Οι προοπτικες αναπτυξης της Θρακης στο επικεντρο της διαδικτυακης εκδηλωσης της AHEPA HELLAS – Τμημα HJ-20 “ΟΡΦΕΥΣ” Κομοτηνης

Με ομιλητές την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

Το συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Θράκης παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η AΧΕΠΑ – Τμήμα HJ-20 “ΟΡΦΕΥΣ” Κομοτηνής την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, με τίτλο «Η Ανάπτυξη της Θράκης. Το έργο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής». Κεντρικοί ομιλητές της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Χανίων ΝΔ και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεώρησης Συντάγματος και Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τους ομιλητές καλωσόρισαν ο Κωνσταντίνος Βαρσάμης, Κυβερνήτης AHEPA HELLAS – DISTRICT 25 και ο Δρ Θεοδόσιος Θεοδοσίου, Πρόεδρος Τμήματος AHEPA HJ-20 “ΟΡΦΕΥΣ” Κομοτηνής και Διευθυντής Εκπαίδευσης AHEPA HELLAS D25, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Ευστάθιος Κεφαλίδης ΠΡ-Κυβερνήτης AHEPA HELLAS DISTRICT 25.

Ντ. Μπακογιάννη: «Οι δυνατότητες της Θράκης είναι ασύγκριτες»

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαιρέτισε τη σημαντική πρωτοβουλία της AHEPA που έφερε στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου αυτό το σημαντικό εθνικό θέμα και αναφέρθηκε στον προάγγελο της σημερινής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που ήταν η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Θράκη του 1990 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και με Πρόεδρο τη Βιργινία Τσουδερού. Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών συνόψισε τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της περιοχής και περιέγραψε το έργο και τους στόχους της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2020. «Οι δυνατότητες της Θράκης είναι ασύγκριτες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. «Αν στο παρελθόν η Θράκη ήταν γεωστρατηγικά μία περιοχή με μειονεκτήματα, σήμερα αυτό έχει αντιστραφεί και έχει μετατραπεί σε πλεονέκτημα» σημείωσε.

Το έργο της Διακομματικής Επιτροπής έχει επικεντρωθεί σε τομείς που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της υγιούς ανάπτυξης της περιοχής όπως: η αναδιάρθρωση του αγροτικού και παραγωγικού τομέα με νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αξιοποίηση αναξιοποίητων παραγωγικών μονάδων, αρδευτικά έργα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης η κ. Μπακογιάννη μίλησε για έργα υποδομής που απαιτούνται στις μεταφορές και μετακινήσεις «καθώς ηγεωγραφική θέση της Θράκης την καθιστά εν δυνάμει ενεργειακό, μεταφορικό, πολιτιστικό και παραγωγικό κόμβο των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Ευρασίας».

Βασική προϋπόθεση της βιωσιμότητας του αποτελέσματος είναι η καλλιέργεια ψηφιακών,τεχνολογικών και ευρύτερων δεξιοτήτων στους πολίτες και νέους επαγγελματίες μέσω της παιδείας, της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και της διά βίου μάθησης. «Πρέπει να δώσουμε έμφαση από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για ποιοτική πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Και αυτό ισχύει και για το χριστιανικό αλλά και για το μειονοτικό στοιχείο» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής αναμένεται τους επόμενους μήνες με στόχο να αποτελέσει ένα σημείο σύγκλισης και συναίνεσης ανάμεσα στα κόμματα και να συμπεριληφθεί στις κυβερνητικές πολιτικές για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ε. Στυλιανίδης: «Το πόρισμα δεν θα είναι μία ευκαιριακή μονοκομματική πολιτική»

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο της Διακομματικής Επιτροπής που δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί η Θράκη ως εθνική προτεραιότητα και θετικό παράδειγμα εκτός των συνόρων της Ελλάδας. «Το πόρισμα δεν θα είναι μία ευκαιριακή μονοκομματική πολιτική αλλά μία εθνική στρατηγική που θα προσδιορίσει τις κυβερνητικές πολιτικές» ήταν η εκτίμησή του. Ο βουλευτής Ροδόπης περιέγραψε τους άξονες ανάπτυξης της περιοχής ως εξής:

  • Να αναδειχθεί η Θράκη ως κόμβος σχεδιασμένων μεταφορών αξιοποιώντας τις επτά εισόδους στη χώρα, τα τρία λιμάνια, την Εγνατία Οδό, τα δύο διεθνή αεροδρόμια, τον σιδηροδρομικό δίκτυο, την προοπτική δημιουργίας δεύτερης γέφυρας στον Έβρο και της σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι του Τσανάκαλε.
  • Να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, την πλωτή εξέδρα για υγροποίηση/αεριοποίηση μεταφερόμενου φυσικού αερίου, την αξιοποίηση εγκαταστάσεων του Πρίνου, τα αιολικά πάρκα, και τη μελλοντική επένδυση σε γεωθερμία.
  • Να αναδειχθεί ως εκπαιδευτικό κέντρο για τα Βαλκάνια με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης,
  • Να ενισχυθούν οι τομείς της Βιομηχανίας και της Μεταποίησης, των ΒΙ.ΠΕ, τωνβιομηχανικών πάρκων και των καθετοποιημένων επιχειρήσεων,
  • Να ενταχθούν στο παραγωγικό μοντέλο η συμβολαιακή γεωργία και η γεωργία ακριβείας,
  • Να αξιοποιηθούν τα μνημεία, η ιστορία, ο γεωγραφικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής ώστε να ενισχυθούν η τουριστική κίνηση και ο εναλλακτικός τουρισμός.
  • Να δοθεί έμφαση στον τομέα της ασφάλειας. «Ο Έβρος άντεξε και έστειλε μήνυμα στην ΕΕ για τον ρόλο που παίζει η Θράκη προστατεύοντας τα σύνορα της Δύσης και ταυτόχρονα ρίχνοντας γέφυρες στην Ανατολή» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κου Στυλιανίδη.
  • Να αναδειχθεί το παράδειγμα της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που χαρακτηρίζει τη Θράκη με τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και της ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. «Η Θράκη είναι πηγή λαών και χρόνων. Εδώ οι περίοδοι και οι πολιτισμοί δεν διαδέχονται την άλλη, αλλά συνυπάρχουν» είπε ο βουλευτής Ροδόπης.

Οι δύο ομιλητές δέχθηκαν και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις του πολυπληθούς κοινού.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ταυτόχρονα περισσότερα από 18.000 άτομα στη σελίδα της AHEPA HELLAS στο Facebook: facebook.com/ahepa.hellas (https://www.facebook.com/ahepa.hellas/videos/391529652271757).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.