Η οικονομικη κριση φερνει παιδικη παχυσαρκια

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης

Στην ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και τους νέους αποσκοπούσε ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Ειρήνης. Η δράση ήταν ενταγμένη στο σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, που αποσκοπεί στη βελτίωση των διατροφικών συνθηκών των παιδιών, στη μείωση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας όπως εξάλλου και στην ανατροπή της φθίνουσας κατανάλωσης οπωροκηπευτικών.
 
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ενώ φιγουράρει στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, μετά το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τις ΗΠΑ.
 
Πρόσφατη έρευνα εξάλλου, συνδέει την ανάπτυξη του φαινομένου της παχυσαρκίας στα παιδιά με την οικονομική κρίση, όπως ανέφερε η υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουΐζα Σαλτσίδου. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, «όσο χαμηλότερο είναι το οικονομικό εισόδημα μιας οικογένειας τόσο υψηλότερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος των παιδιών και των νέων, γιατί προσλαμβάνουν θερμιδογόνα και χαμηλής ποιότητας τροφή».
 
Η παιδική παχυσαρκία τείνει να γίνει μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του 21ου αιώνα καθώς συνδέεται τόσο με την ατομική όσο και με τη δημόσια υγεία. «Το παχύσαρκο παιδί γίνεται ο παχύσαρκος ενήλικας ενώ πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με την παχυσαρκία όπως η υπέρταση κι ο παιδικής διαβήτης» υπογράμμισε η ίδια.
 
Η κ. Σαλτσίδου εστιάζοντας στο στόχο της δράσης, επισήμανε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των νέων για τα θέματα διατροφής υπογραμμίζοντας και την σημασία της φυσικής άσκησης στην καθημερινή ζωή. Στην εμπέδωση του υγιεινού τρόπου ζωής και της υιοθέτησής του, σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου, όπου υλοποιούνται ανάλογες δράσεις. 

Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων δημιουργούν

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής μαθητών των δημοτικών σχολείων, ενώ διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό και φρούτα από τους εθελοντές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης.
 
Η δράση για τη διατροφή με έμφαση στην υψηλή διατροφική αξία των φρούτων, ήταν κι η τελευταία ενός κύκλου διαθεματικών προσεγγίσεων, που αναπτύχθηκε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ροδόπη. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Σιγούρο, υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων της τοπικής διεύθυνσης. «Τα παιδιά χαίρονται πάρα πολύ, όταν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις και προγράμματα γιατί αυτενεργούν και το μάθημα γίνεται βιωματικά».
Οι μαθητές γνώρισαν έννοιες της εικαστικής τέχνης και δημιούργησαν τα προσωπικά τους έργα που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Σαββάτου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.