600 εκπαιδευτικοι της ΑΜΘ μαθαινουν για τα προγραμματα ERASMUS+

Έντονο το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα προγράμματα που ανοίγουν ορίζοντες στα σχολεία και τους μαθητές τους

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ για τη συμμετοχή στα προγράμματα ERASMUS+, όπως φαίνεται και από την συμμετοχή συνολικά 600 στις δύο ενημερωτικές ημερίδες που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η πρώτη ημερίδα έλαβε χώρα την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, για 300 εκπαιδευτικούς από τον Έβρο και τη Ροδόπη, ενώ η δεύτερη στο 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης για 300 εκπαιδευτικούς από την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα.

Σημαντική η παρουσία του ΙΚΥ στην ΑΜΘ

Την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας των στελεχών του ΙΚΥ στην Περιφέρειά μας μετά από πολλά χρόνια, για να τους εμψυχώσουν, ενδυναμώσουν και εμπνεύσουν για το ERASMUS+ τόνισε η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Μαίρη Κοσμίδου.

«Άλλωστε το ERASMUS αρχίζει από Ε, που σημαίνει πάρα πολλά, Εκπαίδευση, Ενημέρωση, αλλά και Εμψύχωση και Ενδυνάμωση» τόνισε, για αυτό και με τις δύο αυτές ημερίδες θέλησαν να δώσουν την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερου εκπαιδευτικούς των σχολείων τους να ενημερωθούν για τα προγράμματα, και τις διαδικασίες συμμετοχής ώστε όταν μπουν σε ένα πρόγραμμα και το ολοκληρώσουν, να τους έχει μείνει μια φοβερή ανάμνηση κινητικότητας, συντροφικότητας και Ευρωπαϊκής διασύνδεσης.

Παράλληλα επιμορφώνουν και αναβαθμίζουν τις γνώσεις των στελεχών τους, μέσα σε μια συνεχή και διαρκή εξέλιξη του κόσμου.

Έμφαση στη συμμετοχή των σχολείων στα προγράμματα

Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο κ. Λεωνίδας Παπαστεργίου, Διευθυντής Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών του ΙΚΥ, που έχει τη διαχείριση του ERASMUS+.

Όπως τόνισε, το ΙΚΥ, ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, από το 1951 έως και σήμερα, χορηγεί υποτροφίες και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, και από το 1987 συντονίζει και υλοποιεί με επιτυχία το ERASMUS+.

Ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος, είναι υπεύθυνοι για όλο τον κύκλο ζωής του, από την πρόσκληση, την ενημέρωση, τις αιτήσεις, την κατάταξη και τη χρηματοδότηση.

Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς τους είναι η ενημέρωση, η διάχυση της πληροφορίας, και αυτό κάνουν σε όλη τη χώρα, σε διάφορα επίπεδα, ανάλογα με την βαθμίδα της εκπαίδευσης, ενώ το άλλα μεγάλο κομμάτι είναι οι έλεγχοι για τα προγράμματα.

Το ERASMUS είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα Ευρωπαϊκά προγράμματα, και καταφέρνει κάθε χρόνο να αυξάνει την χρηματοδότησή του, και είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Όμως ενώ επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν την απορροφητικότητα, αυτή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά θέλουν να «ανοίξουν» τα προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια, την επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και την εκπαίδευση ενηλίκων, που είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Όμως ραχοκοκαλιά είναι η σχολική εκπαίδευση, σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση γνωρίζουν πως όποια παρέμβαση γίνεται, είναι πιο αποδοτική στις μικρότερες ηλικίες.

Όταν έρχεται η ώρα για κάτι καινούριο όμως, όπως η διεθνής διάσταση του ERASMUS, ξεκινούν από τα Πανεπιστήμια, που έχουν τις δομές για να διαχειριστούν μεγάλα ποσά, που δεν μπορούν οι σχολικές μονάδες ατομικά.

Πολλοί οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να μάθουν για το πρόγραμμα

Στη διοργάνωση των δύο ημερίδων από την πλευρά της Περιφερειακής Διεύθυνσης ήταν οι Προωθήτριες Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Βασιλική Τσιωνά και κ. Ευαγγελία Βαβούρα, με τη δεύτερη να τονίζει πως είναι μεγάλη τους τιμή να φιλοξενούν το ΙΚΥ για την ενημέρωση αυτή.

Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τα προγράμματα αυτά, όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή, είναι πολύ μεγάλο, και θέλουν να βοηθήσουν τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα να έχουν την ενημέρωση για να συμμετάσχουν και αυτά.

Η Ευρωπαϊκή εμπειρία που προσφέρουν αυτά τα προγράμματα, με όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίζουν κάτι διαφορετικό, δουλεύοντας και επιμορφωνόμενοι στο εξωτερικό είναι σημαντική ευκαιρία.

Άλλωστε το πρόγραμμα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα της ΕΕ, για αυτό και είναι σημαντικό ότι δίνουν την ευκαιρία σε 600 εκπαιδευτικούς της περιοχής μας να επιμορφωθούν απευθείας από τα στελέχη του ΙΚΥ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.