Εκδρομη στη Φιλιππουπολη απο Φοιτητες του ΔΠΘ

Με πρωτοβουλία των φοιτητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας, και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου φοιτητές από διάφορα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποίησαν εκδρομή στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, στην οποία συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Ελένη Μπολιάκη και η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Μάρκου.
 
Η πρώτη τους επίσκεψη έγινε στην Ελληνική βιβλιοθήκη της Φιλολογικής Σχολής “Paisii Hilendarski” του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης (Plovdiv University), όπου σε εγκάρδιο και ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους καθηγητές και τους φοιτητές των τμημάτων Βαλκανικών Σπουδών και Νεοελληνικής και Βουλγαρικής Γλώσσας. Την ομάδα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο υποδέχθηκαν η διευθύντρια της Έδρας Γενικής Γλωσσολογίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Stanka Kozarova, η Επίκουρη Καθηγήτρια Velichka Grosdeva, και ο Επίκουρος Καθηγητής Stanimir Petrov, καθώς και φοιτητές των δυο Τμημάτων, των οποίων τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν τη διδασκαλία της Νέας αλλά και της Αρχαίας Ελληνικής. Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας με τη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες Βούλγαροι φοιτητές οι οποίοι φοίτησαν στο Δ.Π.Θ. με Erasmus, αλλά και Έλληνες φοιτητές του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού που αυτή τη στιγμή βρίσκονται για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης στα πλαίσια της ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
 
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης χαιρέτισαν τους επισκέπτες, τους ευχαρίστησαν για τα βιβλία που προσέφεραν στη βιβλιοθήκη τους και τους προσέφεραν από τη μεριά τους αναμνηστικά δώρα. Προς τιμήν των επισκεπτών, απήγγειλαν ποιήματα του Κώστα Βάρναλη στα ελληνικά και στα βουλγάρικα.
 
Έπειτα η ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ξεναγήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης, όπως στις αίθουσες και στις βιβλιοθήκες της τουρκικής και της ρωσικής φιλολογίας, όπου τους εντυπωσίασε η οργάνωση, η τάξη και η καθαριότητα.
 
Το βράδυ οι μισοί φοιτητές παρακολούθησαν τα Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας με τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι στον πολυχώρο Kolodruma, κι έπειτα γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα. Οι άλλοι μισοί, συνοδευόμενοι από τους βούλγαρους φοιτητές της ελληνικής κατεύθυνσης της Φιλολογικής Σχολής, γευμάτισαν στο κέντρο της πόλης και επισκέφθηκαν κέντρα διασκέδασης.
 
Την επόμενη μέρα οι φοιτητές επισκέφθηκαν το νεοκλασικό κτίριο της Πρυτανείας στο κέντρο της πόλης, όπου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι, παρόλο που ήταν Σάββατο, στα δυο αμφιθέατρα και σε άλλες μικρότερες αίθουσες γίνονταν μαθήματα. Έπειτα περπάτησαν στο κέντρο της πόλης και στον εμπορικό πεζόδρομο, που ήταν στολισμένα και σε γιορτινό χριστουγεννιάτικο κλίμα, με μεγάλο παγοδρόμιο και με γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά με χειροποίητα δώρα και ζεστό κρασί. Περπάτησαν και στα καλντερίμια της Παλιάς πόλης της Φιλιππούπολης με τα εντυπωσιακά αρχοντικά σπίτια που ανήκαν στο παρελθόν σε πλούσιους Έλληνες.
 
Αφού επισκέφθηκαν την παλαιότερη εκκλησία της πόλης, του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, κτισμένη το 337 μ.Χ., με τις θαυμαστές τοιχογραφίες, περιηγήθηκαν στο Εθνογραφικό Μουσείο της Φιλιππούπολης, το οποίο στεγάζεται στο τεσσάρων ορόφων Αρχοντικό του πλούσιου έλληνα εμπόρου Αργυρίου Κουγιουμτζόγλου, κτισμένο το 1847. Εκεί βρισκόταν η ενενήντα τεσσάρων ετών Master Stoyna Krastanova, την οποία τιμούσαν με την έκθεση «Τεχνικές Υφαντουργίας Αναγεννημένες», με μια συλλογή υφαντών που ξαναζωντανεύουν παλιές τεχνικές από Κοπτικά, Βυζαντινά και Βουλγαρικά διακοσμητικά αντικείμενα. Η Stoyna Krastanova θεωρείται «ζωντανό μουσείο» κι έχει μεταδώσει τη γνώση της πάνω σε παραδοσιακές τεχνικές ύφανσης σε περισσότερους από 50 μαθητές.
 
Οι φοιτητές έπειτα ανέβηκαν στο Λόφο Νέμπετ όπου βρίσκονται ίχνη της αρχαιότερης θρακικής πόλης της Φιλιππούπολης (Ευμολπία). Η πανοραμική θέα της ακρόπολης, με την πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά της Ροδόπης και της χιονισμένης οροσειράς του Αίμου, ενθουσίασε την ομάδα του Δημοκρίτειου.
 
Η επόμενη επίσκεψη ήταν στο Αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, ένα από τα πιο καλά διατηρημένα αρχαία θέατρα, κατασκευασμένο με πρότυπο το θέατρο των Δελφών από τον αυτοκράτορα Αδριανό τον 2ο αιώνα μ.Χ., χωρητικότητας 7.000 θεατών.
 
Τελευταία ήταν η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο, όπου εκτίθενται αντικείμενα προϊστορικής, θρακικής, αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής, και μεσαιωνικής εποχής. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η συλλογή των νομισμάτων της ελληνιστικής και βυζαντινής εποχής, το σετ θρακικών χρυσών κυπέλων κρασιού (rhyton), τα ανάγλυφα με τον θράκα ιππέα, και τα ψηφιδωτά.
 
Την επομένη το πρωί έγινε επίσκεψη στο Ορθόδοξο μοναστήρι Bachkovo στη Ροδόπη, το οποίο ιδρύθηκε το 1083, με την εκκλησία της Παναγίας και την εκκλησία των Αρχαγγέλων. Οι φοιτητές είχαν έπειτα ελεύθερο χρόνο να προμηθευτούν σουβενίρ από την υπαίθρια αγορά με παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και να απολαύσουν νοστιμότατους μεζέδες στα παραδοσιακά εστιατόρια.
 
Επόμενος σταθμός ήταν το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης Ασένοβγκραντ (Στενήμαχος), σε μια βραχώδη κορυφογραμμή, στην όχθη του Ποταμού Ασένιτσα, μια περιοχή που κατοικείτο από την εποχή των αρχαίων Θρακών. Το κάστρο ανακαινίσθηκε τον 13ο αιώνα επί της βασιλείας του Βούλγαρου Τσάρου Ιβάν Ασέν Β΄ για να λειτουργεί ως οχύρωση των συνόρων έναντι των Λατινικών επιδρομών. Οι φοιτητές ανέβηκαν στην Εκκλησία της Θεομήτορος (12ου-13ου αιώνα) απ’ όπου απόλαυσαν μια μοναδική θέα.
 
Στο δρόμο της επιστροφής τελευταίος σταθμός ήταν στο Σουφλί για καφέ και παραδοσιακό σουφλιώτικο λουκάνικο!
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.