«Δεν θα χαριστω σε κανεναν που παρανομει»

Σημαντικά είναι τα βήματα που έχουν γίνει στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής το τελευταίο διάστημα που αφορούν στην μείωση της σπατάλης, σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλή Χατζηνέστωρος, που μίλησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή και στην εκπομπή του Δάμωνα Δαμιανού «Αιχμή του Δόρατος». Ο κ. Χατζηνέστωρος υποστήριξε ότι στο διάστημα των οκτώ περίπου μηνών που βρίσκεται στο τιμόνι του νοσοκομείου με κάποιες απλές αλλά ουσιαστικές κινήσεις κατόρθωσε με τη βοήθεια και τη στήριξη βέβαια όλου του προσωπικού να μπει μια τάξη στα μεγάλα ελλείμματα τα οποία ανέλαβε, ενώ μίλησε και για τα δεδομένα του «Καλλικράτη της υγείας»…

Το Μάρτη ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας

ΠτΘ: Σε μια περίοδο που ο χώρος της υγείας τον οποίο υπηρετείτε βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση το νοσοκομείο της Κομοτηνής να είναι ένα από εκείνα που θα υπαχθούν στον λεγόμενο «Καλλικράτη της υγείας» που θα ταυτισθεί με συγχωνεύσεις που θα γίνουν προσεχώς…
Η.Χ.:
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πω ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και είναι φυσικό να προκαλεί το δημόσιο ενδιαφέρον. Όσον αφορά το θέμα του «Καλλικράτη» να πω ότι τα νοσοκομεία θα μπουν στον «Καλλικράτη» και κάποια στιγμή θα ελέγχονται από τους περιφερειάρχες. Δεν ξέρω πόσο σύντομα θα γίνει αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποια στιγμή θα γίνει. Όσον αφορά στο ερώτημα που μου θέσατε αν θα κλείσει το νοσοκομείο της Κομοτηνής ή αν θα συγχωνευθεί θα πρέπει κατ’ αρχήν να πούμε, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει παρθεί καμία απολύτως απόφαση. Ο υπουργός περιμένει την εισήγηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που θα προτείνει το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας και αυτό θα γίνει το Μάρτη και ως εκ τούτου δεν έχει παρθεί καμία απόφαση είτε για συγχωνεύσεις είτε για μετατροπές.

ΠτΘ: Σας το ρωτώ αυτό γιατί η περιοχή μας, χωρίς να αφορά άμεσα εσάς, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω των συγχωνεύσεων των στρατιωτικών νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης…
Η.Χ.:
Αυτό είναι άλλο θέμα. Το δεύτερο που θα πρέπει να πούμε είναι ότι καμία μονάδα υγείας δεν θα παροπλισθεί πουθενά στη χώρα. Δεν θα μείνει δηλαδή κουφάρι οποιοδήποτε νοσοκομείο οποιασδήποτε περιοχής, αλλά θα μετατραπεί σε κάποια άλλη μονάδα υγείας. Για παράδειγμα ένα νοσοκομείο γειτνιάζων με κάποιο άλλο θα μπορούσε να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο παίδων από γενικό νοσοκομείο που είναι σήμερα και οι κλινικές του να μεταφερθούν στο γειτονικό νοσοκομείο.

 

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων που γειτνιάζουν

ΠτΘ: Συνειρμικά να φέρουμε στο μυαλό μας Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη;
Η.Χ.:
Όχι, μιλάμε για νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις και γειτνιάζουν μεταξύ τους, Υπάρχουν νοσοκομεία συγκεκριμένα στην Αθήνα που χωρίζονται από μια μεσοτοιχία. Όταν αυτά τα δύο νοσοκομεία είναι γενικά και έχουν και τα δύο ελλείψεις σε προσωπικό αντιλαμβάνεσθε ότι το ένα θα μπορούσε να μετατραπεί σε παίδων και να εξοπλισθεί ως τέτοιο και το άλλο να παραμείνει γενικό ή το ένα να μετατραπεί σε ογκολογικό και το άλλο να παραμείνει γενικό, όπως είναι.

ΠτΘ: Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν αφορά τα νομαρχιακά νοσοκομεία μικρότερων πόλεων όπως η Κομοτηνή…
Η.Χ.:
Όπως επίσης αντιλαμβάνεσθε ότι είναι πολύ δύσκολο ένα νοσοκομείο που υπάρχει στο νομό να κλείσει ή να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις αλλά είναι απλώς σκέψεις, δεν είναι σκέψεις του Υπουργείου Υγείας αυτή τη στιγμή αλλά ίσως υπάρχουν υπό μορφή εισηγήσεων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Ένα πολύ μικρό νοσοκομείο για παράδειγμα που γειτνιάζει με ένα μεγαλύτερο θα μπορούσε να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας.

Η προοπτική είναι να ενισχυθούν τα κέντρα υγείας

ΠτΘ: Στη βάση αυτής της λογικής να υποθέσουμε ότι το μέλλον των Κέντρων Υγείας, των σημερινών πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας είναι επισφαλές;
Η.Χ.:
Όχι, η προοπτική είναι να ενισχυθούν τα κέντρα υγείας, να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα παροχής υγείας, ώστε να μειωθεί ο φόρτος των νοσοκομείων.

Ένα από τα πέντε πρότυπα νοσοκομεία στη μηχανοργάνωση το Σισμανόγλειο

ΠτΘ: Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις που δώσατε ως διοικητής του νοσοκομείου κάνατε λόγο για συσσωρευμένα χρέη τριάντα εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούσαν προς προμηθευτές. ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΓΑ όφειλε προς το νοσοκομείο δεκαοκτώμισι εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα τονίζατε ότι το νοσοκομείο της Κομοτηνής είναι αδικημένο, διότι ελάμβανε οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ λιγότερα από τα νοσοκομεία της Δράμας και της Ξάνθης για τις εφημερίες. Όλα αυτά το μήνα Ιούλιο, Σήμερα μετά από την πάροδο μιας περιόδου, η οποία δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά ενδεικτική, θα μπορούσε να πει κάποιος ως προς τον τρόπο που πολιτεύεται ένας διοικητής αλλά και η κυβέρνηση που ασκεί πολιτική στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ποια είναι η εικόνα για το νοσοκομείο της Κομοτηνής;
Η.Χ.:
Αντιλαμβάνεσθε ότι τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει, εννοώ βέβαια, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, όσον αφορά τις οφειλές των ταμείων προς το νοσοκομεία αυτές έχουν εκχωρηθεί προς το δημόσιο, διότι το ελληνικό δημόσιο τακτοποίησε όλες τις οφειλές μέχρι το 2009 των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και μέσα σε αυτά είναι και η οφειλή του ΟΓΑ. Μιλάμε πλέον για οφειλές των ταμείων προς τα νοσοκομεία από 1 Γενάρη έως σήμερα, όλα τα υπόλοιπα έχουν τακτοποιηθεί. Όσον αφορά στη δική μας πολιτική κατ’ αρχήν είμαστε ένα νοσοκομείο που θεωρήθηκε ένα από τα πέντε πρότυπα στη ΔΥΠΕ όσον αφορά στη μηχανοργάνωση και αυτό λέει κάποια πράγματα. Όταν άρχισα να δίνω συνεντεύξεις το έκανα για να γνωρίσει ο πολίτης του νομού το νοσοκομείο, γιατί μέχρι πρόσφατα το νοσοκομείο ήταν απομακρυσμένο από τους πολίτες της περιοχής, να γνωρίσει τι γίνεται εδώ μέσα και τις προσπάθειες που γίνονται και τι πρόκειται να γίνει, διότι πραγματικά ήμασταν αυτοί οι οποίοι το απαξιώναμε και το απαξιώνουμε ακόμη. Υπάρχει προγραμματισμός, υπάρχει σχέδιο…

Από τον Αύγουστο και πριν δεν οφείλεται ούτε ένα ευρώ στους γιατρούς

ΠτΘ: Για παράδειγμα τα χρήματα που έρχονται για τις εφημερίες πλέον είναι αρκετά;
Η.Χ.:
Όσον αφορά στις εφημερίες το θέμα έχει τακτοποιηθεί με το νόμο 3868, επιδοματικά πια δίνεται κάποιο ποσό στους γιατρούς, είναι συγκεκριμένα τα ποσά των εφημεριών σε κάθε νοσοκομείο και αναφέροντας τις υπερβάλλουσες, πέραν αυτών που προβλέπονται από το νόμο, αυτές είναι από έσοδα του νοσοκομείου πλέον. Άρα έχει τακτοποιηθεί και το θέμα των εφημεριών. Πρέπει να σας πω όμως ότι όσον αφορά την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή αυτή την διαφορά που υπήρχε μεταξύ των νοσοκομείων της Κομοτηνής και αυτών της Ξάνθης και Δράμας από την άλλη, έχει τακτοποιηθεί το θέμα. Πήραμε όλα τα χρήματα που μας οφείλονταν από το υπουργείο υγείας και αυτή τη στιγμή από τον Αύγουστο και πριν δεν οφείλεται ούτε ευρώ στους γιατρούς και να τονίσω ότι αναφέρομαι στο 2010.

ΠτΘ: Και στο νοσηλευτικό και στο παραϊατρικό προσωπικό;
Η.Χ.:
Αυτό ήταν τακτοποιημένο από πάντα.

ΠτΘ: Δεν ξέρω πόσο όμως ήταν τακτοποιημένο το θέμα του προσωπικού το οποίο ήταν ελλειμματικό με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και παράπονα ειδικά εκείνων των ανθρώπων που έκαναν εσωτερικές εφημερίες και αναγκάζονταν να μένουν ατελείωτες ώρες και ημέρες μέσα στο νοσοκομείο…
Η.Χ.:
Όπως είναι γνωστό το θέμα του προσωπικού ταλανίζει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως τώρα που άρχισαν να φεύγουν οι εργαζόμενοι με stage θα δείτε στα εξωτερικά ιατρεία ο κόσμος να περιμένει και μάλιστα με υπομονή πολλές φορές, όμως είναι μια κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε εσωτερικά. Προσπαθούμε με κάποιες κινήσεις αλλά το πρόβλημα παραμένει. Πρόβλημα προσωπικού υπάρχει παντού, ειδικά όμως στο νοσοκομείο της Κομοτηνής υπάρχει το πρόβλημα του παλιού οργανισμού από το 1986, όμως άρχισαν σιγά – σιγά να έρχονται νοσηλευτές. Δέκα έχουν έρθει μέχρι τώρα και περιμένουμε και άλλους μέχρι τέλους του χρόνου, τους οποίους πρέπει να προσλάβουμε επιταχύνοντας τις διαδικασίες, διότι από τις 1 Γενάρη αρχίζει να ισχύει και στον τομέα της υγείας το πέντε φεύγουν ένας προσλαμβάνεται και αυτό αφορά και τους γιατρούς, και τους νοσηλευτές και στο διοικητικό προσωπικό.

Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ λιγότερες αγορές σε αγορές από την αρχή του χρόνου μέχρι το Σεπτέμβρη

ΠτΘ: Ένα μεγάλο κομμάτι είναι η περικοπή δαπανών και η εξοικονόμηση χρημάτων από την αλόγιστη χρήση φαρμάκων μέσα από τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες των νοσοκομείων. Πώς έχετε παρέμβει εκεί και σε τι ποσοστά μπορούμε να πούμε ότι έχουν περισταλεί αλόγιστες προηγούμενες δαπάνες;
Η.Χ.:
Εκεί έχουμε παρέμβει ιδιαίτερα δυναμικά και έχουμε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πρέπει να ξέρετε ότι από 1 Γενάρη μέχρι 30 Σεπτέμβρη, και σε λίγες ημέρες θα έχω και τα στοιχεία του επόμενου μήνα, το νοσοκομείο έκανε λιγότερες αγορές ύψους ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, όχι μόνο για φάρμακα, αλλά για όλα τα υλικά.

ΠτΘ: Αυτά τα χρήματα από πού εξοικονομήθηκαν και με ποιο τρόπο έγινε αυτό; Αυτά τα χρήματα έφευγαν με τη μορφή σπατάλης ή έμπαιναν στις τσέπες κάποιων;
Η.Χ.:
Θα θεωρήσω ότι αυτά τα χρήματα έφευγαν με τη μορφή σπατάλης. Αν είχα διαπιστώσει κάτι θα είχα στείλει το θέμα στην εισαγγελία.

ΠτΘ: Ακόμη κι αν ήταν γιατροί;
Η.Χ.:
Πρέπει να σας πω ότι μετέχω στο πειθαρχικό της ΔΥΠΕ και οι υποθέσεις που ελέγχουμε τώρα αφορούν γιατρούς που κατασπαταλούσαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Όταν λοιπόν καλούμαι να κρίνω τους γιατρούς των νοσοκομείων της περιφέρειας δεν θα άφηνα αλώβητους τους γιατρούς του δικού μου νοσοκομείου

ΠτΘ: Λέτε ότι για την υπόλοιπη περιφέρεια υπήρξαν περιστατικά αλλά όχι για την Κομοτηνή;
Η.Χ.:
Ναι αυτό, τουλάχιστον περιστατικά που έφθασαν στο πειθαρχικό. Όσον αφορά στο πώς το καταφέραμε αυτό θα πω ότι δεν είναι δυνατόν να καταφέρεις κάτι τέτοιο από μόνος σου. Ένα άτομο που ασκεί διοίκηση, αν δεν έχει τη συναίνεση και τη βοήθεια του λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου, γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί να έχει σε τέτοιο βαθμό τουλάχιστον τέτοια αποτελέσματα. Όλος ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι δεν πάει άλλο.

ΠτΘ: Διαπιστώσατε από πού ακριβώς εξέφευγαν αυτές οι δαπάνες και φόρτωναν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου;
Η.Χ.:
Από τα πάντα ακόμη και από τα τρόφιμα τα οποία μοιράζονταν στο νοσοκομεία σε διάφορες κλινικές παρά τω νόμω. Το δεκατιανό το δικαιούνται κάποια τμήματα του νοσοκομείου, για παράδειγμα στο ακτινολογικό κάθε εργαζόμενος δικαιούται ένα λίτρο γάλα, τα χειρουργεία πρέπει να παίρνουν σάντουιτς και αυτά μοιράζονταν παντού, ενώ δεν θα έπρεπε, Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και στην αρχή δεν το έδωσα σημασία αλλά, όταν ζήτησα από τη διαιτολόγο να μου συγκεντρώσει αυτά τα ποσά, είδα ότι ήταν σαράντα επτά χιλιάδων το χρόνο. Όσον αφορά στα λοιπά υλικά από παντού περικόψαμε.

Στόχος μας το 30% των φαρμάκων να είναι γενόσημα

ΠτΘ: Ειδικότερα για τα φάρμακα μου είπατε ότι υπάρχει μια μέθοδος ώστε να μην χρησιμοποιούνται τα ακριβότερα φάρμακα αλλά αντίστοιχα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας πολύ φθηνότερα με αποτέλεσμα οι δαπάνες να είναι πολύ λιγότερες…
Η.Χ.:
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράζουμε φίρμα και ιδίως μια φίρμα φαρμάκου που έχει χάσει την αποκλειστικότητά του, την πατέντα του και μπορεί να το αντιγράψουν οι άλλες εταιρείες. Είναι γνωστό ότι ένα φάρμακο που πρωτοβγαίνει δεν μπορεί να αντιγραφεί από άλλη εταιρεία την πρώτη δεκαετία, ώστε να υπάρχει απόσβεση των ερευνών και των εξόδων που έχουν γίνει, προκειμένου αυτό το φάρμακο να λάβει άδεια και να μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά. Μετά τη δεκαετία όμως μπορεί να αντιγραφεί από οποιαδήποτε εταιρεία. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος εμείς να αγοράζουμε αυτό το συγκεκριμένο φάρμακο. Τη στιγμή που υπάρχουν άλλα δεκάδες στην αγορά που κάνουν την ίδια δουλειά

ΠτΘ: Αυτό συνιστά γενικευμένη οδηγία η οποία υπάρχει και από εσάς που αφορά στις προμήθειες των φαρμάκων;
Η.Χ.:
Στόχος μας είναι το 30% των νοσοκομειακών φαρμάκων να είναι γενόσημα με την έννοια ότι θα πρέπει να είναι φάρμακα πέραν της δεκαετίας, δηλαδή φάρμακα που αντέγραψαν τα πρωτότυπα και ως γενόσημα θεωρούνται και πρωτότυπα τα οποία έχουν χάσει την πατέντα τους, δηλαδή έχει λήξει. Αντιλαμβάνεσθε ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι ήταν, ενόσω το φάρμακο βρισκόταν μέσα στη δεκαετία και δεν μπορούσε να αντιγραφεί. Υπάρχει λοιπόν ένας σαφής περιορισμός της σπατάλης από αυτό τον τομέα και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι είμαστε το πρώτο νοσοκομείο που ξεκίνησε τη διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας. Πρόκειται για πέντε απλές κινήσεις που είχαν μεγάλο αποτέλεσμα και εν πάση περιπτώσει σε λίγο καιρό θα έχουμε και το λεγόμενο νοσοκομειακό συνταγολόγιο, το οποίο θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη σπατάλη. Θα πρέπει να πω όμως το εξής: Δεν φθάσαμε στο τέλος, έχουμε ακόμη προοπτική μπροστά μας και πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα.

ΠτΘ: Ανακοινώθηκε ότι θα μπουν σε ενιαίο φορέα οι πρωτοβάθμιες μονάδες του ΙΚΑ και του ΕΣΥ ή ότι πάμε προς ενοποίηση των κλάδων υγείας αλλά και ο κ. Λοβέρδος είπε ότι όσοι είναι σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, δηλαδή όσοι είναι αποδεδειγμένα αναξιοπαθούντες και άποροι ότι δεν θα πληρώνουν τα τρία ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία. Ισχύει αυτό;
Η.Χ.:
Είτε έτσι είτε αλλιώς δεν θα πληρώνουν οι άποροι και ο ΟΓΑ δεν πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία

Έργα χωροταξικής αλλαγής

ΠτΘ: Υπάρχει θέμα με τα εξωτερικά ιατρεία και τη λειτουργία τους εδώ στην Κομοτηνή; Έχουμε πάει και στα απογευματινά;
Η.Χ.:
Στο νοσοκομείο γίνονται κάποια έργα. Δημιουργείται ένας πρόσθετος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί ως Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που ήταν απαραίτητος για να μην υπάρχει αυτή η εικόνα που παρουσιάζουμε τώρα και είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει κάποιος στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Ο χώρος θα αλλάξει, θα γίνουν μονάδες βραχείας νοσηλείας, θα χωρίσουμε τους συνοδούς από τους νοσηλευόμενους και δεν θα γίνεται αυτό που γίνεται τώρα. Όσον αφορά στα εξωτερικά ιατρεία αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή με την χωροταξική αλλαγή θα αλλάξει και τον υπόλοιπο χώρο τον γειτνιάζοντα με αυτά. Θα υπάρξει πλέον ένας έμπειρος νοσηλευτής που θα διαχωρίζει τα περιστατικά αυτά που είναι για τα ΤΕΠ και αυτά που είναι για τα εξωτερικά ιατρεία, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του χώρου, η οποία και οικονομικά μας κοστίζει αλλά εν πάση περιπτώσει εμποδίζει τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουμε. Όσον αφορά τα απογευματινά είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν στο σύνολο των κλινικών σε νομαρχιακά νοσοκομεία, διότι και λίγοι γιατροί υπάρχουν, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι τα νομαρχιακά νοσοκομεία λειτουργούν όλες τις ώρες της ημέρας, διότι τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων κάνουν μια ή δύο εφημερίες την εβδομάδα, εμείς είμαστε κάθε μέρα εφημερεύοντες. Πάντως θα λειτουργήσουν κάποια ιατρεία, δεν το έχουμε ακόμη οργανώσει και εξαιτίας της διαρρύθμισης που γίνεται εκεί

Μέχρι το 2015 θα γίνει το νέο νοσοκομείο

«Για το νέο νοσοκομείο έχει τελειώσει η γεωτεχνική μελέτη τα εδάφη είναι πολύ καλά και συνεπώς δεν θα έχουμε σοβαρές αλλαγές στην στατική μελέτη του νέου νοσοκομείου- εννοώ από τις στατικές μελέτες των άλλων νοσοκομείων διότι αντιλαμβάνεσθε ότι τα σχέδια είναι έτοιμα, είναι ένα άλλο νοσοκομείο το οποίο έκτισε η ΔΕΠΑΝΟΜ και βάσει αυτού γίνονται τα σχέδια του νέου νοσοκομείου. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω και τις κατόψεις. Εκείνο που λείπει και το συζητήσαμε και με τον υφυπουργό που ήταν προχθές εδώ με τον κ. Τιμοσίδη είναι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα δώσει έγκριση στην ΔΕΠΑΝΟΜ να προσλάβει κάποιο μελετητή, ο οποίος θα κάνει κάποιες αναγκαίες αλλαγές στα σχέδια του νοσοκομείου το οποίο έχει επιλεγεί και το οποίο θα στηθεί εδώ. Το νέο νοσοκομείο μέχρι το 2015 πρέπει να έχει τελειώσει και να τονίσω ότι τα χρήματα υπάρχουν, έχω δει την αναθεωρημένη απόφαση του ΕΣΠΑ».

Δεν βλέπω να υπάρχει ποινική ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος τις έχετε κλείσει ή τις τοποθετήσατε στο αρχείο, για παράδειγμα στις αναθέσεις Καβαρατζή σε ό,τι αφορά την καθαριότητα;
Η.Χ.:
Είμαι πολύ προσεκτικός στο θέμα, διότι το θέμα της φύλαξης ήταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε η εταιρεία η οποία ανέλαβε. Το θέμα της καθαριότητας επίσης ήταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε η εταιρεία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο. Υπάρχει μια δέσμευση της νέας διοίκησης από αποφάσεις των παλιών διοικήσεων, δεν βλέπω όμως αυτή τη στιγμή να έγιναν κάποιες παρατυπίες οι οποίες να έχουν έννομη επιρροή στην εγκυρότητα ή ακυρότητα της σύμβασης. Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση με την εταιρεία που ανέλαβε την καθαριότητα και βέβαια με αυτή που ανέλαβε την φύλαξη θα υπάρξουν συναινετικές διαδικασίες, ώστε να μειωθεί το ποσό που καταβάλει το νοσοκομείο, υπάρχουν όμως δεσμεύσεις από παλιότερες αποφάσεις. Δεν βλέπω πάντως να υπάρχει ποινική ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, όσον αφορά σε αυτά τα θέματα. Εκείνο που πρέπει να τονίσω είναι ότι αυτές οι συμβάσεις δεν γίνονται τυχαία. Πριν καν βγει η διακήρυξη για τον διαγωνισμό υπάρχει μια οικονομοτεχνική μελέτη του νοσοκομείου, οποιουδήποτε, προκειμένου να καταλήξει στο ποσό της διακήρυξης, η οποία δεν πρέπει να αφίσταται των συλλογικών συμβάσεων. Δεν μπορούμε δηλαδή να βγάζουμε ένα διαγωνισμό και το ποσό του να είναι χαμηλότερο από το κατώτατο ημερομίσθιο του εργαζόμενου που θα προσληφθεί από τον εργολάβο και θα δουλέψει ως καθαριστής. Είμαστε δεσμευμένοι και μια φορά που προσπάθησε να το κάνει το νοσοκομείο της Κομοτηνής παλιότερα οι εταιρείες προσέφυγαν στο συμβούλιο της Επικρατείας και φυσικά δικαιώθηκαν

ΠτΘ: Ασχέτως της νομιμότητας της απασχόλησης του προσωπικού από τις εταιρείες;
Η.Χ.:
Αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο όταν διαπιστώνεται το νοσοκομείο θα πρέπει να καταγγείλει τη σύμβαση. Αυτό πρέπει να αποδεικνύεται με καταγγελία του εργαζομένου και κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορεί να κινηθεί το νοσοκομείο προς την πλευρά της καταγγελίας της σύμβασης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.