστος για να πουλήσω φθηνά»

Η 35χρονη Αϊσέ Τσιράκ η οποία ασχολείται με την παραγωγή για 16 χρόνια, δήλωσε ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στο στάδιο να πετά τα προϊόντα. «Δεν πέταξα τις ντομάτες, αλλά το προϊόν που έκανε 4-5 λίρες, τώρα δεν κάνει ούτε 2 λίρες. Έχω κόστος τουλάχιστον 10 χιλιάδων λιρών ανά στρέμμα, πρέπει να κερδίσω τουλάχιστον 20 χιλιάδες λίρες για να σώσω την παραγωγή. Δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής έτσι. Να μειωθεί το κόστος για να πουλήσω φθηνά».

Η Τσιράκ ανέφερε ότι το κόστος υπερδιπλασιάστηκε σε ένα χρόνο. «Έχουμε προβλήματα από πέρυσι. Οι άνθρωποι πληρώνουν χρέη πουλώντας τα τρακτέρ, τα αυτοκίνητά τους. Με τιμή πώλησης 2 λίρες δεν είναι δυνατόν να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Πάντα λέμε ότι το καύσιμο που χρησιμοποιείται από τον αγρότη πρέπει να έχει μειωμένη τιμή. Εξακολουθώ να χρωστάω πολλά. Σκόπευα να πληρώσω αυτά τα χρέη όταν τελειώσει η σεζόν. Πουλάμε 100-150 τόνους ντομάτας ετησίως, αλλά φέτος μπορέσαμε να πουλήσουμε μόνο 50 τόνους. Η λαϊκή είναι κλειστή, τα σουπερμάρκετ δεν επαρκούν για να αγοράσουν τα προϊόντα μας. Το κράτος δεν είναι στην πλευρά του αγρότη».

Το χρέος έχει έρθει ως το λαιμό

Από την πλευρά του ο Μουσά Πανούς τόνισε ότι «είμαστε στο έλεος μερικών εμπόρων. Οι ιθύνοντες του κράτους δεν σκέφτονται για εμάς. Κουραστήκαμε! Να αυτοκτονήσουμε ή να κλέψουμε; Το χρέος έχει έρθει ως το λαιμό. Φτάνει πια!»

Πηγή: birgun.net

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.